lauantai 15. syyskuuta 2018

menovinkkejä / luonto edition

R: Syksy on täällä nyt ihan virallisesti! Syksy on ehkä yksi mun lemppari vuodenajoista. Rakastan syksyn lämpimiä päiviä, kun aurinko paistaa ja luonto on värikäs. Syksyllä on ihana mennä puolukka- tai sienimetsään ja lenkkeilykin on mukavampaa, kun ei ole niin kuuma. Syksy on myös parasta aikaa retkeilylle, kun luonto laittaa parastaan. Ajattelinkin nyt jakaa muutamia vinkkejä näin salolaisen näkökulmasta, mihin kannattaa suunnata päiväretkelle, jos haluaa ulos luontoon!

Torronsuo1
Torronsuo2

Torronsuo. Siitä kirjoitettiinkin enemmän jo täällä. Harmittaa, etten viime syksynä ehtinyt ruskan aikoihin sinne, suoalue on varmasti upea silloin. Tänä vuonna pitää korjata tilanne. Torronsuolle ajaa Salosta alle 40 minuuttia, Turusta ja Tampereelta matkaa on hieman alle 100 kilometria ja Helsingistä matkaa tulee reilu 100 kilometria. Ei siis pahan matkan päässä..

Teijo1
Punassuo1
Teijo

Teijon kansallispuisto. Salolainen ei voi kirjoittaa ulkoilumahdollisuuksista mainitsematta Teijoa! Sopivan lähellä Saloa, eikä Turusta tai Helsingin suunnaltakaan matka ole mahdoton.  Salon suunnasta kun ajaa Teijolle (tietä 1824), niin ensin tulee vastaan Kirjakkalan ruukkikylä ja Hamarinjärvi, sitten Teijon kylä ja Sahajärvi ja "kauimpana" Matildan kylä, Matildanjärvi ja Luontokeskus. Tunnetuin reitti Teijolla taitaa olla Teijon Luontokeskukselta alkava Matildanjärven kierros. Luontokeskuksella on kaikenlaisia aktiviteetteja tarjolla, tuolla Matildanjärvessä käytiin viime kesänä suppailemassa ja siellä on vuokrattavana myös mm. soutuveneitä.

Hienoja maisemia on myös Sahajärvellä, jossa käytiin Jennan kanssa kesällä suppailemassa (kuvia täällä). Sahajärven reitille osuu myös kaksi lossia! Pitäisi itsekin käydä kiertämässä lisää näissä maisemissa, olen ihastellut Sahajärven maisemia ainoastaan järveltä  - kesällä suppilaudalta ja talvella jäältä. Teijon suunnilla muita vaihtoehtoja on myös mm. Onnelannummenreitti, joka kiertää Hamarijärveä (siitä lisää täällä) ja jos suolle haluaa, niin kannattaa suunnata Punassuolle. Siellä bongasin alkukesästä hillaa! Harmi että ne oli silloin vielä raakoja.. En ollut ikinä aiemmin nähnyt hillaa luonnossa, sen jälkeen bongattiin sitä kyllä Norjassakin..

Kurjenrahka4
Kurjenrahka2
Kurjenrahka

Kurjenrahkan kansallispuisto. Tämä taitaa olla monille Turun seudulla asuville tuttu, mutta ei mitenkään mahdottoman matkan päässä salolaisten näkökulmastakaan. Salosta Turun pohjoispuolella sijaitsevaan Kurjenrahkan kansallispuistoon ajaa reilun tunnin ja Turusta matkaa tulee puolet vähemmän. 6 kilometrin pituinen Savojärven kierros taitaa olla yksi suosituimmista, sen kävin itsekin keväällä kiertämässä ja suosittelen!

Eli menkää ihmiset metsään! Kahvia termariin, eväät reppuun ja luontoon, siellä virkistyy hetkessä mieli ja murheet unohtuu. Hyvällä tuurilla ihan polun vierestä saattaa löytyä vaikka kanttarelleja, kuten mulle kävi torstaina Teijolla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti