keskiviikko 15. elokuuta 2018

Kotor Montenegro - 2018 edition

R: Olen halunnut käydä Montenegron Kotorissa siitä asti, kun Jenna kirjoitteli siitä täällä viime vuonna. Nyt Dubrovnikin reissulle oltiin suunniteltu myös visiitti Montenegroon ja ajattelin kirjoitella muutamia vinkkejä kaupunkiin.

Miten? Dubrovnikista oli helppo tehdä pieni reissu Montenegron puolelle Kroatiaan. Me mentiin bussilla. Ostettiin liput vasta aamulla bussiasemalta, joka oli virhe. Kannattaa ehdottomasti varata liput etukäteen netistä (ja tulostaa ne!!). Me katsottiin lippuja netistä paikan päällä, mutta liput olisi pitänyt tulostaa. Busseja Dubrovnikin ja Kotorin välillä kulkee hyvin, mutta reitti on suosittu (samalla bussilla pääsee muuallekin Montenegroon, esim. Budvaan), joten bussit oli täynnä. Aamun ensimmäinen bussi oli myyty loppuun, joten jouduttiin tyytyä seuraavaan. Lopulta sekin oli tunnin myöhässä.. Kroatian ja Montenegron rajalla on passintarkistukset. Eli ihmiset ulos bussista, passintarkistukseen, takaisin bussiin ja muutaman sadan metrin päästä toisella rajalla sama juttu. Tuolla rajalla sai muuten leiman passiin, harvinaista nykyään!

kotor11
Kotor1
kotor13
kotor5
kotor4uusi

Missä yöpyä? Montenegron hintataso on vielä melko edullinen, varsinkin jos vertaa Dubrovnikiin. Käytössä on eurot, käteistä kannattaa varata mukaan. Arvatkaa muuten, oltiinko me tajuttu nostaa rahaa? No ei.. Onneksi tajuttiin se Lontoossa ja saatiin lainattua äitiltä euroja ;) Ilman käteistä Kotorissa ei oltaisi pärjätty, toki hätätapauksessa sieltä olisi löytynyt hyvin pankkiautomaatteja. Mutta tosiaan, me yövyttiin vähän  "paremmassa" hotellissa, koska hintataso oli melko edullinen. Me maksettiin 105 euroa Porto In hotellista, johon kuului aamupala ja kaikki mukavuudet. Hotelli oli täydellisellä paikalla kävelymatkan päässä bussiasemasta ja Kotorin vanhasta kaupungista. Kotorista löytyy varmasti majapaikkoja kaikille budjeteille ja jos Kroatiaan taas verrataan, niin hotellien hintataso on hieman edullisempi.

kotor9
Kotor9
kotor3
Kotor4
kotor12

Mitä tehdä? Kannattaa kierrellä vanhassa kaupungissa, ihania pieniä kujia! Mikäli tykkäät kissoista, on Kotorin vanha kaupunki sun paikka.. Kissat taisi olla joku juttu tuolla Kotorissa, monissa turistikrääsäkaupoissa (lue: matkamuistokaupoissa) oli myynnissä kissa-aiheisia Kotor-tavaroita.. Mikäli kissakrääsä ei kiinnosta, vanhan kaupungin porttien ulkopuolella oli ainakin lauantaina aamulla markkinat, josta olisi saanut vaikka mitä herkkuja - kannattaakin suunnata sinne jos kaipaa esimerkiksi tuoreita hedelmiä tai marjoja.

Jos haluaa reippailla, kannattaa ehdottomasti kiivetä Kotorin linnoitukselle. Jenna oli käynyt siellä jo viime vuonna ja tiesin, että mun on pakko päästä sinne. Suunnattiin ylös heti aamulla, sillä aamuksi oli luvattua aurinkoa pilvettömältä taivaalta ja noh, kaikki maisemat näyttävät paremmalta kun taivas on sininen.. Vanhasta kaupungista lähtee reitti ylös, itseasiassa reittejä on useampikin, mutta ainakin tuo meidän valitsema oli selkeästi merkitty ja ylös kiivetessä ei voinut eksyä. Rappusia tuonne taisi olla yli tuhat, mutta näköala on sen arvoinen. Kokemus oli myös pääsymaksun arvoinen. En nyt kuollaksenikaan muista, paljonko siitä maksettiin. Jotain 5 ja 10 euron välillä.

Rantoja Kotorissa ei varsinaisesti ole. Tai on uimaranta, mutta se on pientä kiveä, eikä Kotor oli mikään rantalomakohde. Uimaan kuitenkin halutessaan pääsee! Rannalla kulkevaa katua oli kiva illalla myös lenkkeillä, reitti oli ihana illan hämärtyessä!

Kotor2
Kotor7


Mikäli ei keksi muuta tekemistä, aina voi käyttää aikaa syömiseen. Ja miksei juomiseenkin.. Hintataso Montenegrossa tuntui tosiaan Kroatin jälkeen edulliselta. Jätskin sai eurolla ja vanha kaupunki oli täynnä erilaisia kahviloita ja ravintoloita, joissa hintataso oli ihan siedettävä. Ei tosin kannata jäädä ensimmäiseen paikkaan, vaan etsiä vähän kauempaa, monissa paikoissa saattaa nimittäin olla turistilisä, kuten yleensäkin paikoissa, joissa turisteja paljon liikkuu. Me syötiin illalla tyylikkäästi ihan vaan hampurilaisasteriat, jotka sai kojusta alle 5 eurolla. Hintansa arvoiset todellakin!

Montenergro taitaa koko ajan nostaa suosiotaan, kuinka moni on jo ehtinyt käydä siellä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti