maanantai 16. lokakuuta 2017

asioita, jotka jokaisen ihmisen tulisi oppia elämänsä aikana

J: Välillä opettajana joudun huomauttelemaan oppilaille huonosta käytöksestä. Välillä jopa vähän turhauttaa, jos joudun päivästä toiseen toistelemaan samoja asioita. Se on kuitenkin ihan normaalia - oppilaat ovat kuitenkin vasta lapsia. Ja siinä iässä, jossa kaikkea pitää kokeilla.

On kuitenkin asioita, joita jokaisen tulisi oppia elämänsä aikana - mieluiten mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Sellaisia ihan perusjuttuja, jotka ei tänä päivänä ole todellakaan kaikilla hallussa. Väitän, että maailman olisi edes hieman parempi paikka, jos jokainen aikuinen osaisi noudattaa näitä muutamaa sääntöä.


1. Tee joka päivä vähän jotain sellaista, mitä et haluaisi tehdä. On se sitten siivoamista, pelkojen kohtaamista, heräämistä aikaisin, kirjojen lukemista.. Mukavuusalueelta poistuminen opettaa sopeutumaan uusiin asioihin ja samalla oppii sen, ettei elämä ole aina kivaa. Pitää tehdä myös asioita, joista ei niin nauti. Sen jälkeen ne kivatkin asiat tuntuvat taas kivemmilta!

2. Kunnioita muita ihmisiä. Kunnioittaminen on toisten ihailua, arvostamista ja hyväksymistä sellaisena kuin he ovat. Vaikka ajatusmaailmasi ei kohtaisi toisen kanssa, kunnioita häntä silti. Älä väheksy tai arvostele, vaan ole ystävällinen! Tervehdi muita, hymyile, kysele kuulumisia ja kiitä. Kohtele muita niin kuin haluaisit, että sinua kohdellaan.

3. Pidä lupauksesi. Älä sano kyllä tai ehkä, jos tiedät, että joudut ehkä perumaan jotain. Jos olet luvannut tehdä jotain, tee se. On se sitten ylimääräinen työhomma tai ystävän tapaaminen. Peruminen viime hetkellä aiheuttaa vain pahaa mieltä.

4. Liiku. Vaikka liikunta ei olekaan kaikkien suosikkiharrastus, jo pelkästään liikkumattomuuden aiheuttamat sairaudet pitäisi saada ihmiset liikkeelle.. Kävele töihin tai harrasta muuta hyötyliikuntaa, tutustu uusiin lajeihin ja yritä löytää itsellesi se sopivin. Älä päästä itseäsi liian helpolla.

5. Älä luovuta. Asiat eivät aina mene heti putkeen. Älä kuitenkaan heti luovuta, vaan uskalla yrittää uudestaan tai uudestaan.


Tälle listalle voisi toki lisätä vaikka kuinka monta asiaa, mutta näillä on mielestäni ihan hyvä lähteä liikkeelle. Itse käyn päivittäin listaa läpi mielessäni ja esimerkiksi töissä tulee lapsille puhuttua paljon toisten kunnioittamisesta ja siitä, että elämässä pitää poistua mukavuusalueelta. Aina ei voi olla kivaa, mutta toiselle voi olla kiva aina! 

2 kommenttia:

  1. Törkeän hyvä postaus! Tekisi mieli jakaa tämä omalla Facebook-seinälläni :)

    VastaaPoista