maanantai 7. elokuuta 2017

Lofoten: Festvågtinden

J: Lofooteille lähtijöille mulla on yksi vinkki: tutkikaa etukäteen missä haluatte patikoida ja mitä nähdä! Mulle tuli oikeasti ehkä vähän yllätyksenä kuinka paljon niinkin pienellä saariryhmällä voi olla nähtävää ja koettavaa. Onneksi yksi meidän porukasta oli hoitanut taustatutkimuksen erityisen hyvin ja tiesi kivoja patikointireittejä, joten meillä ei ainakaan tekeminen loppunut.

Meidän ensimmäinen patikointi oli Festvågtindenille (541m). Se sijaitsee Austvågøyn saarella ihan Henningsværin - pienen kalastajakylän - kupeessa. Paikalle pääsee helpoiten kääntymällä E10-tieltä Henningsværin suuntaan. Noin puolessa välissä on huoltorakennus ja parkkipaikka, se on hyvä paikka jättää auto ja lähteä ylös. Täällä lisätietoa pysäköinnistä ja reittiohjeita.Festvågtinden oli sekä ensimmäinen että ehdottomasti kaikista vaikein meidän patikoinneista.. Alkumatka oli isoja kiviä, joiden päällä sai oikeasti hyppiä! Alun vaikeuksien jälkeen huipulle kulkee polku, joka on tosin paikoittain aika vaikeakulkuista ja esimerkiksi irtokiviä oli paljon. Nousu oli paikoin aika jyrkkää ja varsinkin ihan huipulla sai käyttää käsiä apuna kiivetessä. Kuitenkin maisemat olivat aivan jokaisen metrin arvoisia, mä en oikeasti voinut ylhäällä uskoa kuinka kaunista siellä oli. Oltiin kirjaimellisesti pilvessä! Toiselle puolelle avautui meri ja Henningsværin kylä, toiselle lisää vuoria ja pilviä. Niin upeaa! Noin puolessa välissä oli pieni lampi, jossa porukka kävi uimassa. Me jätettiin tällä kertaa väliin ja tultiin vaan suoraan alas..


Patikointi ylös kesti meillä muistaakseni vajaa kaksi tuntia. Alas tuli sitten hieman nopeammin, tosin tultiin vähän eri reittiä. En tosin vieläkään tiedä oliko meidän reitti se suorin, sillä törmättiin ehkä puolessa välissä suomalaisiin poikiin ja he johdattivat meidät loppumatkan. Alaspäin oli paikoittain todella mutaista ja parikin meidän porukasta taisi käydä pepullaan siinä polulla..

Mukaan patikoinnille suosittelenkin siis ottamaan hyvät kengät (mä kiipesin kuvissa vilahtaneilla Merrelin kengillä ja hyvin sujui), paljon vettä, evästä sekä positiivista fiilistä! Reitti on vaikeudeltaan keskitasoa, joten ihan huonokuntosille en sitä suosittele. Toki vastaan tuli esimerkiksi myös lapsia, eli ylös meno on myös paljon asenteesta ja omasta kokemuksesta kiinni. Eikä ole tietenkään pakko mennä ylös saakka, jo puolessa välissä rinnettä oli todella upeat maisemat.


Uskaltaisitko kiivetä?

2 kommenttia:

  1. Voi miten upeat maisemat! Luulen, että jonain kesänä voisimme mekin suunnata Lofooteille <3 Nukuitteko matkailuautossa ja olitteko ihan tienposkessa sillä vai oliko siellä joitain kivoja leirintäalueita, joille pystyi majoittumaan? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me oltiin leirintäalueilla, niistä(kin) tulossa lisää vielä myöhemmin :)

      Poista