torstai 1. marraskuuta 2018

muutama vinkki, joilla varmistat ettei susta tule juoksijaa

R: Oletko aina ajatellut, ettei juoksu ole sun juttu? Se on tylsää ja siinä  vaan hengästyy? Tässä muutama vinkki, miten varmistat sen, ettet jatkossakaan tykkää juoksusta. Ja toki vinkkejä siihen, miten siitä ehkä voisi tykätä vähän enemmän..

Lähde aina täysillä juoksemaan. Heti ulko-ovelta ihan täysillä, koska kukaanhan ei mua ohita! Vitosen on mentävä ainakin alle puolen tunnin ja kympin tuntiin. VÄÄRIN! Kannattaa aloittaa hitaasti. Aloittelija voi juosta ja kävellä vuorotellen. On hyvä, että syke pysyy alhaalla ja pystyy puhumaan. Vaikka peruskunto olisi ihan ok tasolla, kannattaa silti opetella juoksemaan hitaasti, se kasvattaa peruskuntoa entisestään. Joskus toki voi (ja kannattaa) spurttailla ja haastaa itseään, mutta pääsääntöisesti harjoittelun pitäisi tapahtua peruskuntoalueelle, eikä syke saisi liikaa nousta. Mielestäni tätä ei voi korostaa liikaa. Itse opin vasta muutaman vuoden lenkkeiltyäni juoksemaan oikeasti tarpeeksi hitaasti ja tiedän, että vieläkin pitkillä lenkeillä (yli 20km) voisi hidastaa.

kilpisjärvi

Pue tarpeeksi vaatteita, ettei vaan tule talvellakaan kylmä. Lapaset, kaulahuivi, paksu takki.. VÄÄRIN! Tämä on paha moka, juoksu tuntuu kamalalta jos vaatteita on liikaa päällä. Kannattaa huomioida, että juostessa tulee huomattavasti lämpimpi, kun normaalisti kävellessä. Kannattaa suosia teknisiä vaatteita, jotka on juoksuun tarkoitettu. Vaikka tavallaan juosta voi melkein missä vaatteissa vaan, niin suosittelisin hankkimaan edes yhden kunnon vaatekerran juoksuun, paljon mukavampaa..

Juokse aina sama tuttu ja turvallinen lenkki samalla vauhdilla. VÄÄRIN. Juosta voi missä vaan, niin miksi tyytyä samaan lenkkiin? Okei, itselläkin on tietyt samat lenkit, joita tulee eniten juostua, mutta parasta on kun pääsee esimerkiksi pitkillä lenkeillä tai reissuissa tutustumaan ihan uusiin maisemiin. Kiinnostus pysyy yllä ja pääsee kokemaan uusia paikkoja. Joskus  voi mennä juoksemaan mäkisempään maastoon ja haastaa itseä, joskus voi valita tasaisen ja nopeamman reitin. Juoksemalla kotiseudultakin voi löytyä ihan uusia paikkoja.

hyppy1

Mene juoksukouluun, koska "kaikki muutkin menevät". Tai osta juoksuohjelma, jota orjallisesti noudatat. VÄÄRIN. En halua vähätellä juoksukouluja, mutta ne eivät välttämättä sovi kaikille. Juoksukouluissa on toki hyvät puolensa, mutta myös ne huonot. Juoksuohjemista ja -kouluista on hyötyä, mutta tuleeko aloittelijalle juoksusta pakkopullaa, jos on orjallisesti noudatettava jotain ohjelmaa? Paras olisi löytää juoksun ilo ihan itse ja omatoimisesti fiilistellen. Aina ei tarvitse miettiä vauhtia tai lenkin pituutta, parasta on että oppii nauttimaan juoksusta. Ei kannata juosta siksi, että joku muu käskee, vaan siksi että se on paras tapa nollata aivot ja nauttia luonnosta ja ulkoilmasta. Toki jos kokee, ettei itse saa motivoitua itseä liikkeelle tai haluaa oppia oikean juoksuasennon jne, on juoksukouluista varmasti hyötyä. Tai jos treenaa tavoitteellisemin, eikä yksin pääse tavoitteisiin.

Minkä vuoksi susta ei ole tullut juoksijaa? Tai miksi susta on tullut juoksija?

4 kommenttia:

 1. Hauska postaus. 😀 Munsta tuli juoksija koska miehenikin juoksi. Halusin kokeilla pystynkö minäkin siihen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tuo on varmaan kyllä yleistä, että toisen kannustamana tai innoittamana lähdetään juoksemaan.

   Poista
 2. Varmaan siksi, että puen aina liikaa päälle ja en tykkää kävele-juokse-kävele -kombosta :D viimeksi innostuin juoksusta ja juoksin vielä tuolla aiemmin inhoamallani tavalla, kunnes tulin kipeäksi ja that's it, sitten se unohtui.. ja ennen en tajunnut pitää lepopäiviä juoksusta, vaan ajattelin, että on juostava joka päivä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa! Lepopäivät on myös hyvä muistaa, itse pidän useimmiten vähintään 2 lepopäivää viikossa.

   Poista