torstai 17. tammikuuta 2019

kurkistus kristallipalloon

R: Nyt kun tätä blogimaailma on tullut seurattua jo reippaasti päälle 10 vuonna, huomaa hyvin että aina  tiettyinä aikoina tietyt trendikkäät aiheet kiertävät blogeista toiseen. Ensin jostain puheenaiheesta puhutaan ehkä muualla mediassa ja suurimpien vaikuttajien toimesta, sitten ne leviävät muihinkin blogeihin. Samalla tavalla, kun muoti-ilmiötkin. Mitä nopeammin aiheeseen reagoit, sitä trendikkäämpi "vaikuttaja" siis olet. Mä kurkkasin mun kristallipalloon ja veikkaan, että nämä aiheet ovat kuumia puheenaiheita tänä vuonna..

talvi6
talvi1

..ilmastonmuutos. Nythän kaikkien kuuluu puhua ilmastonmuutoksesta. Ja tämähän on hyvä juttu, oikeasti todella hyvä. Mutta nyt ollaan maapallon näkökulmasta jo siinä pisteessä, ettei puhe riitä, on siirryttävä tekoihin. Ei auta, että ilmastonmuutoksesta puhutaan, jos samaan aikaan tilaillaan netistä tavaraa (miettikää, se tavara lentää toiselta puolelta maailmaa), syödään jauhelihaa ja ajellaan omalla autolla töihin. Ei kierrätetä, hamstrataan uutta tavaraa jota "tarvitaan", tehdään risteilyjä ja matkaillaan lentokoneella. Kaikesta ei tietenkään tarvitse luopua, mutta askel kerrallaan jokainen voi vaikuttaa. Toki se blogipostaus on ensimmäinen askel, sillä voi vaikuttaa mielipiteisiin, mutta arjen ratkaisut tietenkin vaikuttavat eniten. Kannattaa ehdottomasti tehdä tämä hiilijalanjälkitesti ja julkaista oma sitoumus. Itselläni hiilijalanjälki on tällä hetkellä liian suuri. Tämä johtuu osittain asioista, joille en voi mitään. Joudun jatkossakin kulkemaan suuren osan työmatkoista autolla ja tiedostan, että asun liian suuressa asunnossa, joka lämpeää vain sähköllä (lattialämmitys).

..raha. Tästäkin alettu puhumaan somessa  tosi paljon, joka on hyvä juttu. Kaipaisin silti lisää myös ymmärrystä siitä, että Suomessa tuloerot kasvavat ja esim. lapsiperheköyhyys on harmittavan yleistä varsinkin tietyillä alueilla. Somessa näkyy usein vain paremmin toimeentulevien ja keskiluokan elämä. Monilla vähävaraisilla nuorilla/nuorilla aikuisilla saattaa tulla paineita elää samanlaista elämää, kun muut. Halutaan kahvitella, ostella uusia vaatteita ja reissata. Tämä saatttaa johtaa pikavippeihin tai velkakierteeseen. Toisaalta se voi aiheuttaa ulkopuolisuuden tunteita tai jopa syrjäytymistä. Toivoisin rahakeskusteluun avautumisia myös niiltä, joilla rahaa ei välttämättä ole. Miten on selvitty, miten tilanteesta voi päästä eteenpäin, mistä saa apua?

talvi5

..kasvisruoka. Tämä liittyy ehkä hieman tuohon ensimmäiseen kohtaan, mutta nykyäänhän kasvisruokien syönti on lisääntynyt, ainakin omassa "kuplassani". Tästä aiheesta saadaan varmasti lukea paljon somesta, joka  on tietenkin hyvä asia! En mä lihansyöntiäkään kokonaan halua lytätä, mutta jokainen voisi ainakin vähentää sitä. Jos jokainen suomalainen söisi edes 100g vähemmän tehotuotettua lihaa viikossa, voi jokainen laskea paljonko se tekee vuodessa!

..vapaa-ajan arvostus. Toivoisin, että tämä aihe nousisi puheenaiheeksi. Olen itse todella kyllästynyt siihen, että ihmiset "kehuskelevat" suurilla työmäärillään ja kiireellä. Edelleen huomaan, että esim. somessa ja ihan kaveriporukoissakin sorrutaan siihen, että melkeen kilpaillaan kuka on kiireisin. Ei, ei ole hienoa tehdä koko ajan töitä ja elellä loppuunpalamisen rajamailla. Vapaa-aikaa ei tarvitse täyttää kaikilla kiireillä, joskus on ihan ok vaan olla. Itselläni on ehkä tämän asian kanssa vähän tsempattavaa. En pahemmin tee ylitöitä, mutta paha tapani on täyttää vapaa-aika erilaisilla "kiireillä" ja suorittamisella. Vaikka ne kiireet ja tekemiset olisivat kivoja, syövät ne silti voimia pitkän päälle.

talvi2
talvi3

..itselle armollisempi oleminen. Tämä kulkee osittain käsi kädessä tuon edellisen kohdan kanssa. Ehkä 2019 aletaan tajumaan, että kaikkea ei tarvitse tehdä aina  täysillä. Kevyemmät treenit on myös ok, kuunnellaan itseämme eikä aina suoriteta. Monta vuotta esim. urheilussa on ollut pinnalla hiit-tyyppiset treenit, mutta alkaisikohan niiden sijaan nousta sellainen lempeämpi trendi - joogaa, kehonhuoltoa ja luonnossa liikkumista sen kovan treenin sijaan tai ainakin sen lisäksi?

Mitä te veikkaatte tämän vuoden trendeiksi ja kuumiksi puheenaiheiksi?

4 kommenttia:

 1. Aika hyvin olet ennustanut tulevan vuoden trendit! Mie uskon, että nimenomaan PUHE ilmastonmuutoksesta lisääntyy, mutta epäilen silti esimerkiksi vaatebloggaajien hankkivan tavaraa kaappien täydeltä jatkossakin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, surullista :( Kaikkien pitäisi kantaa vastuuta tässä asiassa..

   Poista
 2. Haha ihan totta! Sulla saattaa olla ennustajanlahjoja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin mahdollista! Uusi ura jos vanha ei enää inspiroi ;)

   Poista