torstai 26. heinäkuuta 2018

Älä valita helteestä!

J: Olen puoliksi huvittuneena ja puoliksi ärsyyntyneenä seurannut viimeiset pari päivää erilaisissa sosiaalisissa medioissa ja sanomalehtien tekstaripalstoilla käytävää keskustelua siitä, onko nyt liian kuuma vai ei. Ja tietenkin myös siitä, saako kuumudesta valittaa vai ei. Aihe selkeästi jakaa mielipiteet ja tuntuu, että jokainen seisoo vahvasti oman mielipiteensä takana. Minäkin.

turku1

Ymmärrän sen, että jatkuva helle ei ole hyväksi luonnolle - eikä aina edes ihmisille. Ei varsinkaan vanhuksille tai pienille lapsille. Kaikkihan sen tietävät. Mutta auttaako se hikoilevaa kansaa, että valitetaan kuumuudesta? Ei. Se ei laske lämpömittarin lukemia. Sää ei muutu, vaikka sitä miten ihmettelee tai pohtii. 

Valittamisen sijaan hanki itsellesi kunnon ilmastointilaite (samoin niille vanhuksille, joista olet huolissasi), juo tarpeeksi vettä ja pidä huoli, että muutkin juovat. Älä mene aurinkoon jos on liian lämmin. Lenkkeile ja liiku aamuisin tai iltaisin. Istu iltaisin ulkona, silloin on viileä. Laita asunnosta ikkunat ja ovet kiinni, tuuleta vasta öisin. Käy viileässä suihkussa. Syö jäätelöä. Mene rannalle jos mahdollista. Tai mene vaikka ilmastoituun kauppakeskukseen pyörimään, mutta älä valita kuumuudesta! Ei näitä kesiä tule joka vuosi, eikä se valittaminen tosiaan ilmaa viilennä. Nautitaan nyt - tai yritetään edes..

turku2

Tämä on mun mielipide. Toki täälläkin saattaa mielipide muuttua, kun parin viikon päästä alkaa taas työt ja ahtaudun kuumaan luokkahuoneeseen vaja parikymmenen 4. luokkalaisen kanssa. Sitä ennen nautin, oli sää mikä tahansa! Nauttikaa tekin!

12 kommenttia:

 1. Musta mistä tahansa säätilasta saa valittaa, myöskin helteestä, sillä jokaisella on oma sietokykynsä eri säihin. Jotenkin tuntuu hassulta, että räntäsateesta valittaminen on hyväksyttävämpää kuin helteestä, vaikka osa tykkää enemmän juuri siitä kylmemmästä säästä. Ite kyllä oon suurimmaksi osaksi nauttinu näistä helteistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki valittaa saa halutessaan mistä vaan, mutta harvemmin se mitään auttaa! ;) Ja räntäsateesta tulee varmaan helpommin valitettua, koska sitä on talvesta riippuen jopa monta kuukautta, hellettä ehkä kerran kymmenessä vuodessa. Siksi ottaa silmään, jos ihmiset keskittyvät nyt nauttimisen sijaan valittamisen.

   Poista
 2. Säästä on ihan turha valittaa, se ei siitä valittamalla muutu mihinkään :)
  Mutta joo, itse olen vaan nauttinut näistä keleistä, kelvannut olla lomalla, oon niin kesäihminen :)
  Oon just miettinyt, kun talvella aina sanotaan että ei saa valittaa pakkasista, ja että se on vaan asenne kysymys, vaatetta päälle yms. Niin miksi sitten helteistä on ok valittaa? Etenkin kun näitä hellekesiä suomessa on vaan tosiaan ehkä kerran viidessä vuodessa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta, loistava pointti! Asenne kysymys tämä kesäkin..

   Poista
 3. Hih mua on lähinnä itseänikin huvittanut, että Suomen sää on oikeasti niin mielenkiintoinen että siitä riittää puhuttavaa. En ole helteestä valittanut, mutta kyllä eilen paikallaan seisoessani ja hiki virtasi. Siinä mietin että kyllä nyt on niin legendaariden sää suomessa, että MELKEIN tekis mieli sanoa, että kiitos riittää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ihan vielä saa sanoa.. ;) Mutta jep, oli sää kuin sää niin siitä riittää puhuttavaa!

   Poista
 4. Mä olen nauttinut niin paljon tästä lämmöstä. On ihanaa kun ei tartte painkoida töissä, että mahtaakohan aurinko enää paistaa kun pääsee kotiin sillä se taatusti paistaa 😄 Muulloin kun ollut se 5 lämmintä päivää kesässä niin on ottanut päähän olla töissä mutta nyt ei. Mun mielestä saisi aina olla kesät Suomessa tämmöisiä. Eiköhän ne ihniset joskus siihenkin tottuisi? 🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti tottuisi ja hankkisi ilmastoinitlaitteet vähän aikaisemmin :) En usko, että valittamista olisi yhtä paljon jos kaikilla olisi kotona viileää.

   Poista
 5. Olen myös sitä mieltä, että valittaminen ei mitään auta. Ymmärrän silti osaa valittajista. Olen itse yrittänyt olla valittamatta ja nauttia kesästä niin paljon kuin mahdollista. �� Silti alkaa väsyttää nämä helteet.. Ihan eri asia varmasti olisi, jos lomailisi ja/tai koti ei olisi kuin sauna, jossa ei pysty nukkumaan. Meillä on myös työpaikalla +30, työpäivän jälkeen on aika uupunut. Tuntuu, että kaikki, jotka sanovat ettei saisi valittaa ovat yllättäen tällä hetkellä lomalla..��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojoo, mä olen lomalla :D Mutta meillä on kotona +30 sekä päivällä että yöllä, joten ymmärrän kyllä sua hyvin! Toivottavasti vähän helteet helpottaisi pian..

   Poista
 6. Hellou! Laitoin teille blogissa pienen haasteen!❤

  VastaaPoista