sunnuntai 14. heinäkuuta 2019

miksi toisen ikää pitää kommentoida?

R: Oltiin Jennan kanssa jokin aika sitten ottamassa passikuvia. Kuvaaja otti ensin mun kuvat ja sitten Jennan. Kuvia laittaessaan hän totesi, että te kyllä olette siskokset, mutta ette sentään kaksoset? Kerrottiin, että kyllä joo, ollaan kaksoset ja vieläpä ihan identtiset. Puhe kääntyi kaksoisuuteen ja jotain kautta taas siihen, miten nuorelta valokuvaajan mielestä me näytettiin. "En kyllä uskoisi yli 30-vuotiaiksi, varmasti kysyisin paperit jos olisitte ostamassa alkoholia". Tätä päivitellessä oltiin jo saatu kuvat ja maksut hoidettua, eikä mulla ollut enää mitään mielenkiintoa jäädä juttelemaan tämän naisen kanssa siitä, miten kamalan nuorilta näytetään.

Mua jäi vaivaamaan tuo keskustelu, koska ei todellakaan ollut ensimmäinen kerta, kun joku luulee mua (meitä) nuoremmaksi kun ollaan. Tavallaan mulle on ihan sama, minkä ikäiseksi joku mua luulee, mutta toisaata on ihan hiton ärsyttävä kuunnella päivittelyä siitä, miten nuorelta näyttää. Miksi toisen ikää yleensäkään pitää kommentoida? Miksi on ok sanoa, että näytätpä sä nuorelta, mutta ketään ei voisi ikinä sanoa vanhan näköiseksi päin naamaa? Luulevatko päälle viisikymppiset (jotka ikää usein kommentoivat), että kolmekymppinen välttämättä haluaa näyttää joka tilanteessa parikymppiseltä? Nuoruus ja nuorelta näyttäminen on ehkä ihannoitua nyky-yhteiskunnassa, mutta ei kai toisen ikää silti tarvitsisi kommentoida?

Riikkaikä2oik

On ehkä ihan okei sanoa vanhemmalle ihmiselle, että näytätpä nuorekkaalta tai että näytät 10 vuotta itseäsi nuoremmalta. Se on mielestäni kohteliaisuus, eikä kommentoija missään vaiheessa kyseenalaista sitä, onko toinen edes aikuinen. Mun mielestä sen sijaan ei ole kohteliaista sanoa kolmekymppiselle, että näytät ihan 10 vuotta itseäsi nuoremmalta tai jopa että näytät alle parikymppiseltä. Kuka aikuinen haluaisi näyttää lapselta? Iän kommentoiminen yleensäkin on turhaa, ainakin jos oikea ikä on jo käynyt ilmi. Kaikki ikää kommentoivat eivät ymmärrä, että nuorelta näyttäminen ei todellakaan aina ole hyvä asia. Varsinkin työelämässä  törmää harmillisen usein siihen, että kukaan ei ota tosissaan nuorta naista. Uskoisin, että työelämässä nuoret joutuvat vanhempia enemmän muutenkin tosi paljon enemmän todistelemaan omaa kantaansa. Mitäs sitten, jos vielä näyttää nuoremmalta? Eihän nuorella voi olla mitään kokemusta mistään työelämässä joten mitä se nuori mistään tietää..

Luin jokin aika sitten tämän Kyösti Niemelän Hesarin kolumnin ja sen kommentteja. Kirjoittajan mielestä ikäistään nuoremmalta näyttämisestä on hänelle vaan haittaa. Kommenteista kävi ilmi, että suuri osa ihmisistä ei ymmärrä, miten rasittavaa voi olla, kun luullaan ikäistään nuoremmaksi. Sama ongelma on myös miehillä ja uskoisin, että miehillä ongelma voi olla vielä pahempi, kun ei niin helposti edes meikillä tai kampausta muuttamalla pysty vaikuttamaan siihen, miltä näyttää. Ongelmia saattaa tulla niin työelämässä kun deittaillessakin. Onneksi itse en ole sinkku, joten deittirintamalla ongelmia ei ole, eikä mitään ikäviä tilanteita ole aiemminkaan tullut vastaan. Pystyn kuitenkin kuvittelemaan, miten kiusallinen jonkun mielestä voisi olla tilanne, jossa on vaikkapa treffeillä ja 35-vuotiaalta deittikumppanilta kysytään paperit viiniä tilatessa..

Riikkaikä1

Älkää ymmärtäkö väärin, mä voin nykyään ihan hyvin elää sen asian kanssa, että joku aina silloin tällöin kommentoi (turhaan ja päivitellen) mun näyttävän ikäistäni nuoremmalta. Eikä sitä nykyään oikeastaan edes tapahdu kovinkaan usein. Nuorempana se oli paljon rasittavampaa. Alkostakin saa jo viiniä ilman, että joka kerta kysytään paperit. En vaan jaksa sellaista, että joku satunnainen valokuvaamon nainen tekee mun iästä numeron. Enkä jaksa sitä, että mun ammattitaito kyseenalaistetaan sen vuoksi, että näytän ehkä siltä, että olen vasta valmistunut. Onneksi tätäkään ei nykyään tapahdu juuri ollenkaan, kun työyhteisö ja verkostot ovat tulleet tutuiksi. En kuitenkan yleensäkään ymmärrä sitä, miksi ikää pitää kommentoida? Joskus, kun jokun on sanonut, että näytätpä nuorelta, tekisi mieli vastata takaisin, että näytätpä sä vanhalta. No, en kuitenkaan tee sitä, koska kukapa sellaista haluaisi kuulla.. Onko teillä kokemuksia aiheesta?

4 kommenttia:

 1. Mä oon 24-vuotias ja paljon itseäni nuoremman näköinen. Suurimmalla osalla ihmisistä tuntuu olevan juuri se asenne että "eikös nuoremmalta näyttäminen ole aina hyvä asia" ja jotenkin on yleisesti hyväksyttävää kommentoida ihmisen ikää juurikin tässä tapauksessa että näyttää nuoremmalta kun on. Mua luullaan aina alaikäiseksi ja ehkä nöyryyttävin kommentti oli se kun hiljattain kollegani kommentoi että näytän 14-vuotiaalta.. Olen murehtinut tätä juurikin työelämässä pärjäämisen kannalta; pelottaa että vielä 10 vuoden päästäkin mua kohdellaan ihan pikkutyttönä ja että teini-ikäiseltä näyttäminen vaikuttaa uralla etenemiseen. Toki olenkin vielä nuori mutta en usko että tämä ongelmani ihan heti katoaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, ei kai kukaan luule että toinen haluaisi näyttää 14-vuotiaalta! Tuntuu ihan kiusalta.

   Sitten pitää vaan työelämässä näyttää, miten fiksu on, niin ettei kellekään jää varaa arvostella ;)

   Poista
 2. Jep, samaa mä oon miettinyt, että miksi ihmeessä joidenkin täytyy kommentoida toisten ihmisten ulkonäköä. Miksi tuntuu olevan hyväksyttävää kommentoida jonkun näyttävän ikäistään nuorelta, mutta ei tulisi kuuloonkaan sanoa jonkun näyttävän ikäistään vanhemmalta. Mä saan kuulla tuota "näytätpä sä nuorelta, mä luulin sua paljon nuoremmaksi" -schaibaa joka ikinen kerta tilanteissa, joissa tapaan uusia ihmisiä. Jä välillä mun omat kaveritkin vääntää siitä läppää. Ja mulle se on tosi arka paikka, ei oo kauheen kiva olla 25-vuotias nuori nainen, joka näyttää kuitenkin 15 vuotiaalta. En oo vielä kokenut, että työelämässä mua ei otettais tosissaan asian takia, mutta en ihmettele, jos niin joskus kävisi. Koitan myös ajatella, että ehkä se on sitte nelikymppisenä hyvä juttu, jos näytän silloin nuorelta parikymppiseltä :D Mun mielestä ihmiset vois miettiä kaks kertaa, jos aikovat kommentoida toisen ulkonäössä jotain, joka ei ole selkeästi positiivista kuten vaikkapa "näytätpä sä upeelta!". Niin monille omassa ulkonäössä saattaa olla jotain, johon ei ole tyytyväinen tai joka nakertaa itsetuntoa, ja kun tuntemattomat ihmiset kommentoi just sitä juttua, joka itseä vaivaa, voi sillä oikeesti olla aika ikävät seuraukset itsetunnolle. Varsinkin nuorilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kommentoit, tosi hyviä ajatuksia aiheesta. Ja "kiva" kuulla etten ole yksin tämän asian kanssa.

   Ja siis joo, ehkä joskus kymmenen vuoden päästä mua naurattaa tämä teksti, kun on vaan kiva näyttää nuoremmalta..

   Poista