torstai 20. kesäkuuta 2019

matkan budjetti ja vähän muutakin

R: Koska kaikkia kiinnostaa aina raha-asiat, ajateltiin avata vähän meidän Englannin ja Skotlannin reissun budjettia. Lisäksi vähän yleistä tietoa mm. junalla ja bussilla liikkumisesta ja lippujen ostamisesta.

Me oltiin siis kaksi viikkoa reissussa, yhteensä 13 yötä. Lennettiin Helsingistä Lontooseen ja takaisin Edinburghista Helsinkiin. Kuljettiin bussilla Lontoosta Liverpooliin ja muut matkat junalla. Oltiin varattu lähes kaikki bussit ja junat etukäteen. Etukäteen varaamalla liput saattaa saada halvemmalla ja lisäksi varmistaa sen, että pääsee juuri tiettynä aikana matkustamaan. Esimerkiksi Liverpoolin bussi oli ihan täynnä, joten siihen ei välttämättä paikan päältä ostaessa olisi saanut lippuja.

budjetti1

Lontoossa me yövyttiin Kip-hotellissa Hackneyn alueella. Tykättiin hotellista! Siisti, moderni ja trendikäs. Huoneita on erikokoisia, meidän standardi kahden hengen huone oli melko pieni, mutta sopiva neljäksi yöksi.. Hotelli sijainti ihan Hackney Central juna-aseman vieressä oli sekä hyvä että huono juttu. Junilla pääsi kätevästi liikkumaan, mutta junien (ja ihmisten) äänet kuuluivat hyvin ensimmäisen kerroksen huoneeseen. Onneksi huoneessa oli korvatulpat.. Meitä tuo meteli ei juurikaan haitannut, mutta huonounisempia saattaisi häiritä.. Hotellin lähellä oli paljon kahviloita, kauppoja ja ravintoloita. Tästä hotellista me maksettiin yhteensä 365e/4 yötä. Lontoossa julkiseen liikenteeseen rahaa kului noin 35 euroa. Mun Oysterilla oli valmiiksi jo 9 puntaa ja latasin sinne 20 puntaa, se riitti koko reissun ajaksi. Oysterilla on helppo maksaa ja se kelpaa niin metroissa, busseissa kun overground-junissakin, joita kulki Hackneyyn.

budjetti2

Lontoosta Liverpooliin metiin National Express -yhtiön bussilla. Matka kesti vähän reilun 5 tuntia ja matkan varrella oli yksi "vessatauko" huoltoasemalla, jossa oli hyvin myös kahviloita ja kauppoja eväiden ostoa varten. Matka maksoi 18e/2 henkilöä. Oltiin varattu liput etukäteen, lippu tuli varauksen jälkeen sähköpostiin, josta se vaan näytettiin kuskille. Helppoa, kuten Suomessakin.  Liverpoolissa yövyttiin Tune hotels -ketjun  hotellissa ihan naurettavan halvalla 68e/2 yötä. Saatiin tosi iso huone, joka oli siisti ja mukava. Hotelli on hyvällä paikalla, kävelyetäisyydellä keskustasta, juna- ja bussiasemilta. Tälle hotellille tosin pieni miinus sokkeloisista käytävistä. Huoneeseen oli respasta tosi pitkä ja sokkeloinen matka, joka aiheutti hieman hämmennystä! Onneksi käytävillä oli hyvin opasteet joka suuntaan.. Liverpoolissa liikuttiin kaikki matkat kävellen, joten julkiseen liikenteeseen ei kulunut rahaa.

budjetti3

Liverpoolista matka jatkui junalla Windermereen, joka on pieni kaupunki Lake Districtin alueella. Oltiin varattu junaliput etukäteen National Railin sivuilta. Varatut liput piti noutaa etukäteen valitusta paikasta, joten noudettiin liput Liverpoolissa juna-aseman automaatista. Junamatka maksoi 19e/2 henkilöä ja junaa piti vaihtaa Prestonissa. Windermeressä yövyttiin kolme yötä Ellerdene Guest Housessa. Tämä pieni B&B oli saanut hyvät arvostelut, jotka osoittautuivat täysin oikeiksi! Ihana paikka, kodikas, siisti ja mahtava tuore aamiainen.  Huone siivottiin joka päivä ja englantilainen aamiainen valmistettiin tilauksesta, tarjolla oli myös hyvin kasvisvaihtoehtoja. Tästä maksettiin 266e/3 yötä.  Windermeren alueella liikuttiin kävellen. Yhtenä päivänä tehtiin päiväreissu Kendaliin, menopaluu junalippu maksoi noin 7 euroa/hlö. Toisena päivänä ostettiin bussiliput, joilla sai matkustaa Lake Districtillä tiettyjen kaupunkien välillä rajattomasti, tämä bussilippu maksoi noin 10 euroa/hlö.

budjetti4

Windermerestä Edinburghiin matkustettiin myös junalla. Oltiin nämäkin liput varattu etukäteen ja nekin sai noudettua juna-aseman lippuautomaatilta. Liput kannattaa Englannissa pitää tallessa, sillä lipuntarkastajat kiertävät ahkerasti. Lontoossa tarkastajiin harvemmin törmää, mutta muualla Englannissa senkin edestä.. Liput Edinburghiin maksoivat yhteensä noin 39 euroa ja matkalla oli yksi vaihto Oxenholmissa. Kokonaisuudessaan matka kesti noin kaksi ja puoli tuntia. Tuolla Oxenholm-Edinburgh välillä oli numeroidut paikat, muissa junissa sai mennä istumaan sinne, missä oli tilaa. Liverpoolissa yövyttiin Cityroomz -hotellissa. Tästä maksettiin 395e/4 yötä. Normaalisti hinta olisi ollut enemmän, mutta käytin tätä varatessa mun hotels.comin palkintoyön. Hotels.com on siitä kätevä, että sitä kautta varatessa 10 hotelliyön jälkeen saa yhden ilmaisen! Ilmainen yö on 10 yövytyn yön keskihinta, joten usein jopa 90-100 euron arvoinen. Tästä syystä tykkään keskittää varaukset tuonne, varsinkin kun on enemmän hotelliyöpymisiä tiedossa. Tuo Cityroomz hotelli oli ihan jees. Sisäänkirjautumisen piti tosin alkaa klo 14, mutta ei saatu heti meidän huonetta joka aiheutti pientä harmitusta matkustuksen ja rinkan kantamisen jälkeen.. Saatiin onneksi pienen odottelun jälkeen huone, joka osoittautui ihan hyväksi, huone oli tilava ja perussiisti. Tämäkin hotelli oli hyvällä sijainnilla, joka olikin yksi kriteeri varauksia tehdessä. Hotellilla olisi ollut tarjolla maksullinen aamiainen, mutta lähistöllä oli niin paljon hyviä kahviloita, ettei haluttu hotellin aamiaisesta maksaa. Edinburghissa ei käytetty julkista liikennettä muuhun, kun ratikkamatkaan lentokentälle. Se maksoin noin 14 euroa/2henkilöä. Bussi olisi ollut vähän edullisempi, mutta ratikka vaikutti paljon mukavammalta tavalta matkustaa..


Yhteensä rahaa kului siis hotelleihin 1094 e, eli yhdeltä 547 euroa. Liikkumiseen kohteesta toiseen ja kaupunkien sisällä meni yhteensä 97 euroa. Lennoista maksettiin yhteensä 538 euroa (hinta sisälsi ruumaan menevän matkalaukun) eli 269e/hlö. Yhteenä siis reissu tuli maksamaan lentojen, hotellien ja liikkumisten osalta 913 euroa per naama. Mielestäni ihan kohtuullinen hinta kahden viikon reissusta. Toki paljon halvemmallakin pääsisi, jos yöpyisi hostelleissa tai halvemmissa hotelleissa. Meille kuitenkin oli tärkeää saada perussiistejä hotelleja hyvällä sijainnilla (ja ehdottomasti omalla kylppärillä..). Myös junat ja bussit valittiin matka-ajan perusteella, eli esim. aamulla aikaisin tai illalla myöhemmin lähtevät voisivat olla vielä edullisempia. Toisaalta rahaa saisi kulumaan halutessaan vielä paljon enemmänkin esimerkiksi hotelleihin! Rehellisyyden nimissä pitää todeta, etten edes tajunnut että reissu maksoi noinkin paljon, sillä maksettiin esimerkiksi lennot jo huhtikuun alussa ja hotellejakin on makseltu pitkin kevättä. Matka oli kuitenkin jokaisen euron arvoinen!

Ruokabudjetista ei pidetty reissussa kirjaa, ei todellakaan. Syötiin mitä mieli teki, eikä mitenkään pihistelty ruoassa. Muutamana päivänä ostettiin ruoat vaan kaupasta, lähinnä siksi ettei kahta viikkoa jaksanut syödä ulkona, varsinkaan pitkien ulkoilupäivien jälkeen. Me ei kumpikaan pahemmin tykätä mistään hienoista ravintoloista, joten senkin vuoksi ruokabudjetti pysyi varmaan ihan kohtuullisena. Olin etukäteen ajatellut, että ruokaan ja kahviloihin menisi noin 25 euroa päivässä, veikkaan että se piti keskimäärin ihan paikkansa. Lisäksi reissussa tuli vähän shoppailtua! Mä elelen kuitenkin niin "edullista" arkea, että lomalla voi huoletta käyttää rahaa. Normaalissa arjessa mun harrastukset ja elämäntapa muutenkin on melko edullinen, joten hyvä ettei lomalla tarvitse olla huolissaan rahan käytöstä.

Toivottavasti jollekin Englannin reissua suunnittelevalle tästä postauksesta oli hyötyä! Kirjoitellaan myöhemmin vielä lisää kaikista meidän kohteista, varsinkin tuolta Lake Districtiltä löytyi vaikka mitä kivaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti