keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Lofoten: Kvalvika & Ryten

R: Yksi taannoisen Lofoottien reissun must-kohde meille kaikille taisi olla Kvalvikan ranta ja sen vieressä kohoava Rytenin vuori. Kvalvikasta olin nähnyt ihan mielettömän upeita kuvia, joten sinne oli pakko päästä.. Ja niinhän siinä taas kävi, että ylhäällä oli jopa upeammat maisemat mitä olimme kuvissa nähneet. Aivan mahtava paikka.


Oltiin lueskeltu, että lähimmät parkkipaikat täyttyy aamuisin jo ajoissa, joten lähdettiin leirintäalueelta matkaan jo tosi aikaisin. Lähin parkkipaikka oli silti täynnä, kun päästiin perille, mutta onneksi löydettiin tilaa toiselta parkkipaikalta. Lisää tietoa sijainneista löytyy täältä. Matkaan lähdettiin hullussa sumussa. Meillä oli mukana ohjeet, miten ylös pääsee, mutta kieltämättä sumu aiheutti vähän haastetta. Sumuinen maisema oli kyllä jotenkin maaginen, kirjaimellisesti melkein törmättiin lampaisiin siellä sumussa. Mitä ylemmäs päästiin, sitä kirkkaammaksi maisemat kuitenkin muuttuivat ja pian saatiin jo nauttia auringon paisteesta. Kerrospukeutuminen oli muuten kova sana tuolla, lämpötilat vaihtelivat ihan mielettömästi!


Rytenin huippua kohoaa 543 metrin korkeuteen. Reitti oli melko helppokulkuista Rytenille, hankalimmat osuudet osui ehdottomasti siihen, kun käytiin ihan alhaalla Kvalvikan rannalla. Kiivettiin siis ensin huipulle, laskeuduttiin sieltä alas ja alhaalta piti vielä nousta noin puoleen väliin, josta päästiin takaisin kohti parkkipaikkaa. Mikäli oltaisiin saatu auto lähemmäs Kvalvikaa (kuten alunperin yritettiin), olisi reissu ollut lyhyempi. Eipä tuokaan tosin liian pitkä ollut, varsinkin kun se "ylimääräinen kierros" oli melko helppokulkuista. Märkää tuolla kyllä oli, joten hyvillä kengillä kannattaa varautua. Ja kyllä tuohon reissuun kannattaa lähes koko päivä varata, ettei tarvitse kiirehtiä.


Rytenin huippu oli tasainen ja siellä auringon paistaessa maisemia ihaillessa oli hyvä syödä lounasta ennen kun lähdettiin laskeutumaan alas kohti Kvalvika beachia. Kuvaustaukoja pidettiin "muutama", sillä olihan noi maisemat ihan mielettömät. Kvalvikan ranta on yksi Lofoottien suosituimmista. Monet tulevat sinne yöksi telttailemaan ja vielä useammat ihan vaan ihastelemaan maisemia. Enkä kyllä ihmettele, vesi oli ihanan turkoosia ja hiekka vaaleaa. Vesi oli kylmää ja saatiin muutenkin kokea tuolla alhaalla, miten lämpötila voi muuttua ihan hetkessä. Otettin kuvia topeissa, kun ihan hetkessä alkoi tuulla kylmästi. Sai laittaa pitkähihaisen ja takin aika nopeasti takaisin. Ja sitten pois päin kiivetessä saikin taas riisua vaatetusta..

Koko reissu oli meidän pisin vaellus, matkaa kertyi muistaakseni noin kymmenen kilometriä ja aikaa meni jotain seitsemän tunnin paikkeilla taukoineen. Maisemat olivat kuitenkin jokaisen metrin arvoisia, niin kuin lähes joka paikassa Lofooteilla. Lisää postauksia Lofooteilta löytyy täältä. 

2 kommenttia: