tiistai 27. helmikuuta 2018

Pikavisiitti Gdanskiin

J: Lauantai aamupäivällä lähdin ja nyt jo kotona. Harvoin tulee näin nopeasti tehtyä ulkomaanmatkoja, ellei sitten Tukholmaa tai Tallinnaa lasketa. Gdansk taitaakin olla uusi Tallinna suomalaisille - tai ainakin meille Turun seudulla asuville. Kaupunkina Gdansk toi mieleen Tallinnan, tosin ilman epämiellyttävää laivamatkaa ja humalaisia suomalaisia! Wizz airin lento Turusta kesti noin 1h 20min, hintaa kahden hengen menopaluilla oli alle 50€. Ei siis huono diili. Hintaan sisältyy käsimatkatavarat, eikä tuon mittaisella reissulla paljon muuta olisi tarvinnutkaan.

Gdanskissa riitti nähtävää näin talvella juuri kolmeksi päiväksi. Ensimmäisenä päivänä tutustuttiin kaupunkiin lumipyryssä ja istuskeltiin pubissa. Toisena vieraltiin toisen maailman sodan museossa ja vähän shoppailtiin, kolmantena päivänä kierreltiin lisää kaupungilla, testailtiin aitoa puolalaista ruokaa ja nautittiin reissun ainoista auringonsäteistä..


Parasta Gdanskissa oli ehdottomasti halpa hintataso. Illallisen juomineen sai helposti alle 30 eurolla ja kahvit kakkuineen noin puolella Suomen hinnoista. Myös junalla liikkuminen oli ihan hävyttömän halpaa - esimerkiksi lentokentälle pääsi alle eurolla. Myös kaupoissa hintataso oli paljon halvempaa. Vaatekaupoissa kiertelin myös jonkin verran ja olisihan sieltä tehnyt vaikka mitä löytöjä, jos olisi ollut tarvetta. Tai tilaa matkalaukussa..

Kaupunki oli melko pieni ja kävellen pääsi hyvin paikasta toiseen. Matkantekoa hidastutti kuitenkin toinen toistaan upeammat talot, joita piti koko ajan pysähtyä kuvailemaan. Mielenkiintoinen fakta oli se, että Gdansk oli toisen maailman sodan aikana pommitettu pahasti maantasalle, mutta talot on entisöity näyttämään samalta kuin ennen. Arvostan! 


Gdansk saa hieman miinusta huonosta palvelusta. En tiedä osuttiinko vääriin paikkoihin, vai mistä johtui, mutta todella monessa paikassa henkilökunnalla oli naama väärinpäin ja sellaiset itsestäänselvät asiat, kuten "kiitos" ja "ole hyvä" unohtui. Voi toki olla, että olen tässä vuosien varrella tottunut niin siihen brittiläiseen superystävälliseen palveluun, mutta silti toivon, että aamupalalle mennessä hotellin työntekijä sanoisi hyvää huomenta. Tai vastaisi edes hymyyn. 

Gdansk on osa kolmoiskaupunkia, jonka se muodostaa yhdessä Sopotin ja Gdynian kanssa. Tällä kertaa kaksi muuta kaupunkia jäi näkemättä, mutta uskon palaavani vielä joskus - kenties paremmalla säällä - kaupunkiin. Silloin haluan ehdottomasti käydä Sopotin rannalla ja kävellä Mololla, eli kaupungin pisimmällä laiturilla. Sekä tietenkin vierailla Marian kirkossa, joka nyt meidän reissun aikana oli remontissa. Niin ja käydä niissä kaikissa kivoissa kahviloissa, ravintoloissa ja pubeissa, jonne en nyt ehtinyt..

Nyt hetki kotona ja torstaina kohti Englantia. Sinnekin on luvattu lunta ja pakkasta, mutta pitää toivoa, että kaikki mene yhtä hyvin kuin Gdanskin reissulla!

2 kommenttia: