tiistai 19. joulukuuta 2017

kun se on somessa, se on virallista

R: ..Nimittäin se, että aiotaan juosta maraton! Tasan viiden kuukauden päästä tähän aikaan olen juossut elämäni ensimmäisen maratonin! Toivottavasti ainakin, jos vaan kaikki menee hyvin. Tai siis kun kaikki menee hyvin. Ollaan Jennan kanssa jo pidempään mietitty maratonin juoksemista ja alunperin naureskeltiin, että kyllä se pitäisi juosta ennen kun täytetään 30. Ihan ei kuitenkaan ennen sitä ehditä, mutta ehkä se ei ole niin tarkkaa. Ollaan siis menossa juoksemaan Helsinki City Marathon, joka järjestetään Helsingissä toukokuun 19. päivä. Viime vuonna oltiin Helsinki City Runilla, jossa kaikki sujui järjestelyjä myöten tosi hyvin, joten sen puolesta uskon, että tuo Helsinki City Marathon on hyvä valinta. Oltiin jo päätetty, että ilmoittaudutaan just tälle maratonille, mutta sitten Jenna meni ja voitti yhdessä arvonnassa meille osallistumiset. Kelpaa!


Viisi kuukautta on pitkä aika, mutta juoksutapahtumaan valmistumista ajatellen kuitenkin melko lyhyt. Aiemmin ollaan juostu vaan puolimaratoneja ja sen pääsee jo kohtalaisella peruskunnolla maaliin, mutta maratonia varten pitää ihan oikeasti valmistautua. Tällä hetkellä ei kuitenkaan vielä tarvitse miettiä sen enempää muuta kun sitä, että yrittää kasvattaa peruskuntoa. Eli paljon lenkkejä tarpeeksi hitaasti! Tähän mennessä pisin lenkki, jonka olen juossut, on ollut reilu 26 kilometria. Usein meidän pitkät lenkit on kuitenkin olleet alle 20 kilometrin pituisia ja useimmiten tulee juostua arki-iltaisin jotain 5-6 kilometrin pikaisia "tuuletus"lenkkejä. Nyt pitäisi totutella kroppaa pikkuhiljaa pidempiin lenkkeihin. 


Maratonille harjoitellessa haasteena tulee todennäköisesti olemaan aika. Pitäisi ehtiä juoksemaan arkisinkin vähän pidempiä lenkkejä, ei vaan niitä pikaisia 5 kilometrin lenkkejä.. Viikonloppuisin voi sitten juosta vähän pidempiä lenkkejä hitaasti. Meillä jatkuu koriskausi maaliskuun lopulle, joten aina viikonloppuisin ei välttämättä ehdi lainkaan juoksemaan. Pitää kuitenkin yrittää juosta mahdollisimman paljon (ja alkuun ainakin tarpeeksi hitaasti), löytää treeneihin sopiva tasapaino ja levätäkin tarpeeksi. Tavoite maratonille on helppo - maaliin pääsy! Ajalla ei niinkään tule olemaan väliä. Nyt nuo reilun 25 kilometrin lenkit on menneet melko kevyesti noin 6:30min/km vauhdilla, mutta mahdoton sanoa etukäteen pystyykö edes tuollaista vauhtia pitämään maratonilla. Pitää vaan yrittää nyt totuttaa kroppaa pitkiin lenkkeihin ja miettiä sen jälkeen, onko realistista lähteä tavoittelemaan mitään aikaa. Kuten ensimmäisellä puolimaratonilla, veikkaan että tällä ensimmäisellä kokonaisella maratonillakin tärkeintä on päästä ehjänä ja hengissä maaliin! On tuo juoksu kyllä niin hullujen hommaa, mutta en malttaisi odottaa taas parempia juoksukelejä! Täällä Halikossa on viime päivinä ollut tajuttoman liukas.. Toivotaan siis juoksuun sopivia talvikelejä ;)

Onko siellä ruudun toisella puolella muita maratonille valmistuvia? Mitä vinkkejä antaisitte ensikertalaisille?

14 kommenttia:

 1. Jee!! Kivaa seurata teidän valmistautumista maratoniin.:)

  Tankkauspuolta ennen maratonia kannattaa miettiä. Myöskin maratonin aikaista syömistä; mikä uppoaa ja mistä saa energiaa. Psyykkinen puoli on itsellä se minkä kanssa on saanut eniten taistella pitkillä matkoilla. Siihen kannattaa varautua.

  Tsemppiä treeneihin.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiitos kommentista. Tuo henkinen puoli tulee varmasti olemaan koetuksella jo treenatessa!

   Poista
 2. Jee! Ja hyvä että valitsitte just HCM:n! 😉 Tsemppiä valmistautumiseen!

  VastaaPoista
 3. Hienoa!
  Onkin kiva seurata teidän valmistautumista maratonille, hyvin se menee 😊
  Mulla jää HCR tänä vuonna väliin, kun viikko sen jälkeen juostaan Karhunkierroksella.

  VastaaPoista
 4. Jeee! 😊 Tsemppiä valmistautumiseen ja Susannan kanssa samaa mieltä että myös henkistä puolta kannattaa treenata :)

  VastaaPoista
 5. Oi jänskää! Innolla seuraan, miten teidän valmistautuminen etenee ja miten lopulta suoritus onnistuu! :) Miun kaveri on juossut kaikenmaailman juoksuja ja pisin hällä taitaa olla Lapissa juostu 100 kilometrin matka. Hänen neuvonsa oli, että uuvuttamaan alkaa varmasti, mutta itselleen ei saa antaa sitä vaihtoehtoa, että luovuttaa. Se on vain jatkettava ja kun karseimmalla olon hetkellä vain jatkaa, kohta se helpottaa ja juoksee ihan huomaamattaan! Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu vähän kyllä jänskää! Tollanen ultrajuoksu on itselle vielä kaukainen tavoite ;) Kiitos!

   Poista
 6. Inspiroiva blogi täynnä treeni-innostusta <3

  Tervetuloa uutee Wellness blogiini marjaanablog.blogspot.fi jonne päivittelen hyvänolon vinkkejä :)

  Ihanaa Joulua ja uusia tuulia Uuteen Vuoteen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiitos :) Pitääkin käydä kurkkaamassa sun blogi!

   Poista
 7. Jes, tosi kiva alkaa lukea teidän maratonille valmistautumisesta! Itsekin olen harkinnut, että toukokuussa juoksisin maratonin. Tässä vähän vielä kypsyttelen ajatusta, maratonspesifistä treeniä alan tekemään sitten vasta parin kuukauden päästä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etköhän sä "helposti" sen juokse ;) Tsemppiä treeneihin sullekin!

   Poista