maanantai 10. joulukuuta 2018

Slovenia - Bled

R: Taannoisen Slovenian reissun parasta antia oli Bledin pikkukaupunki ja varsinkin Bled-järvi. Järven keskellä on pieni saari, jossa on kirkko. Tämä saari kirkkoineen on varmaan yksi Slovenian tunnetuimpia luontonähtävyyksiä, eikä ihmekään. Taustalla kohoaa vuoristo ja maisema on kuin sadusta.

Me lähdettiin Ljubljanasta bussilla kohti Blediä tapamme mukaisesti heti aamulla. Vaikka ei ollut mikään suosituin sesonkiaika, tuli bussi silti ihan täyteen. Ostettiin linja-autoasemalta menopaluuliput, jotka maksoivat 14 euroa per naama. Kannattaakin ostaa liput valmiiksi, sillä kuski ei ainakaan tuolloin myynyt suoraan lippuja. Muutama turisti ei päässyt kyytiin kun lippua ei ollut valmiina. Lippua ostaessa ei tarvitse tietää millä bussilla tulee takaisin, onneksi, sillä me ei ainakaan osattu arvioida kauanko tuolla kuluu aikaa.

bled4_Fotor
Bled2
Bled8
Bled7
bled3

Mitä lähemmäs Blediä tultiin, sitä pilvisemmäksi ja harmaammaksi sää muuttui. Vähän harmitti, mutta iloittiin ettei sada. Sitten alkoi pieni tihkusadekin, joka onneksi loppui. Kun päästiin järvelle, ehdittiin jo harmittelemaan, että tässäkö tämä oli.. Bledin kaupungin suunnasta maisemat eivät nimittäin olleet kovinkaan ihmeelliset ja harmaus jotenkin peitti maiseman alleen. Lähdettiin kiertämään järveä, oltiin valmiiksi katsottu että järven kiertävä kävelyreitti olisi noin 6 kilometria ja matkalla olisi muutama näköalapaikka, johon voisi kiivetä. Ensimmäisenä etappina meillä oli Bledin linna. Kiivettiin ylös linnalle, muttei kuitenkaan menty sisälle, vaan jatkettiin pian matkaa (pois aasialaisten turistien alta..).

Oli kiva muutaman kaupungissa vietetyn päivän jälkeen päästä ulos luontoon. Turisteja ei ollut läheskään niin paljon, kun etukäteen pelättiin. Käveltiin melko rauhallista tahtia, kuvailtiin paljon ja seikkailtiin metsässä kun kiivettiin näköalapaikalle. Samaiselle näköalapaikalle ei ollut eksynyt melkein kukaan muu, ainoastaan muutama ihminen tuli kiivetessä ja alaspäin tullessa vastaan. Ei kyllä haitannut, saatiin rauhassa syödä eväitä ja kuvailla. Järvi ja tuo saari näyttivätkin ehkä parhailta tuolta ylhäältä!

Bled3
bled5
bled6
Bled5
Bled6

Kun oltiin kierretty koko järvi, oli pakko päästä syömään Bledin erikoisuutta, kermakakkua. Ei olla kumpikaan mitään kermakakkujen faneja, mutta päätettiin kuitenkin testata sitä paikassa, jossa se alunperin oli 60 vuotta sitten keksitty. Ei noussut suosikiksi, mutta tulipahan testattua. Bledissä oli jonkin verran ravintoloita ja kahviloita, muutama pieni kauppakin, mutta kaupunkina se ei ollut erityisemmin kiinnostava. Sen parasta antia oli ehdottomasti tuo järvi ja sitä ympäröivä luonto. Järvelle olisi päässyt myös joko itse soutelemaan tai isompien puisten Pletna-veneiden kyydillä. Me ei kuitenkaan menty järvelle, se olisi varmasti kesällä kivempaa. Myös linna olisi saattanut olla kiinnostava.

Tuolla suunnilla saisi ehdottomasti kulumaan aikaa kauemminkin kun päivän ja Bled-järven lisäksi Sloveniassa on paljon muitakin mahtavia luontokohteita. Esimerkiksi melko lyhyen matkan päässä olisi ollut Bohinj-järvi, jonne olisi päässyt Ljubljanasta samalla bussilla. Ehkä joskus vielä pääsen sinnekin. Nyt oli mahtava kokemus nähdä tuo usein instagramissa vilahdellut Bled-järvi!

2 kommenttia: