maanantai 29. lokakuuta 2018

yllättävän pieni pääkaupunki

R: Ljubljana oli kiva, mutta yllättävän pieni kaupunkin. Olin jo ennen reissua lukenut, että Ljubljana on yksi Euroopan pienimpiä pääkaupunkeja, mutta odotin silti jotain.. noh, suurempaa. Eikä pieni aina ole huono, me ainakin saatiin hyvin aika kulumaan Ljubljanassa! Tässä muutama vinkki Slovenian pääkaupunkiin, mitä ainakin kannattaa tehdä ja nähdä..

Slovenia1
Slovenia4
Slovenia5

Kaupunkilomalla parasta on käydä uusissa kahviloissa ja ravintoloissa. Tässä muutama poiminta paikoista, joissa me reissun aikana käytiin:

Abi Falafel - Oltiin bongattu tämä somesta ennen reissua ja koska sijainti oli melko lähellä meidän hotellia, päätetiin mennä heti ensimmäisenä iltana. Ja hitto oli hyviä falafeleja! Oikein harmitti, ettei ehditty tänne uudelleen. Mezetyylinen annos jonka valitsin, maksoi alle 7 euroa ja taisi silti olla yksi paikan "kalliimpia".
Jäätelöbaari Vigo - Käveltiin tästä pari kertaa ohi ja jono oli melkein aina ulos asti.. Kerran sitten päätettiin hakea jäätelöt ja ajateltiin, että kyseessä on vaan jätskipaikka. No, oli siellä muutakin ja yläkerrassa kivasti istumapaikkoja! Täällä oli muuten monien muiden kahviloiden tyyliin pöytiin tarjoilu, mutta jätskiä sai myös ostaa alakerran tiskiltä ihan omatoimisesti.
Hoodburger - Ei reissua ilman hampurilaisia! En syö useinkaan lihaa, mutta useimmiten kun syön, se on hampurilaisen välissä.. Niin nytkin. Tosi hyvä hampparipaikka, hintaa isolle hampurilaisaterialle tuli noin 9 euroa. Muistutti vähän Naughty Burgeria, mutta annos lisukkeineen oli tosiaan puolet halvempi.
Pizzeria Foculus - Terveellisellä linjalla jatketaan. Tämäkin paikka oltiin etukäteen bongattu somesta. Viimeisenä päivänä syötiin pizzat Foculuksessa. Listalla oli tosi paljon kasvisvaihtoehtoja ja muutenkin tosi herkullisia (vähän jopa yllättäviä) yhdistelmiä.. Pizzoilla oli hintaa 6-8 euroa, vaikka ne oli oikeasti todella laadukkaita ja hyviä, tuoreista raaka-aineista.
Barbarella Juicebar - Eksyttiin tänne puoliksi vahingossa hakemaan kahvit ja harmitti ettei ollut nälkä, tarjolla olisi ollut vaikka mitä herkullista ja terveellistä - erilaisia chiavanukkaita, mehuja ja bowleja. Täältä sai kahvia kaura- ja soijamaidolla. Ei tosin ollut mitään parasta kauramaitoa!

Slovenia8
Slovenia2
Slovenia9

Mitä muuta voi tehdä kun syödä? Ljubljanassa kannattaaa ainakin fiilistellä pientä vanhaa kaupunkia ja sen lisäksi kannattaa nähdä ainakin nämä:

Ljubljanan linna - Me ei menty sisälle asti, mutta  ylhäältä linnalta oli kiva katsella kaupunkia. Käytiin täällä ylhäällä muutamankin kerran, parhaalta näytti auringonlaskun aikaan! Ylös pääsee myös funikulaarilla, mutta ei tosiaan mikään paha kävellenkään.
Metelkovan alue - Todella hämmentävä, vähän ehkä jopa pelottava paikka. Muistutti jollain tapaa Kööpenhaminan Christianiaa. Paljon katutaidetta, graffitteja ja kannabis haisi siellä täällä.. Kannattaa ehdottomasti käydä täällä ihastelemassa vähän toisenlaista Ljubljanaa.
Tivoli puisto - Tivolista tulee myös mieleen Kööpenhamina, mutta tämä on siis ihan vaan puisto. Todella iso puisto! Jos meillä olisi ollut enemmän aikaa, oltaisiin varmaan tutustuttu laajemminkin puistoon (juosten). Nyt tyydyttiin vaan harhailemaan kahvit kädessä puiston kapungin puoleisessa osassa. Puistossa on mm. leikkipaikkoja, pieni kasvitieteellinen puutarha, minigolf (jota tosin ei löydetty) ja eläintarha. Kesällä puisto olisi varmaan täydellinen piknikpaikka!
Museum on Illusion - Bongattiin Tripadvisorista tämä hauska "museo" ja pakkohan siellä oli käydä. Meitä instagramissa seuranneet varmaan huomasivatkin, että jotkit esillä olleet optiset harhat todella hämmensivät. Museossa on siis esillä kaikeanlaisia illuusioita, optisia harhoja jne. Oli erilaisia "outoja" huoneita jne. Paljon pääsi itse tekemään ja kokeilemaan. Sopii varmasti parhaiten lapsiperheille, mutta kyllä me aikuisetkin ihan innoissamme oltiin!

Slovenia7
Slovenia6
Slovenia3
Slovenia10

Tässä  vielä muutama vinkki, jolla reissusta saa onnistuneen..

Lentokentältä hotelliin (ja takaisin) kannattaa matkata Shuttle-bussilla - Eli kyseessä on siis tilataksi, joka poimii kyytiin ihmisiä näiden tilaamista paikoista. Hintaa lentokentältä keskustaan tuli 9 euroa. Enemmän kun paikallisbussilla, mutta huomattavasti vähemmän, kun mitä tavallisella taksilla olisi tullut hintaa. Lentokentältä hotellille ostettiin kyyti kentän myyntipisteeltä ja lentokentälle päin mennessä varattiin kyyti kätevästit netistä GoOptin nettisivuilta. Kaikki toimi moiteettomasti ja kyyti oli jopa 10 minuuttia etuajassa (onneksi oltiin mekin ja muut matkustajat!). Ihanan rentoa päästä "ovelta ovelle" noin edullisesti ja helposti.

Liikkuminen Ljubljanassa onnistuu parhaiten kävellen - Kuten jo alussa mainitsin, kaupunki on pieni. Meidän hotelli oli vähän "kauempana" keskustasta, reilun kilsan päässä. Käveltiin kaikki matkat, vaikka kaupungissa olisi bussejakin kyllä kulkenut. Niihin ei sen enempää tutustuttu. Keskustan alueella oli kiva kävellä jokirannassa, joka paikoitellen muuten muistutti meitä Turusta!

Ljubljanan reissuun kannattaa yhdistää ainakin yksi luontokohde - Me käytiin Bled-järvellä, kuten varmasti moni muukin turisti. Tästä kirjoitellaan myöhemmin vielä lisää, oli upea paikka ja koko matkan parasta antia. Ljubljanasta pääsee bussilla kätevästi reissaamaan niin muualle Sloveniaan kun kauemmas Eurooppaankin.

2 kommenttia:

  1. Se on aina hauska, kun on joku mielikuva jostain paikasta ja sitten se onkin jotain ihan muuta :D Ihania kuvia ja paikkoja kuitenkin ja tuo shuttle-bussi kuulostaa kyllä tosi kätevältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä :) Joo ja toi oli kyllä kätevä. Muistaakseni käytettiin myös Budapestissa vastaavaa.

      Poista