tiistai 30. heinäkuuta 2019

kun ei vieläkään saa juosta

R: Sports Tracker osasi kertoa, että olen juossut viimeisen lenkkini 3,5 kuukautta sitten, 17.4.2019. Olin silloin ollut pidemmän aikaa flunssassa ja flunssa oli paranemaan päin. Olin muutamaa viikkoa aiemmin käynyt lääkärillä, joka lähetti magneettikuvaan ja sanoi, että saa treenata, jos siellä jokin on mennyt, niin ei se pahemmaksi enää menisi. Olin fiiliksissä siitä, että flunssa alkoi olla ohi ja pääsin taas kevyelle lenkille. Ajattelin, että nilkkakin oli sairastelun aikana saanut hyvin lepoa. Juoksin tutun reilun 5 kilometrin lenkin kevyellä vauhdilla, enkä todellakaan olisi uskonut, että se jää mun viimeiseksi lenkiksi hetkeen.  Se kuitenkin jäi, kun ensin flunssa teki comebackin (oisko kroppa yrittänyt kertoa, että hidasta..?) ja lopulta sain lääkäriltä juoksukiellon määrittelemättömäksi ajaksi. Siitä sairaskertomuksesta kirjoittelinkin aiemmin jo täällä.

Arthurs4

Sain tosiaan toukokuun alussa tuon juoksukiellon ja siitä asti on pitänyt totutella muunlaisiin treeneihin, eli lähinnä salitreeniin ja pyöräilyyn. Oikeastaan olen mielestäni pystynyt melko hyvin asennoitumaan siihen, etten pääse juoksemaan. Toki ajoittain tekisi ihan hirveästi mieli lenkille, mutta ne ajatukset menee yleensä nopeasti ohi. Eniten on harmittanut se, etten vieläkään ole saanut pyörää. Olin jo ostamassa, mutta just mun hintaluokalle sopivassa ns. hybridipyörässä on ilmeisesti jotain toimitusvaikeuksia.. Pitäisi käydä taas kyselemässä! Onneksi olen silloin tällöin saanut lainata Jennan pyörää ja lisäksi olen salilla tehnyt pyörällä aerobista treeniä.

Arthurs3

Salilla treenatessa en ole pystynyt tekemään läheskään kaikkia tuttuja liikkeitä, joita normaalisti tykkään tehdä. Esimerkiksi tavalliset kyykyt, askelkyykyt ja hypyt on kiellettyjen listalla - just ne, joita salilla tuli aiemmin paljonkin tehtyä. Nyt treenit ovat pakosti muuttuneet pajon yksinkertaisemmaksi. Olen ottanut tavaksi käydä kolme kertaa viikossa salilla ilman mitään sen erikoisempaa saliohjemaa. Edelleenkään en mitenkään innoissani aina tuonne salille lähde, joten parempi mennä fiiliksen mukaan kun tiukan saliohjelman kanssa. Sen verran olen treenejä miettinyt, että kerran viikossa teen jalkoja ja kaksi kertaa yläkroppaa. Lisäksi olen pyrkinyt vähintään yhtenä kertana viikossa polkemaan salitreenin yhteydessä vähän pidempään kuntopyörällä tai sitten olen salitreenien lisäksi käynyt pyörälenkillä. Aiemmin lääkäri sanoi, että kävelyä pitäisi myös välttää (ns. normaali arkikävely on sallittua), mutta pakko myöntää että olen käynyt pitkillä kävelylenkeillä jonkin verran. Esimerkiksi Englannin reissulla tuli käveltyä päivittäin jopa yli kymmenen kilometria ja viime viikon Suomen road tripillä käytiin kansallispuistoissa noin 10-13 kilometrin patikoinneilla päivittäin. Jalka ei kuitenkaan ole pahemmin kipeytynyt, onneksi.

Arthurs2
Arthurs1
 Nämä kuvat on Edinburghista Arthur's Seatilta, jonne Jennan kanssa kiivettiin

Ensi viikolla on aika lääkärille, kirurgille, ja vähän jo jännittää. Joudunko leikkausjonoon vai tehdäänkö jalalle mitään? En yhtään tiedä, mitä tuolta lääkärikäynniltä odottaa. Elättelen toiveita, että saisin jo juosta. Toisaalta tiedostan, ettei jalka ole vielä normaalin tuntuinen.. Mikäli juoksukielto jatkuu, enkä pääse syksyllä pelaamaan koripalloa, on pakko varmaan aloittaa jokin muu säännöllinen harrastus. Ehkä jooga tai pilates? Tai spinning? Aikuisten uimakoulu? Joku harrastus, joka toisi rytmiä viikkoon.. Olen niin tottunut siihen, että koristreenit ja -pelit rytmittävät treeniviikkoa, että aikatauluttomuus syksyn tullessa kauhistuttaa.. Kesällä on ollut ihana, kun on voinut treenata vapaammin, mutta syksyisin kaipaan aina rytmiä ja aikatauluja. Pimeänä, sateisena syksyisenä iltana pääsee varmemmin liikkeelle, jos on joku sovittu harrastus tai treeni. Ikävöin niin kovin kunnon hikisiä koritreenejä ja -pelejä! Samoin kun illan hämärässä juostuja lenkkejä, joiden jälkeen on voittajafiilis ja pääsee saunaan. No, ei auta kun odottaa ensi viikon lääkäriaikaan... Pitäkää peukkuja, että saisin hyviä uutisia!

2 kommenttia:

  1. 3vk sitten vasemmasta kädestä luut poikki ja leikkaus. Pitkä syksy täälläkin edessä, kun ei pääse normaalisti treenaamaam itellä tärkeitä crossfittia ja painonnostoa. Mutta jalkatreeniä ja toista kättä käyttäen

    VastaaPoista