tiistai 6. marraskuuta 2018

se päivä, kun menetin uskoni ihmiskuntaan

J: Se oli viime viikolla. Oli ihan tavallinen päivä, makoilin töiden jälkeen sohvalla ja tapoin aikaa ennen kuin olisi aika lähteä katsomaan korista. En jaksanut avata konetta tai tv:tä.. Selasin somea ja päädyin lopulta Facebookissa erään ryhmän seinälle ja aloin lukea uusimman postauksen kommentteja. Aloitus käsitteli HK-Scanin sikakohua, jossa siis ohikulkija oli huolestunut possujen kohtelusta ja kirjoittanut kokemuksistaan someen. Ja somehan räjähti! En nyt jaksa paneutua jutun sisältöön sen enempää, vaan niihin kommentteihin. Aivan järkyttävää luettavaa..

märynmetsä2
märynmetsä

Ensinnäkin, joka toinen kommentti liittyi siihen, että vegaanit ja kasvissyöjät ovat "hihhuleita", jotka haluavat tuputtaa omaa ideologiaa muille. Samalla ihmiset kehuskelivat viestiketjussa, kuinka monta joulukinkkua aikovat ostaa tänä vuonna ja kuinka paljon lihaa ovat tänään jo syöneet.. Eräässä kommentissa kirjoittaja käytti lihansyöjistä termiä "ne jotka syövät oikein ja käyvät oikeissa töissä" ja kasvissyöjät taas "syövät rajoittuneesti ja nostavat lähinnä yhteiskunnan tarjoamia tukia". Kommentti oli saanut useita positiivisia vastauksia ja tykkäyksiä. Tässä kohtaa mä oikeasti lopetin lukemisen, koska mua alkoi niin paljon ärsyttää.

Ihmiset eivät näytä oikeasti tajuavan, että kasvissyönti on nykyään ihan normaalia, eikä ihmisiä tarvitse todellakaan lokeroida "kasvissyöjiin" tai "lihansyöjiin", vaan jokainen saa syödä ihan sitä mitä haluaa. Se, että joku ei syö lihaa, ei ole toiselta pois eikä todellakaan tarkoita, että kyseessä olisi "hihhuli", vaan ihan tavallinen maapallosta ja eläimistä välittävä ihminen Ei siis todellakaan voi aikana, jolloin lihansyönnin ilmastovaikutuksista puhutaan enemmän kuin koskaan ennen, väittää, että kasvissyöjät vain nostaisivat yhteiskunnan tarjoamia tukia. Toivon todellakin, että vain muutama ihminen ajattelee niin, koska sehän ei tietenkään ole totta.

märynmetsä3
märynmetsä5

Toinen syy, miksi mua alkoi todella ärsyttää, oli ihmisten kirjoitustyyli. Heti jos ollaan eri mieltä toisen kanssa, toista saa muka haukkua, saa kiroilla, saa sanoa (tai siis kirjoittaa) ihan mitä mieleen tulee. Oma mielipide tuodaan kyllä esille, mutta perustelut puuttuu. Yleensä ei nähdä asioita kuin mustana tai valkoisena, joko tai.. Eli minä olen oikeassa, sinä väärässä. Tämä on nykyään oikeastaan koko somen ongelma, mutta onneksi vihapuheesta on puhuttu paljon ja toivottavasti ihmiset jossain vaiheessa oppivat keskustelemaan myös somessa asiallisesti. Ilman, että toista pitää haukkua ja lytätä.

Sen lisäksi asiat pitää tietenkin kirjoittaa mahdollisimman nopeasti, joten oikeinkirjoitus unohtuu täysin. Mua riipaisee aina, kun huomaan aikuisen ihmisen kirjoittavan ilman isoja alkukirjaimia, pisteitä, pilkkuja ja yhdyssanoja.. Saan palkkani siitä, että yritän opettaa nykylapsille oikeinkirjoitusta, kun samaan aikaan heidän vanhemmat (ja isovanhemmat) kirjoittavat Internetiin kommentteja ilman minkäänlaista hajua oikeinkirjoituksesta. Todella sääli, tätä vauhtia suomen kirjakieli ihan oikeasti katoaa. Ymmärrän, että jokainen tekee välillä kielioppivirheitä kirjoittaessaan, mutta se on eri kuin jättää ne kaikki pois tekstistä. Mä en ainakaan pysty ottamaan ihmisen kommentteja ihan tosissaan, jos se menee tyyliin näin: " mun mielest sika teollisuus on hyvä silloin moni pien tuottaja ja yrittäjä saa tuloja ku ihmiset syövät ja ostavat lihaa kasvis syöjät eicät tajuu sitä jo aikaisemmat suku polvet ovat syöneet lihaa siks ihmisi llä on kulma hmapaat" Argh!

märynmetsä4
märynmetsä6

Ja mikä tämän jutun pointti siis oli? Älä mene lukemaan enää minkään tekstin kommenttikenttiä. Siellä aikuiset voivat ihan omalla nimellä ja naamalla haukkua muita. Okei, parempi sekin kuin nimettömänä, mutta silti.. Mihin tämä maailma on menossa? Oletteko huomanneet saman ilmiön?

4 kommenttia:

 1. Joo ne kommenttikentät on aivan järkyttävää luettavaa ja juuri se, kun kielioppi unohtuu täysin ja saa ihan mielinmäärin muka kiroilla ja haukkua muita. Aivan käsittämättömän rasittavaa 🙄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Opettajana se kielioppi ottaa muutenkin aina silmään :D Siihen vielä päälle muutama kirosana ja huonot argumentit, niin ARGH!!

   Poista
 2. Mä en ikinä lue noita kommentteja, koska en vaan halua tietää millasta paskaa ihmiset siellä kirjottelee. Ihan uskomatonta miten ahdasmielisiä niin monet on lähes kaikesta. Ja kaikki on aina väärin tehty jonkun mielestä. Aaaaaaa! Ei vaan pysty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en mäkään enää jatkossa. Jäätävää.

   Poista