sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

voimavarat

R: Olin toukokuussa kuuntelemassa Tomi Kokon luentoa täällä Salossa. Kokko puhui enimmäkseen ravintoasioista, mutta myös vähän voimavaroista, eli sellaisista asioista joita kaipaa säännöllisesti arkeen, jotta jaksaa painaa täysillä ja jahdata unelmia. Aloin heti miettiä, mitkä asiat itselleni ovat voimavaroja. Eli mitä asioita pitää arjessa säännöllisesti olla, jotta jaksaa elää aktiivista arkea; tehdä töitä, opiskella, harrastaa, blogata ja olla sosiaalinen.. Tässä nyt joitain asioita, joita mun elämässä pitää päivittäin tapahtua ja mitä vähintään viikottain tai kuukausittain, jotta jaksan ja voin hyvin!

Terveellinen ja värikäs ruoka päivittäin. En nyt tarkoita sitä, että söisin jatkuvasti 100% terveellisesti ja oppikirjojen mukaisesti tai että ainoastaan terveellinen ruoka saisi minut voimaan hyvin. Tarkoitan sitä, että ruokavalion pitää pääsääntöisesti olla terveellistä ja ruokarytmin säännöllinen jotta jaksan. Aamut alkaa aamiaisella (yleensä kaurapuurolla), on tilanne mikä tahansa. Päivittäin syön paljon marjoja, hedelmiä ja kasviksia. Huonosta ruoasta tulee helposti huono ja vetämätön olo, jokainen oppii varmasti parhaiten itse huomaamaan, mikä itselle sopii tai ei sovi.

mökki2

Ulkoilua mieluiten päivittäin. En välttämättä kaipaa mitään metsässä kävelyä päivittäin, vaan pienempikin hetki ulkona riittää. Joko lenkki, aamukahvit omalla pihalla tai edes lounas torilla. Täällä Halikossa asustellessa ulkoilu onneksi on helppoa! Jos en muuten ole ehtinyt ulkoilemaan, saatan joskus istua vaikka ilta-aurinkoa ihailemassa tuossa omalla pihalla.

Hyvät yöunet. Huomaan itsestäni heti, jos en saa nukuttua vähintään 8 tuntia yössä. Pärjään kyllä lyhyemmilläkin unilla, mutta huomaan että olen silloin paljon saamattomampi ja jotenkin epäsosiaalisempi. Kesällä tilanne ei ole niin paha, mutta heti kun valon määrä vähenee, unen tarve kasvaa. Yritän kuitenkin parhaani mukaan kesäisinkin nukkua vähintään sen 8 tuntia yössä.

Treeniä monta kertaa viikossa. Joka päivä en kaipaa treenaamaan, mutta huomaan helposti itsestäni, jos treeni on monena päivänä jäänyt väliin. Olo on laiska, jopa vähän levoton ja olen huonolla tuulella. Usein nopeakin treeni tuo paremman olon ja turhat murheet unohtuvat. Treenin jälkeen olen usein paremmalla tuulella, kun ennen sitä.

mökki3

Hetkiä ilman mitään (sosiaalista) tekemistä. Töissä olen päivittäin tekemisissä joko kasvotusten tai puhelimitse monien vieraiden ihmisten kanssa, siihen päälle harrastukset ja kaudella vielä valmennukset, niin huomaan kaipaavani sellaisia hetkiä, kun on hiljasta ja saa olla tekemättä mitään. Helposti kaikki tekeminen alkaa tuntua pakolta, jos missään vaiheessa ei ehdi rauhoittumaan ja olemaan yksin. Joskus näitä yksinäisiä hetkiä kaipaa enemmän, joskus vähemmän.

Saunaan vähintään kerran viikossa. Joskus mulla on sellaisia kausia, että voisin saunoa vaikka päivittäin. Varsinkin talvella lenkkien jälkeen oli ihana mennä saunaan! Kesälläkin käyn useimmiten vähintään kerran viikossa (paitsi näillä helteillä..). Saunassa rentoutuu, tulee ihanan väsynyt fiilis, eikä unta tarvitse sen jälkeen kovinkaan kauan odotella. 

mökki

Irtiottoja arjesta tai pieniä minilomia kaipaan kuukausittain. Jaksan arkea paremmin, kun pääsee edes kerran kuukaudessa päiväksi tai pariksi pois tutuista ympyröistä. Esimerkiksi minilomalle toiseen kaupunkiin tai mökille. Pidemmälle reissulle kaipaan harvemmin, mutta mahdollisimman usein haluan kuitenkin reissata ja päästä irti tavallisesta arjesta. En pysty kuvittelemaan, että olisin esimerkiksi vuoden reissaamatta ja aina vaan tutuissa ympäristöissä.. Vaikka arki usein on hyvää, sitä osaa arvostaa paremmin reissun jälkeen.

Tunnistatteko samoja asioita?

2 kommenttia:

  1. Kiva postaus! Tuo saunominen oli yllättävä veto! Onneksi omastakin kämpästä löytyy sauna, saunominen on kyllä tärkeä viikkorutiini mullekin. Kauniita kuvia myös :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla :) Ja voi miten odotankaan taas, että voi helteiden jälkeen kotona lämmittää saunan!

      Poista