sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

miten herkkulakko sujui?

R: Muistatteko kun kirjoitin tässä postauksessa herkkulakosta? Aloitin herkkulakon "virallisesti" helmikuun alussa, mutta oikeastaan se alkoi vahingossa jo pari päivää ennen. Olin siis yli neljä viikkoa syömättä sokeriherkkuja. Kerroinkin, etten aio olla liian tarkka, jos esimerkiksi kylässä jotain tarjotaan. Lopulta söin kuukauden aikana yhden palan pullaa ja yhden palan suklaata mamman ja pappan luona. Ei mitään muuta sokerista! Okei, tämä Alpron välipala on siinä ja siinä, lasketaanko se sokeriherkuksi, on meinaan jonkin verran lisättyä sokeria. Oikeastaan tämän herkuttoman helmikuun aikana ei edes tehnyt mieli mitään karkkeja, suklaata tai leivoksia. Laskiaispullat ja runebergintortut jäi syömättä, mutta ei niitäkään oikeastaan edes tehnyt mieli. En edes pahemmin ajatellut herkkuja tai sitä, että haluaisin syödä niitä. Kahtena ensimmäisenä viikonloppuna olisi tehnyt mieli irtokarkkeja, mutta lähinnä sen tottumuksen vuoksi. Ajattelin, että olisin joutunut useammin sellaisiin tilanteisiin, joissa itsekuria koetellaan.Mitä tämän herkkulakon aikana opin? No opin ainakin sen, mitä toivoinkin, eli irti niistä pinttyneistä tavoista! Ei sitä irtokarkkipussia joka viikonloppu, jos oikeasti ei tee mieli. Joskus kun luulee, että tekee mieli karkkia, tekeekin ehkä vaan tavan vuoksi mieli napsia jotain. Monet puhuvat sokerikoukusta tai sokeririippuvuudesta, mä en usko sellaisiin. Uskon, että kyse on enemmän tavoista, joista voi olla vaikea päästä eroon. Nyt ainakin tuli todistettua, etten ole millään tapaa riippuvainen sokerista (toki joku muu silti saattaa olla, mutta kannattaa miettiä onko kuitenkin kyse vaan tavasta ja mieliteoista..?). Löysin herkkulakon aikana uuden sokerittoman herkun, nimittäin lakritsitaatelit. Loistava apu silloin, kun haluaa napsia jotain pientä hyvää. Voin hyvin kuvitella, että jatkossa ostan karkkipussin sijaan pussin näitä. Eivät nämäkään mitään kevyttä herkkua ole, mutta nämä eivät sisällä lisättyä sokeria tai lisäaineita.


Mitä herkuton helmikuu on tehnyt fiilikselle ja olotilalle? En tiedä onko paino tippunut, sillä en useinkaan käy vaa'alla, mutta sellainen yleinen fiilis on jotenkin kevyt. Veikkaisin, että esimerkiksi tammikuun alusta ja joulun jälkeisestä herkkuputkesta paino on tippunut noin kilon. Kevyempi ja parempi fiilis ihan kokonaisvaltaisesti. Siihen on saattanut vaikuttaa myös se, että olen ollut tammikuun alusta lähes kokonaan ilman punaista lihaa. En tiedä, mutta tällaisella ruokavaliolla aion kuitenkin jatkaaa - toki ilman mitään totaalikieltäytymisiä.Miten tästä eteenpäin? Aiemminkin söin herkkuja pääsääntöisesti viikonloppuisin, sillä linjalla aion jatkaa. Ennemmin kuitenkin aion pyrkiä siihen, että syön herkkuja sillon, kun oikeasti tekee mieli. Siis ihan oikeasti. Ei tavan mukaan, ei irtokarkkiövereitä joka viikonloppu. Ja tarpeeksi kun syö laadukasta, terveellistä ja ravitsevaa ruokaa, ei niitä mielitekoja niin usein edes tule. Reissuissa ja esimerkiksi tulevana synttäripäivänä aion kuitenkin syödä lemppariherkkuja aivan varmasti. Kohtuudella kuitenkin kaikkea ;) Ja aion yhä useammin korvata sokeriherkkuja näillä uusilla tuttavuuksilla, eli taateleilla ja myös raakasuklaa on edelleen hyvä apu, jos tekee mieli vähän jotain hyvää.

Oliko joku muu helmikuussa sokeri- tai herkkulakossa? Miten meni?

3 kommenttia:

  1. Täälläkin on tänä vuonna panostettu siihen, että herkkuja syödään vain silloin kun niitä tekee mieli, eikä tavan vuoksi. Haluaisitko muuten kirjottaa enemmän ruokatottumuksistasi? :)

    VastaaPoista
  2. Noita lakritsitaateleita on helppo tehdä itsekkin; ei tarvi muutakuin taateleita ja lakritsijuurijauhetta :) myös maapähkinävoi voi toimii oikein hyvin taateleiden välissä:)

    VastaaPoista
  3. Mie oon ollut Bikini Challengella mukana jo toistamiseen ja herkkulakkoa on pidetty viisikin viikkoa kerralla :) Ja se tekee ololle kyllä hyvää ja on hyvä muistaa, että herkkuja kannattaa syödä silloin, kun tekee mieli eikä lauantaina vaan koska silloin muillakin on herkkupäivä!

    VastaaPoista