torstai 24. tammikuuta 2019

luopumisesta (ja siivoamisesta)

R: Jenna ohimennen jossain postausessa mainitsikin, että meillä oli tuossa vuodenvaihteen jälkeen kirppikseltä pöytä. Mun kuluttaminen on viime vuosina ollut tosi maltillista ja säilytystilaa mulla on tosi paljon, joten mitään tavarakaaosta mulla ei ollut, mutta oli tosi vahvasti sellainen olo, että haluan vanhasta eroon. Olen asunut vasta alle kaksi vuotta tässä asunnossa ja viimeksi silloin noin vuosi sitten, kun jäin tähän yksin asumaan, kävin kaikki kaapit ja laatikot läpi. Siitä huolimatta kaikkea ylimääräistä oli kertynyt paljon. Lähinnä sellaista tavaraa, joka on muutosta ja asunnosta toiseen seurannut mukana, vaikken oikeastaan koko tavaraa enää edes tarvitsisi. Aiemmin ei ole ollut voimia, kiinnostusta tai halua tehdä niille tavaroille mitään, helpoimmin kierrätettävät olen vienyt kierrätykseen ja suurimman osan olen antanut vaan olla.

Nyt jo syksyllä aloitin projektin, jonka tavoitteena on luopua kaikista tavaroista, joita en tarvitse. En nyt tarkoita mitään Konmari-tyyppistä projektia, vaan lähinnä sitä että luovun turhasta. Tavoitteeni on ollut se, että tiedän aina mitä missäkin kaapissa tai laatikossa on. Haluan osata välittömästi vastata, jos joku esimerkiksi kysyy, onko mulla hakaneuloja. Tai kuorimaveitsi. Tai ruuvimeisseli. Okei, ehkä huonoja esimerkkejä, mutta tajuatte varmaan pointin? En halua säilyttää laatikoissa vuosien takaisia festaripasseja tai kenkiä, joita ehkä vielä joskus käytän. Kävin kaikki huoneet vuorotellen läpi, jokaisen laatikon, säilytysrasian ja kaapin.

talvimetsä

Lopulta kirppikselle löytyi kivasti myytävää. Ja tosi hyvin menikin kaupaksi, laitettiin tuotteisiin tosi halvat hinnat, sillä tavoitteena oli vaan päästä niistä eroon. Ne, mitä kahden viikon jälkeen jäi myymättä, lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen ja Uffille. Kirppikselle en kuitenkaan ihan kaikkea halunnut laittaa, joten oli pakko tutustua facebook-kirppiksiin ja Salon seudun roskalava -ryhmään. Ja hitto toi roskalava on kätevä! Oikeastaan jokainen tuote, jonka sinne olen laittanut, on mennyt alle vartissa. Pääsin sitä kautta mm. eroon huonoista ruokapöydän tuoleista, joista en halunnyt pyytää rahaa, mutta jotka pienellä fiksauksella saisi kuntoon. Olen lahjoittanut tuon ryhmän kautta asioita, joita en tarvitse ja joista haluan eroon. Mulle tulee niin hyvä mieli siitä, että jollain muulla on käyttöä tuotteelle, jota itse en tarvitse. Sen ihmisen ei tarvitse ostaa uutta, joten luontokin kiittää lopulta. Ja mä pääsen eroon turhasta tavarasta lähes olemattomalla vaivalla - kaikki voittavat! Joitain "parempia" tuotteita olen laittanut facebookin kirppisryhmään myyntiin ja vähän epäilytti kaikki ne säännöt, mutta hyvin olen sitä kauttakin saanut tavaroita kiertoon.

talvimetsä2

Nyt kun tämä mun pieni projekti alkaa olla lopuillaan, suunnittelen jo uutta karsintakierrosta. Mietin, että voisin keväämmällä käydä taas kaikki kaapit ja nurkat läpi taas kriittisemmin. Jätinkö viimeksi jotain, jolle ajattelin olevan käyttöä, mutta käyttöä ei olekaan ollut? Oikeastaan olen  melko huono luopumaan mistään, joten pitää vähän tätä luopumistakin harjoitella. Olen myös melko huono luopumaan tavaroista, joita ihan oikeasti joskus saatan tarvita (tähän kategoriaan menee mm. jotkut juhlamekot ja tarjoiluastiat, joista välttämättä en edes tykkää), ajattelen että ennemmin joskus sitten tarpeen tullessa käytän vanhaa kun ostan uutta.

Miksi sitten kannattaa luopua turhista tavaroista? Monestakin syystä! Itselleni ainakin tuli tosi hyvä fiilis, kun pääsin eroon turhista asioista. En halua omistaa niin paljon. Lisäksi ajatus siitä, että joku sai jotain tarpeellista halvalla/ilmaiseksi saa mut hyvälle mielelle. Plussaa tässä kaikessa tietenkin on se, että hyvän mielen lisäksi sain vähän rahaa. Olen Jennalle monesti nauranut, että hullua että joku maksaa mulle rahaa asioista, joita itse en enää tarvitse. Okei, olenhan mä ne joskus ostanut, mutta silti... Tavaroista luopumisen yhteydessä on tullut mietiskeltyä myös omia arvoja. Tuovatko tavarat ja ostaminen mulle onnea? Eivät. Kokemukset, elämykset ja ihmiset tuovat. Toki mäkin kulutan ja ostan asioista jatkossakin, mutta yhä enemmän tulee käytettyä rahaa niihin kokemuksiin ja elämyksiin tavaroiden sijaan. Ne eivät ainakaan jää pölyttymään kaappiin, vaan niitä tulee sitten vanhana muisteltua!

4 kommenttia:

 1. Mäki monesti mietin, että tuntuu kuin olisi saaanut tienattua rahaa, kun myy vanhoja tavaroita, kun ei sitä enää muista paljonko on johonkin menny rahaa aikoinaan tai ei se ainakaan enää kosketa nykyisen hetken rahan menossa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä :D Hassu ajattelutapa, kun kuitenkin sitä rahaa joskus kulunut.. Mutta parempi vaan laittaa vanhat kiertoon, joku muu saa edullisesti tarpeellista!

   Poista
 2. Oi, pidän tästä suuresti. Hienosti kirjoitettu.:)

  VastaaPoista