tiistai 10. heinäkuuta 2018

Mostar, Bosnia-Hertsegovina

J: Yksi syy miksi valittiin meidän lomakohteeksi juuri Dubrovnik oli se, että sieltä on helppo liikkua muihin Balkanin maihin. Meillä oli ensin suunnitelmana olla siellä vaan pari yötä, pari yötä Bosnia-Hertsegovinassa ja pari Montenegrossa. Todettiin kuitenkin aika pian, että suunnitelma on ihan mahdoton ilman autonvuokrausta. Eikä (yllättäen) kumpikaan meistä kauheasti innostu ajamisesta ulkomailla, joten päädyttiin liikkumaan vaan Dubrovnikista bussilla muihin kohteisiin. Montenegrosta tulossa lisää myöhemmin (odotellessa voi lukea täältä mun viime kesän kokemuksia), mutta nyt ajattelin kertoa mun suosikkipäivästä, eli retkestä Bosnia-Hertsegovinaan..

Siis minne?

Bosnia-Hertsegovina on siis Kroatian naapurimaa ja kuuluu mm. Kroatian, Montenegron ja Slovenian ohella entisiin Jugoslavian maihin. Bosnia-Herstegovina itsenäistyi 1992, mutta edelleen maalla on hieman poliittisia erimielisyyksiä. Siellä on esimerkiksi kolme eri presidenttiä vallassa yhtäaikaa, niin että serbeillä, kroaateilla ja bosniakeilla on kaikilla oma edustajansa. Maa on myös yksi Euroopan köyhimmistä, eikä esim. turismi ole siellä niin suurta kuin naapurimaissa. Tämä saattaa toki johtua myös siitä, että maalla on vain pieni rantaviiva Kroatian rantaviivan välissä. (Eli tästä syystä matkustettaessa esim. Splitistä Dubrovnikiin joutuu ylittämään Bosnia-Hertsegovinan rajan..) Bosnia-Hertsegovina on nykyään melko turvallinen maa, mutta esimerkiksi vuoristossa saattaa olla räjähtämättömiä maamiinoja, joten ei kannata poiketa tieltä. Meidän kohde oli kuitenkin turvallinen Mostar, joka on Sarajevon ohella maan tunnetuimpia kaupunkeja!

Miten?

Päädyimme ottamaan Viatorin kautta retken Mostariin. Tai oikeastaan kohteita oli kaksi, Kravicen vesiputoukset ja Mostar. Ollaan aikaisemmin ollut vastaavalla minibussiretkellä Australiassa Great Ocean Roadilla, joten ajateltiin, että miksi ei! Retken hinnaksi tuli noin 40€ per naama, eli ei kovin paha. Siihen kuului matkojen lisäksi tunnin opastus Mostarissa sekä opas bussissa. Itse retki oli ihan jees, mutta meillä kävi todella huono matkaseuralaisten kanssa.. Minibussissa oli tilaa muistaakseni 18 ihmiselle ja niistä oli lopulta yli puolet intialaisia. Heti ensimmäisellä pysähdyksellä huomattiin, että heidän aikakäsitys on hieman erilainen kuin meidän eurooppalaisten tai jenkkien. Porukka oli koko ajan myöhässä, vaikka opas (ja lopulta kuskikin) monta kertaa huomautti asiasta.  Tämä hieman laski fiilisitä, sillä ensinnäkin se, että tulet itse perisuomalaiseen tapaan vähintään 5min ennen kuumaan bussiin istumaan ja odotat siellä ja toiseksi se, että Mostarissa olimme lopulta varmaan puoli tuntia jäljessä aikataulua, joten se oli kaikki meidän ajasta pois. No, tämä ei ollut Viatorin vika, joten voin tätä retkeä suositella!

Mostar11
Mostar10
Mostar12
Mostar8

Mitä nähtävää?

Me siis pydähdyimme kolme kertaa matkalla. Ensimmäisenä pienessä rantakylässä vessatauolle, sitten vesiputouksilla ja lopulta Mostarissa. Vesiputoukset olivat ihan siistit, mutta paikassa oli todella kuuma, veikkaisin jotain +40 astetta! Jos meillä olisi ollut enemmän aikaa, olisin ehdottomasti halunnut uimaan. Tosin tämä ajatus hävisi aika pian mielestä, kun opas kertoi parin turistin nähneen siellä edellisellä viikolla käärmeitä. Hyi! Olimmekin tämän jälkeen ehkä hieman ylitarkkaavaisia kun lähdimme kävelemään lyhyen matkan parkkipaikalta vesiputouksille päin. Sisäänpääsy vesiputouksille ei kuulunut reissun hintaan, vaan siitä sai maksaa 2€ ekstraa. 

Itse vesiputoukset olivat loppujen lopuksi aika pienet, mutta alue oli kyllä muuten ihan siisti. Vuoristoa ja metsää joka puolella! Tässä vaiheessa mä ainakin itse odotin jo niin kovin Mostaria, että kuvaaminenkin unohtui kokonaan.

kravice5
kravice3
kravice2

Mostar oli aika pieni kaupunki. Se on Bosnia-Hertsegovinan viidenneksi suurin. Mostar kuuluu Hertzegovinan alueeseen ja paikalliset ovat kuulemma todella tarkkoja siitä, että eivät ole bosnialaisia vaan hertsegovinalaisia. Kaupungilla on muutenkin todella mielenkiintoinen historia, sillä se on kärsinyt pahoin sodan aikana. 1990-luvun alun Bosnian sodassa kaupungin tunnetuin nähtävyys Stari Most -silta tuhoutui. Silta rakennettiin uudestaan ja otettiin käyttöön 2004. Nyt se yhdistää taas kaupungin kroaattien ja muslimien puolet toisiinsa. Silta onkin kaupungin ehdoton päänähtävyys sillalta hyppivien miesten lisäksi. Sillalta hyppivät miehet tekevät sitä pääosin rahan takia ja ihan kenen tahansa ei kannata hypätä, sillä alla virtaavaan Neretva-jokeen on moni yrittänyt hukkunut.. Meidän reissun aikana ei kukaan hypännyt, joten emme päässeet todistamaan hyppyä.

Stari Mostin lisäksi kävimme turkkilaisessa talossa, ihailimme vanhoja rakennuksia ja turkkilaistyyppisiä basaareja, joissa meillä ei tosin ollut aikaa shoppailla. Söimme reissun halvimmat jätskit (eurolla sai kaksi isoa palloa!) ja metsästimme ihan viimeiseen saakka kynää, jotta saimme kirjoitettua isovanhemmille menevän kortin. Mostarissa olisi ehdottomasti viihtynyt kauemminkin.

Mostar13
Mostar4
Mostar3
Mostar6

Mitä jäi mieleen?

Mostarista jäi päällimmäisenä mieleen kolme asiaa. Ensinnäkin, edulliset hinnat! Oikein harmitti, ettei ollut lainkaan nälkä, eikä siis käyty ravintolassa syömässä. Haimme kaupasta pientä evästä bussiin: pari banaania, kaksi vesipulloa, pähkinäpussi ja sipsipussi oli vähän reilut kaksi euroa! 
Toiseksi mieleen jäi ihmisten ystävällisyys. Kuten aikaisemmin mainitsin, meillä oli vähän ongelmia löytää kynä, mutta lopulta kaupan myyjä neuvoi meidät viereiseen liikkeeseen, josta kynä löytyi! Olisi vielä tarjonnut paikkaa, jossa voisi kirjoittaakin, mutta meillä oli jo liian kova kiire takaisin bussille. Tämän lisäksi meidän paikallisoppaamme Boris oli ihan loistava, vähän vaan kävi häntä sääliksi, sillä koko kierros jouduttiin odottamaan edellämainittuja intalaisia..
Kolmantena mieleen jäi vähän negatiivisempi asia, eli turistimassat! Toisin kuin voisi luulla, Mostar ei ole mikään Balkanin löytämätön helmi, vaan aika moni matkayhtiö on löytänyt sen ja alkanut järjestämään sinne päiväretkiä. Joka paikassa olikin paljon isoja turistiryhmiä! Me oltiin siellä juuri pahimpaan ruuhka-aikaan, eli iltapäivällä. Uskoisin, että aamulla ja illalla on rauhallisempaa. Eli jos mahdollista, niin ole yötä Mostarissa! Päiväretkessäkään ei toki ole vikaa, mutta uskoisin, että yöpymällä pääsee kokemaan aidomman Mostarin.

Mostar14
Mostar1
Mostar7
Mostar9

Kenelle? Milloin?

Suosittelen Mostaria päiväretkeksi Dubrovnikissa loimaileville. Tosin bussissa istumista on paljon. Me istuimme bussissa yhteensä varmaan 6h, koska rajoilla kesti.. Maisemat bussin ikkunoista olivat kuitenkin aivan UPEITA, joten se ei haitannut. Lisäksi näillä unenlahjoilla oli hyvä torkkua välillä. Ihan pienten lasten kanssa tai esim pyörätuolin kanssa en tuonne lähtisi, sillä kadut ovat paikoin todella vaikeakulkuisia ja kuten aikaisemmin mainitsin, jengiä on paljon. 
Lisäksi en lähtisi tuonne välttämättä ihan keskikesällä. Me olimme Mostarissa siis kesäkuun puolessa välissä ja jo silloin lämpötilat olivat sinä +30 yläpuolella. Oppaan mukaan se on vasta alkua ja heinä-elokuussa on jopa +40!! Ihan hullua.. Sisämaassa ei ole edes merituuli viilentämässä, joten kevyet vaatteet ja vesipullo kannattaa ainakin varata mukaan. 

Huh, jaksoiko joku lukea loppuun asti? Entä kuka haluaisi käydä Mostarissa?

2 kommenttia:

  1. Käytiin Mostarissa 2012, oltiin syyskuussa joten ei ollut paljoa ihmisiä. Meillä oli tosi kiva hostelli ja päädyttiinkin olemaan useampi yö kuin alun perin oli tarkoitus. Mostarissa kannattaa ehdottomasti lähteä myös vanhankaupungin ulkopuolelle, ihan erilainen paikka avautuu ja saa todellisemman kuvan kuin tuo turistialue. Itse tykkään Bosniasta tosi paljon, neljässä eri kaupungissa siellä käynyt ja silti olo ettei ole vielä pintaraapaisua pidemmälle päässyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se vanhakaupunki on kuitenkin se, mitä päiväretkellä olevat turistit tulevat katsomaan :)

      Poista