lauantai 12. tammikuuta 2019

Loppuelämän lupaus

J: Mulla ei ole tänäkään vuonna mitään ihmeellisiä uudenvuodenlupauksia. Sen sijaan on yksi asia, johon aion kiinnittää entistä enemmän huomiota tänä vuonna, ensi vuonna ja koko loppuelämäni ajan. Se on asia, johon moni muukin ihminen voisi kiinnittää huomiota..

Se on kuluttaminen. 

On kaksi syytä, miksi aion 2019 kiinnittää huomioni kuluttamiseen. Ensimmäinen syy on tietenkin raha. Mitä vähemmän kulutan, sitä enemmän säästän. Toinen syy on ekologisuus.. Avataanpas näitä vähän..

quote

Raha

Olen aina ollut melko maltillinen rahankäyttäjä. Mitä nyt joskus opiskeluaikoina tuli tilattua ihan liikaa vaatteita H&M:n nettikaupasta ja laitettua rahaa baariin, mutta niistä ajoista on opittu. Voisinkin oikeastaan todeta, että mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä pakonomaisempi tarve mulla on tullut säästää. Mulla on oikeastaan pakko olla aina tietty summa rahaa säästössä. Kun se tietty summa rahaa on tilillä, pitää säästää taas lisää. Ensin säästin asuntoon, sen jälkeen opintolainan pois maksamiseen ja nyt en enää edes tiedä mihin, ehkä ihan pahanpäivän varalle?

Nykyään jokaista ostosta tulee harkittua pitkään ja hartaasti, eikä se aina ole niin hyväkään asia. Esimerkiksi joulukuun lopulla löysin ihan täydelliset nastalenkkarit satasella, mutta jätin ostamatta, koska "en tiedä tuleeko niille käyttöä". Jo seuraavan parin päivän aikana tajusin, että kengille olisi todellakin ollut käyttöä, enkä tule mistään saamaan yhtä hyviä kenkiä samalla hinnalla. Enkä edes kenkiä, kun joka paikasta on kaikki hyvät (ja halvat) loppunut. No, näistä oppii..

Yksi tavoite 2019 olisi aloittaa rahastosäästäminen tai -sijoittaminen. Se tosin on ollut suunnitelmissa jo kauan, joten saa nähdä milloin saan jotain aikaiseksi. Olen todella maltillinen sijoittaja enkä kaipailisi hetkessä suurta voittoa. Ennemmin haluaisin sijoittaa rahani johonkin turvalliseen paikkaan, jossa ne kenties vähän kasvaisivat vuosien aikana. Tähän saakka olen säästänyt ihan tilille, eikä sekään huono tapa mielestäni ole, jos ei tavoittele voittoa ja pystyy pitämään ne rahat siellä säästötilillä, eikä siirtele käyttötilille koko ajan..

quote2

Ekologisuus

Toinen syy miksi haluan tarkkailla kuluttamista on tietenkin ekologisuus. Vastuullisesta kuluttamisesta puhutaan melko paljon ja haluan olla omalta osaltani kantamassa vastuuni. Tällä tarkoitan esimerkiksi sitä, että mietin oikeasti tarvitsenko uusia tavaroita tai kulutustuotteita, enkä osta mitään ylimääräistä. En huvin vuoksi meikkejä testiin tai "ihan kivaa" paitaa. Tällä hetkellä en tarvitse mitään. (Okei, ne nastalenkkarit edelleen!) Toki voisin haluta vaikka mitä. Uusi juoksutakki olisi kiva, samoin uudet sohvatyynyt. Pärjäänkö kuitenkin ilman niitä? Kyllä. Eli siis en osta mitään, vaikka haluan. Helppoa ja yksinkertaista! Joskus on kuitenkin pakko saada jotain uutta rikkimenneen tilalle. Silloin kannattaa kiinnittää tuotteen alkuperään, valmistukseen ja kuljetukseen. Itse ostan ennemmin aina nykyään kaupasta suoraan kuin tilaan netistä, silloin vältyn ylimääräisiltä kuljetuksilta ym. Olen myös kuullut kauhutarinoita siitä, miten netistä tilattu mekko tai farkut meneevät suoraan ROSKIIN jos ne palauttaa, sen jälkeen en ainakaan ole tilannut enää mitään.. Tänä vuonna voisin entistä enemmän etsiä tuotteita vaikka kirpputorilta tai netin myyntipalstoilta. Toisen roska voi olla toisen aarre.

Tuon viimeisen virkkeen olen todennut nyt viime päivinä hyvin. Käytin lomastani useamman päivän siihen, että olen siivoillut kaappeja ja varastoja. Olen lahjoittanut tavaraa Facebookin Roskalava -ryhmässä, vienyt vaatteita UFF:ille ja kirpputorille. Rikkinäistä tavaraa on mennyt asianmukaisiin roskiksiin ja kirjoja niitä lukevalle tutulle. Kaapit ovat tyhjentyneet ja olen oikeasti miettinyt, mitä uutta ehkä tarvitsen lähiaikoina ja mitä ei tarvitse ostaa vuosiin. Se on ollut oikein terapeuttista. Ja kuiten aikaisemmin mainitsin, on ollut mahtava huomata, etten tarvitse nyt juuri mitään.

Eli tiivistettynä: 2019 tulen kuluttamaan entistä vähemmän, harkitummin ja ekologisemmin.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti