tiistai 24. lokakuuta 2017

puhutaan rahasta!

R: Nyt puhutaan rahasta! Monien lemppariaiheesta, josta ei kuitenkaan kamalasti puhuta. Ajattelin kertoa vähän siitä, miten sain säästettyä rahaa asunnon ostoon ja muutenkin omasta rahankäytöstä. Mä olen ollut kokoaikaisesti töissä syksystä 2015 ja silloin heti päätin, että haluan mahdollisimman pian ostaa oman asunnon. En ollut nuorempana koskaan tajunnut aloittaa ASP-tiliä, enkä sitten tuolloinkaan enää aloittanut, koska ajattelin että haluan ostaa asunnon mahdollisimman pian ja ASP-tilille pitäisi säästää ymmärtääkseni vähintään kahden vuoden ajan. Aloin säästää siis ihan vaan pankkitilille. Mulla on aina ollut kaksi tiliä, toinen käyttötili ja toinen "säästötili". Käytännössä molemmat on käyttötilejä ja voin halutessani miten vaan siirrellä rahoja tililtä toiselle. Opiskeluaikoina oli aikoja, jolloin säästötilikin oli lähes nollilla. Ensimmäistä kertaa aloin "tosissani" säästää rahaa säästötilille valmistumisen jälkeen, kun sain gradusta ihan kivan suuruisen apurahan ja aloin saamaan ansiopäivärahaa ollessani hetken työttömänä. Silloin opintotuen jälkeen ansiopäiväraha tuntui tosi paljolta ;)


Onneksi en joutunut kauan elämään ansiopäivärahalla, vaan pääsin töihin. Ja se palkka vasta suurelta tuntuikin. Miten sitten onnistuin säästämisessä? Kun on elänyt pitkään opintoetuuksilla ja tottunut muutenkin pieneen budjettiin, oli muutaman tuhannen euron nettopalkasta helppo laittaa kuukausittain 1000 euroa säästötilille. Toinen 1000 euroa jäi elämiseen - vuokraan, laskuihin, ruokaan ja matkusteluun. Pysyin tässä tavoitteessa tosi hyvin, joskus toki säästin vähän enemmän, joskus vähemmän. Pidin kuitenkin koko ajan mielessä tavoitteen, halusin saada säästöön mahdollisimman pian vähintään 10% asunnon ostohinnasta.  Sain summan kasaan alle vuodessa ja kesällä 2016 menin pankkiin hakemaan lainalupausta. Niihin aikoihin ajatuksissa oli vielä ostaa kerrostaloasunto Turusta, mutta lopulta ei tullut käytyä edes yhdessäkään näytössä. Sen sijaan ostin auton ja jatkoin asuntoon säästämistä. En tuhlannut rahaa, mutta käytin rahaa järkevästi asioihin, joista nautin (mm. matkat, hyvä ruoka, treenaaminen).

Hetkeksi ehdin jo menettää toivon asunnon oston suhteen, kun en ollut varma saanko heti töitä kun määräaikainen työ loppuu (onneksi sain). Tuntui jotenkin tosi turhalta maksaa vuokraa, kun tiesin, että samalla summalla saisi lyhennettyä lainaa. Samaan aikaan ajatus Saloon muuttamisesta alkoi houkutella koko ajan enemmän ja enemmän. Lopulta kohdalle osui vähän sattumaltakin täydellinen asuntoa ja noh, loput te tiedättekin jo! Täällä on oltu jo yli neljä kuukautta. Muuton myötä mun asumiskustannukset nousivat vuokra-asuntoon verrattuna 100-150 eurolla kuukaudessa, sekin johtuu lähinnä siitä, että sähkölämmitykseen menee rahaa melko reippaasti. 

Rakas kotikaupunki

Mä en ole mielestäni joutunut luopumaan mistään, vaikka säästinkin pitkään asuntoa varten. Olen käynyt viime vuosina mm. Australiassa, Jenkeissä ja pari kertaa Lontooossa. Olen ostanut auton ja asunnon. Enkä edes tienaa tällä hetkellä mitenkään erityisen hyvin. Tai en voi sanoa ettenkö tienaisi hyvin, mutta varmaan alle mediaanipalkan kuitenkin. Kyse ei olekaan ainoastaan suurista tuloista, tärkeämpää on pienet menot. En käytä rahaa mihinkään turhaan (okei, se mikä kellekin on turhaa, on jokaisen oma valinta). Rahankäytöstä voisin tehdä kokonaan vaikka oman postauksen. Mutta lyhyesti sanottuna, käytän rahaa järkevästi. En tee heräteostoksia, teen usein töihin eväät, suunnittelen ruokaostokset etukäteen, enkä shoppaile itselleni mitään turhaa, vaan pohdin kaikkia hankintoja. Matkustaessa metsästän halpoja lentoja ja hotelleja. Jossain vaiheessa olin ehkä jopa liian pihi - en raskinut ostaa itselleni oikein mitään (en olisi muutama vuosi sitten uskonut sanovani näin!). Nyt olen löytänyt sopivan tasapainon, pyrin säästämään osan joka palkasta, mutta en menetä yöuniani, jos aina en siihen pysty (jos pitää hankkia esimerkiksi autoon renkaat, haluaa reissata tai pitää ostaa muuta suurempaa).

Nyt kun ei enää tarvitse säästää asuntoa varten, olenkin pohtinut, mihin seuraavaksi säästäisin. Aloitin rahastosäästämisen ja lisäksi säästän ihan vaan säästötililleni. Se, että on rahaa säästössä, tuo tietynlaista turvaa ja vapautta. Just jos vaikka auto menee rikki tai kotiin pitää tehdä suurempi hankinta, ei budjetti heti kaadu. Toisaalta, jos haluan ostaa lennot jonnekin, voin yhtä hyvin tehdä senkin! Ja samalla kun maksan asuntolainaa, kerrytän itselleni omaisuutta, toisin kun vuokralla asuessa. Edelleenkään ei siis asunnon ostaminen tai Saloon muutto kaduta lainkaan. Pimeinä iltoina on tosin tullut joskus ikävä Woltia, miten kätevää se olikaan kun ei jaksanut kokata! ;)

Mihin te säästätte? Vai meneekö kaikki, mikä tuleekin?

2 kommenttia:

  1. Erittäin järkevästi olet toiminut. Omistusasunto on hyvä sijoitus ja kuinka paljon mieluummin maksaa itselle asuntoa kuin vuokraa. Hienoa, että olet aloittanut vielä rahastosäästämisenkin. Olet järkevä nuori virkanainen!

    VastaaPoista