torstai 22. helmikuuta 2018

raha-asiaa - missä pihistelen ja mihin panostan?

R: Jatketaan pienen tauon jälkeen taas rahateemalla! Kirjoittelin asunnon ostosta täällä ja nyt ajatelin jatkaa vähän samalla teemalla. Eli mihin panostan ja missä pihistän? Samasta aiheesta on kirjoiteltu muutamissa muissakin blogeissa ja mun mielestä on hauska lukea, miten ihmiset ajattelevat rahasta. Mä olen nykyään melko tarkka rahankäyttäjä (joku saattaisi sanoa pihi), mutta käytän kyllä mielelläni rahaa omaa hyvinvointiin ja kokemuksiin. Tavara ei enää ole niin tärkeää.

Ruoassa mä sekä pihistelen, että panostan! Eli toisin sanottuna, panostan laadukkaisiin kasvikunnan tuotteisiin: hedelmiä, vihanneksia, kasviproteiineja, marjoja, kasvipohjaisia maitotuotteita, pähkinäitä, siemeniä.. Monet näistä tuotteista on kuitenkin melko edullisia, esimerkiksi kauden kasvikset ja hedelmät on yleensä edullisia. Pihistän ruoassa ostamalla sesonkituotteita ja käyttämällä vain vähän lihaa. Toisaalta taas en pihistele ruoassa, ostan tietyn merkin (kalliimpa..) kauramaitoa, koska tykkään siitä eniten. Saatan ostaa hyviä juustoja tai tuoretta leipää, jos mieli tekee. Toisaalta pihistely näkyy siinä, etten koskaan heitä ruokaa pois ja suunnittelen ruoat ja ostokset tarkkaan. Käytän myös alkoholiin todella vähän rahaa - juhlimassa käyn harvoin ja sillonkaan en kovinkaan paljon käytä rahaa alkoholiin. 


Lounaissa mä yleensä pihistelen! Teen töihin usein eväät, tässä tosin on joskus  tsempattavaa. Kun tekee eväät valmiiksi, säästää helposti sen 7-10 euroa päivässä. Toisaalta tykkään joskus käydä lounaalla tai käydä hakemassa lounassalaatin Kuirolta. Pihistelen myös siinä, etten oikeastaan koskaan osta take away -kahveja ja käyn muutenkin melko harvoin kahviloissa. Joskus on kiva käydä, mutta harvemmin tulee kä.äyty Toisaalta, jos olen esimerkiksi jossain reissussa, voin huoletta käyttää rahaa kahviloissa ja ravintoloissa käymiseen, sillon en tuijota hintoja.

Panostan harrastuksiin ja mukavaan arkeen. Maksan salikortista 35 euroa kuukaudessa, joka tosin on melko edullinen. Ostan laadukkaita treenivaatteita ja -kenkiä. Ostan tosin useimmiten vaan tarpeeseen, mä en tarvitse uusia vaatteita treenimotivaation metsästykseen. Panostan myös arkeeni siinä, että tilaan sanomalehteä. En pärjäisi ilman sanomalehteä! Sen sijaan pihistän siinä, etten tilaa mitään aikakauslehtiä tai osta juurikaan mitään irtonumeroita - luen jutut yleensä netissä. Lehtiä voi lukea/lainata myös kirjastosta. Käytän muutenkin kirjastoa paljon, harvemmin tulee mieleenkään ostaa mitään kirjoja.


Vaatteissa ja asusteissa mä nykyään pihistelen. Tai kyse ei ole siitä, että ostaisin huonolaatuisia vaatteita, mutta ostan nykyään uusia vaatteita melko harvoin ja mietin todella tarkkaan, mitä ostan.  Ostan ennemmin yhdet hyvät laadukkaat kengät, kun monet halvemmat (ja ehkä huonommat) kuten ennen. Eli laatu korvaa määrän ja laatun saatan panostaa! Useimmiten kuitenkin pärjään niillä mitä on ja lopulta melko vähän tulee ostettua uusia vaatteita. En myöskään läheskään koskaan tee heräteostoksena mitään kosmetiikkaostoksia. Ostan vanhoja tuttuja, hyväksi havaittuja tuotteita. Joku voisi pitää pihistelynä myös sen, etten värjää hiuksiani. Olen ihan tyytyväinen omaan hiusväriini. Kampaajalla käyn lähinnä vaan tasottelemassa latvoja silloin tällöin.

Panostan matkailuun. En tarkoita sitä, että ostaisin bisnesluokan suoria lentoja ja yöpyisin luksushotelleissa, mutta maksan ennemmin vähän enemmän hyvistä lennoista ja kivasta hotellista. Hostelleihin en enää ehkä menisi (ainakaan moneksi yöksi) ja mieluiten pyrin lentoja valitessa välttelemään esimerkiksi pitkiä vaihtoaikoja, varsinkin jos säästöä on ainoastaan joitain kymppejä. Matkustelu on sellainen, johon haluan käyttää rahaa. Haluan nähdä maailmaa mahdollisimman paljon! En ikinä valitsisi merkkilaukkua kaupunkiloman sijaan. Matkailtu antaa niin paljon enemmän kun ottaa!


Olen tätä rahateemaa viime aikoina pohdiskellut yksikseni jonkin verrankin ja olen koko helmikuun pitänyt rahapäiväkirjaa, kiinnostaako teitä nähdä miltä se näyttää? Se tosin näyttää melko yksipuoliselta, enimmäkseen rahaa kuluu ruokaan ja asumiskustannuksiin!  Missä te pihistelette tai mihin panostatte?

4 kommenttia:

 1. Kiinnostava postaus! Mäkin olen joskus miettinyt, et pitäisi kirjoitella raha/säästämisasioista, mutta en vaan ole vielä saanut aikaiseksi... Itse pihistelen kyllä esim. ruokakaupassa tsekkailemalla tarjouksia valmiiksi ja muutenkin usein tulee kahdesta vastaavasta tuotteesta valittua aina se halvempi. Varmaan jäänne opiskeluajoilta :D Ehkä yksi juttu, mikä tulee ekana mieleen panostuksesta on sen sijaan kengät, koska nykyisin en vaan halua kulkea kengissä jotka tuntuu yhtään kurjalta jalassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kirjoitella, siitä oppii itsekin itsestä uutta :) Ja joo siis hyvät kengät on kyllä nykyään ihan must!

   Poista
 2. Monia samoja juttuja kuin omallakin listallani! Olen samaa mieltä matkustamisesta, jos jonnekin lähtee, on kivempi yöpyä mukavasti kauniissa paikassa kuin miettiä, mistä seuraava torakka hiipii tai onko aamupalalla mitään syötävää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta :) Mukavuus vie usein noissa asioissa voiton!

   Poista