sunnuntai 19. elokuuta 2018

Steindalsbreen - elämäni ensimmäinen jäätikkö

J: Meidän ensimmäinen kohde Norjassa oli Lyngenissä sijaitseva Steindaslbreenin jäätikkö, iältään oli 8000 vuotta vanha. En ole koskaan ennen käynyt jäätiköllä, enkä oikein tiennyt mitä odottaa! 

Paikka on melko helppo löytää, eikä matka esimerkiksi Suomesta Kilpisjärveltä ole pitkä matka - alle 100km. Kilpisjärveltä ajetaan E8-tietä kohti Tromssaa, Oterenin kohdalta käännytään 868-tielle ja sitä ajetaan noin 16 kilometriä. Pienen sillan jälkeen käännytään pientä soratietä vasemmalle ja ajetaan niin kauan, että edessä on parkkipaikka. Parkkipaikalta on opasteet jäätikölle saakka. Aamulla ajoissa parkkipaikalla oli ainakin hyvin tilaa.

jäätikkö
jäätikkö8
jäätikkö3
jäätikkö9

Steindalsbreenin reitti on hyvin vaihtelevaa. Alussa on vähän nousua, mutta nousu unohtuu upeissa maisemissa. Vasemmalla virtaa joki, joka tuo ylhäältä vuorilta sulamisvettä. Veteen on sekoittunut savea, joten se on aivan upean värinen! Joen yli menee paikoittain pieniä siltoja ja mekin käveltiin pieni pätkä joen vasemmalla puolella, josta on ehkä vielä upeammat maisemat. Virallinen reitti menee kuitenkin oikealla. Metsikössä kulkevan polun varrella on välillä suuria kiviröykkiöitä, suota ja erilaisia kukkia. Ennen puoltaväliä on Steindalshyttan, eli pieni mökki, jonka pihalla on ulkovessa ja pöytiä. Mökin voi halutessaan varata yöksi.

Mökin jälkeen maisemat muuttuvat taas ja pian saavutaan suureen laaksoon, jonka molemmin puolin nousevat korkeat lumihuippuiset vuoret ja edessä voi jo erottaa jäätikön. Matkaa on kuitenkin vielä reilusti.. Laaksosta voi bongata myös lampaita laiduntamassa! Laakson jälkeen alkaa kivisempi osuus ja viimeinen kilometri on varmaan enemmän ja vähemmän kivistä. Siinä vaiheessa kun luulee jo olevansa perillä, on jäätikölle vielä matkaa..

jäätikkö2
jäätikkö2
jäätikkö7

Vasta ihan jään vierellä huomaa, kuinka paksua jää on! Mun korkuinen ainakin. Jään edessä on pieni sulamisvedestä muodostunut vesilammikko, jonne piti tietenkin päästä uittamaan varpaita. Vasta kengät riisutta ja vedessä seistessä tajusin kuinka hemmetin kylmää se oli. Ei tosin mikään ihme - oltin kuitenkin jäätiköllä! Siinä varpaita uittaessa alkoi pikkuhiljaa tajuamaan myös sen, kuinka hurjaa vauhtia jäätikkö suli. Viimeisessä kymmenessä vuodessa jää oli sulanut varmaan satoja metrejä, ainakin kymmeniä. Ja varmasti sulaa koko ajan hurjaa vauhtia. Meidänkin visiitillä lämpötila on reilusti yli 20, eli paljon enemmän mitä se yleensä on tuolla. Ilmastonmuutos?

jäätikkö4
jäätikkö8
jäätikkö5

Matkaa jäätikölle ja takaisin kertyi 13,5km ja aikaa meni noin viisi tuntia eväs- ja kuvaustaukoineen. Niin kuin aikaisemmin mainitsin, reitti oli hyvin vaihtelevaa, mutta kuitenkin helppokulkuista. Ei ollut pahoja nousuja tai laskuja. Paikoittain oli jopa niin hyvää polkua, että olisi voinut juosta. Voinkin suositella sitä kaikille peruskuntoisille Norjan suunnalla reissaajille.

Nämä kuvat eivät ihan kerro siitä kuinka upea paikka tuo oli, joten suosittelen käymään siellä joskus, mieluiten toki mahdollisimman pian. Veikkaan meinaan, että näillä lämpötiloilla tuota jäätikkö ei kauan enää ole!

4 kommenttia:

 1. Norjassa onkin todella upeat maisemat <3

  VastaaPoista
 2. Vautsi!! Norjaan olisi hieno päästä seikkailemaan 😍 Olen kerran käynyt viikon Moldessa, Trondheimin naapurikylässä ja korkeat vuoret, isot nousut ja laskut, vuonot ja muut kauneudet veivät kyllä sydämen mennessään! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa sekin hienolta! Norja on onneksi helposti saavutettavissa ;)

   Poista