sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Hävikkiviikko 2018

J: Ensi viikko on hävikkiviikko. Eli siis mikä? 

"Ruoka on liian hyvä ja tärkeä asia hukattavaksi. Onneksi jokainen voi löytää oman tapansa vaikuttaa positiivisesti ruokahävikkiin. Ruokahävikin vähentäminen alkaa omasta ostoskorista, jatkuu jääkaapilla ja näkyy lopulta omassa lompakossa. Kaupan päälle saa hyvän mielen.

Jokavuotinen Hävikkiviikko, jota tänä vuonna vietetään 10.-16.9.2018, haluaa nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä erityisesti kuluttajille." (Lähde) 

Kuten lainauksesta käy ilmi, ruoka on liian hyvä asia hukattavaksi. Hävikkiviikon aikana pyritään herättämään kuluttajan huomio omaan ruokahävikkiinsä, eli kuinka paljon ruokaa tulee heitettyä pois tahallaan tai huomaamatta. Mä luulen, että aika moni siellä ruutujen toisella puolella on jo kiinnittänyt asiaan huomiota. Monella meistä on vuosien saatossa muodostunut omat tavat vähentää omaa ruokahävikkiään. Mä ajattelin nyt jakaa muutaman oman vinkkini..

hävikki2
hävikki3

Kaikki lähtee suunnittelusta. Mieti, mitä ruokaa valmistat ja tee ruokaostokset sen perusteella. Älä osta ylimääräistä jääkaappiin. Vaikka saisit esimerkiksi kaksi paketti tuorejuustoa halvalla, mieti tarvitsetko toista, vai ehtiikö se mennä vanhaksi jääkaapissa? Vähän tähän liittyen myös se, että syö samaa ruokaa useampi päivä. Kauhistuin kun kuulin joskus, että jossain perheissä tehdään joka päivä uusia ruoka ja vanha heitetään roskiin! Eieiei.. 

Pakasta. Pakastimeen voi heittää oikeastaan mitä vain, kunhan ei säilö sitä loputtomiin. Mulle esimerkiksi tuli joitakin vuosia sitten yllätyksenä, että juustoraasteen voi pakastaa. Eli huonoksi menevän juuston voi pakastaa ja käyttää esim. makaroonilaatikon tai pitsan päällä sopivan hetken tultua. Myös leipää, vihanneksia, hedelmiä, marjoja ja soijasuikaleita löytyy tällä hetkellä meidän pakastimesta. Eli sen sijaan että heität jotain menemään, mieti voiko sitä hyödyntää myöhemmin. Myös valmista ruokaa kannattaa pakastaa jos sitä jää yli. Joskus se voi pelastaa laiskan päivän..

Suosi hävikkiruokakauppoja. Mä olen esimerkiksi tilannut ruokaa Fiksuruuasta. Myös Matsmart on hyvä, kannattaa tutustua. Säästät rahaa ja autat ruokahävikin vähentämisessä. Lisäksi kaupoissa kannattaa bongailla alelapuilla varustettuja tuotteita! Suosi myös satokauden kasviksia. Niitä saattaa kypsyä kerralla paljon ja siksi osa saattaa helposti mennä huonoksi ennen kuin kuluttajat "löytävät" ne. Esimerkiksi tänä vuonna taisi tulla kesäkurpitsaa paljon ja monet kaupat myivät sitä halvalla elokuussa.

hävikki4
hävikki5

Pidä päiviä, jolloin syöt kaappeja tyhjäksi. Mulla on tiettyjä päiviä, jolloin teen vain jääkaapin ja kuiva-ainekaapista löytyvistä ruoista ruokaa. Hyviä ruokia tällaisiin on mm. munakas, johon voi heittää melkein mitä vaan sekaan. Juustojen jämät, sipulia, kasviksia.. Myös pastaan saa uppoamaan aika hyvin kaikkea mahdollista. (Viimeisein kokeiluni oli pasta, johon laitoin kikherneitä, pinaattia, sipulia ja hummuksen jämät. Toimi!) Arkiruuan ei tarvitse aina olla niin suunniteltua ja ihmeellistä. Ja aina ei jaksa mennä kauppaan..

Ja viimeisenä, jos syöt ulkona, pidä silloinkin järki kädessä. Esimerkiksi buffeteissa: älä jätä ruokaa lautaselle, vaan syö kaikki. Jos et tiedä pidätkö jostain, maista ensin ja hae sitten halutessasi lisää. Ota ruokaa kohtuudella. Ravintoloissa voi pyytää ylijääneen ruuan mukaan kotiin (tiedän, että monet antavat sen mielellään mukaan, onhan asiakas siitä maksanut, eikä varmaan ravintolakaan halua ruokahävikkiä). Jos tiedät jo alkuun, ettei jaksa syödä tietyn ravintolan isoja annoksia, pyydä pienempänä se. Tuskin on ongelma kenellekään!

Onko teillä jakaa lisää vinkkejä? Jotain mitä teet kenties päivittäin ja vähennät sillä ruokahävikkiäsi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti