sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

lomattomuus

R: Jenna on täällä blogin puolella jo moneen kertaan hehkuttanut lomaansa ja mäkin olen ohimennen maininnut menneistä reissuista, mutta pelkkää lomaa mun kesä ei todellakaan ole. Mullahan on siis ruhtinaalliset neljä lomapäivää tänä kesänä, jonka lisäksi olen ottanut vähän palkatonta virkavapaata. Ajattelinkin nyt kirjoittaa siitä, millaista on, kun ei ole kesälomaa. Se on nimittän aika paskaa, varsinkin tälleen heinäkuussa, kun suurin osa ihmisistä on joko lomalla tai aloittamassa lähiviikkoina oman lomansa.

Tämän ikäisenä suurimmalla osalla kavereista, tutuista ja sukulaisista on jo pitkä palkallinen kesäloma. Tälleen nopeasti mietittynä en keksi lähipiiristäni ketään muuta, jolla ei olisi kesälomaa. Mä vaihdoin maaliskuussa työpaikkaa ja nyt viime viikolla uudelleen, joten mulla ei pahemmin ole lomaa. Vanhasta virasta kertyneitä lomapäiviä käytin yksittäisinä tammi-helmikuussa ja sitten oltiin siellä jenkeissä reissussa, jolloin lomailin hetken. Käyttämättä jääneet lomapäivät sain onneksi rahana. Kyllähän sekin oli jees, mutta olisin koska vaan vaihtanut ne rahat lomapäiviin nyt kesällä. Se, että lomailee talvella päiviä silloin tällöin, ei kuitenkaan ole yhtä kiva, kun pitää oikeaa kesälomaa kesällä samaan aikaan kun muutkin lomailevat.


Mäkin olen ollut koko pitkän talven ja kevään töissä. Ja tulen olemaan myös koko kesän, syksyn, seuravaan talven ja kevään, kunnes tulee seuraava kesä jolloin todennäköisesti saan ensimmäisen pitkän kesälomani. Koen, että myös määräaikaisilla ja työpaikkaa vaihtavilla pitäisi olla oikeus lomaan, sillä samalla tavalla sitä työtä on usein painettu koko vuosi. Varsinkin tällaisissa työtehtävissä, joissa olen kuluvan vuoden aikana ollut, joissa joutuu kohtaamaan rankkojakin elämäntarinoita ja haastavassa tilanteessa olevia ihmisiä, olisi välillä tärkeää päästä ottamaan kunnolla etäisyyttä työasioihin. Luinkin täältä Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen hyvän kannanoton tähän loma-asiaan ja en voisi olla enempää sama mieltä. Lomapäivien pitäisi mielestäni kertyä johonkin "lomapäiväpankkiin", josta niitä voisi siirtää uuteen työsuhteeseen. Työpaikoilla määräaikaiset ovat helposti eriarvoisessa asemassa, kun sitä lomaa ei pahemmin ole ja työ on kuitenkin ihan yhtä kuormittavaa, kun muilla. Joskus jopa kuormittavampaa, sillä muiden lomaillessa voi joutua hoitamaan muidenkin ihmisten töitä, jolloin pitää joustaa oman työnkuvan suhteen.

Kuten sanoin, tämä lomattomuus on pahinta tähän aikaan kesästä. Uutisotsikot ovat täynnä kesälomaa. Näin rentoudut kesälomalla. Näin unohdat työt kesälomalla. Näin saat kaiken irti lomasta. Samaan aikaan työpaikan kahvihuoneen yleisin puheenaihe on se, mitä kukin tekee lomalla ja kaveriporukassa mietitään koska kaikki olisivat samaan aikaan lomalla. Eihän se multa tietenkään ole pois, jos muilla on lomaa, mutta en väitä etteikö vituttaisi harmittaisi maanantaina mennä töihin, kun kaikki muut lähipiirissä lomailevat. Viime kesänä lomailin kesäkuussa 2,5 viikkoa ja työskentelin muuten koko kesän, mutta se ei tuntunut yhtään näin pahalta, kun ympärillä oli tuttu työporukka ja mukavia kesätyökavereita. Töissä oli jotenkin rennompaa. Nyt töissä on rentous kaukana, kun vaihdoin työpaikkaa. Tuo virka, jota menin sijaistamaan, on ollut täyttämättä monta kuukautta, joka tarkoittaa sitä, että työmäärä on todella suuri. Lisäksi työn kuormittavuutta lisää uusien käytäntöjen ja toimintatapojen opettelu ja ihmisiin tutustuminen.

 Postauksen kuvat mun kesälomareissulta Lontoosta

Ja nyt pitäisi varmaan taas muistuttaa itseä siitä, että olen kuitenkin onnellisessa asemassa, kun mulla on kuitenkin työ. Ja koska mulla on työnantajan puolesta (ja taloudellisesti) mahdollista ottaa viikko palkatonta heinäkuun lopulla kun mennään Lofooteille (siihen on enää kolme viikkoa!). Ja olihan mulla jo ennen juhannusta lomapäiviä. On ihana päästä matkustamaan, mutta tällä hetkellä kaipaisin myös sellaista lomaa, että voisin vaan olla. Mun jokainen lomapäivä tänä kesänä on ollut ja tulee olemaan sellaisia, että olen ihan koko loman ajan jossain muualla kun kotona. Samanlaisia on suurin osa viikonlopuista. Omia valintoja nekin on totta kai, mutta silti. Varmaan ymmärrätte mitä tarkoitan. Kaipaan vähän sitä että voi aamuisin juoda pihalla monta kuppia kahvia rauhassa, lähteä pitkälle lenkille tai ihan vaan olla. Se olisi mahdollista, jos olisi edes se 2-3 viikkoa lomaa. Varmaan ainakin monet samassa tilanteessa olevat  ymmärtävät? Onko siellä lukijoissa muita koko vuoden ahertaneita määräaikaisessa työsuhteessa olevia tai työpaikan vaihtajia, joilla ei ole kesälomaa? 

Mä olen ihan suhteellisen hyvin onnistunut olemaan ajattelematta tätä loma-asiaa, kun ei se valittamalla kuitenkaan muuksi muutu. Tällä mennään ja ensi kesänä sitten on lomaa. Yritän ottaa arki-illoista ilon irti, mutta kun ei se kuitenkaan ole sama. Tiedän että sunnuntai-illat on pahimpia, viikonloppu meni liian nopeasti ohi ja seuraavaan viikonloppuun tuntuu olevan ikuisuus. Vaikka miten tykkäisin työstäni ja sen haasteista, niin kyllä mä silti haluaisin välillä lomailla. Ja mielestäni olisin sen ansainnut, ihan kuten kaikki muutkin määräaikaiset ja työpaikkaa vaihtaneet. Onko siellä kohtalotovereita?

10 kommenttia:

 1. Täällä myös yks, jolla ei ole kesälomaa! Itseasiassa ei ole ikinä ollut kesälomaa, kun olen usein ollut kesät töissä ja opiskellut loput ajasta. :D Mut nyt kun valmistui niin tietty muuttuu se käytäntö, ja mun määräaikaista sopparia pidennettiin ens vuoteen niin saas nähä mitä käy. Mut siis I feel you!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja siis opiskelijana se olikin jotenkin ihan ok, että sitä lomaa ei ollut tai sitten se oli "lomaa", eli oli työttömänä tai opiskeli kesällä. Kun kuitenkin se opiskelijaelämä on tietyllä tapaa niin paljon vapaampaa, kun kokopäiväinen työssäkäynti. Toivottavasti saat ensi vuonna loman :)

   Poista
 2. Tiedän tunteen! Miulla on tänä kesänä ensimmäisen kerran 4 viikkoa palkallista lomaa, aina ennen olen ollut joko lomatta tai lomaillut viikon ilman palkkaa. Tuntuu kyllä, että koulun ja töiden puurtamisen jälkeen olen tämän ansainnut ja niin oisit siekin! Syksyllä helpompi palata kouluun, kun on saanut hetken lomaillakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, neljä viikkoa kuulostaa hyvältä! Mukavaa lomaa!

   Poista
 3. Pitikin sanoa, että usein voi varmaan neuvotella uuteen paikkaan palkatonta, ja käyttää ne lomarahoina tulleet lomat niin. Mä ainakin tein niin työpaikkaa vaihtaessa muutama vuosi sitten. :) Mutta onneksi sä pääset Lofooteille! Mä ymmärrän täysin tuon, että haluaisi vain olla kotona välillä lomia.. siksipä mä tulenkin olemaan mun parin viikon päässä olevan 2 viikon loman vain kotona ja kotikonnuilla rennosti ilman aikatauluja <3 Niiiin kovasti tekis mieli lähteä reissuun mutta just oltiin koko huhtikuun loma Uudessa-Seelannissa, joten nyt on "pakko" vain rauhoittua kotioloissa. Mut ei pöllömpää sekään.. ja oma valintahan se on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä hyvä, että palkatonta voi neuvotella. Sitäkään ei kuitenkaan kovin paljon viitsi yhteen putkeen ottaa, ettei menetä sitten lomapäiviä siltä kuulta. Onneksi tuo viikkokin on parempi kun ei mitään :) Sun aikatauluton kahden viikon loma kuulostaa tosi hyvältä, nauti!

   Poista
 4. Mullakaan ei ole tänä kesänä lomaa, koska aloitin kesäkuun alussa uudet työt. Onneksi nyt en olekaan niin kovasti loman tarpeessa, sillä olin toukokuun työttömänä ja (koska tiesin uudesta työstä jo silloin, joten ei tarvinnut edes stressata työnhakua) käytännössä lomailin silloin. Viime kesänäkään ei kunnon lomaa voinut pitää, sillä viimeistelin väikkäriä tiukalla aikataululla. Onneksi mun työssä mä pystyn joustavan työajan takia tekemään helposti tarvittaessa lyhyitä päiviä, etätöitä ja ottamaan silloin tällöin päivän vapaaksi, niin kesäjuttuja pääsee tekemään kivasti iltaisin ja matkustamaan pystyy viikonlopun aikana ainakin lähialueilla. Mutta totta kai ihminen tarvii välillä sellaista oikeaa lomaa, että voi olla vaan kotona niin ettei kalenterissa ole mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tollanen työttömyys onkin ihan jees ;) Onneksi meilläkin pystyy jonkin verran käyttämään liukumaa hyödyksi, jos vaikka haluaa joskus lähteä töistä jo aiemmin. Ja onneksi kesäillat on valoisia, niin iltasinkin ehtii tehdä vaikka mitä (jos vielä säät suosisi)..

   Poista
 5. Mulla ei ole ollut koskaan palkallista kesälomaa, koska olen kesäpainotteisella sesonkialalla töissä. Olen tehnyt pätkätöitä vuosia ja toki niiden välillä joskus pieni tauko, muttei koskaan kesällä. Tai no oon ollut ehkä kaksi päivää palkattomasti joskus, mutta ei se oo sama asia. Tällä alalla tapaa paljon muitakin pätkäduunareita ja harva niistäkään on koskaan saanut kesälomaa eli kohtalotovereita on ollut helppo löytää. Nyt sain vakituisen työpaikan, niin ensi vuonna minäkin saan edes lyhyen palkallisen loman, jonka ajankohdan saan itse valita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea työpaikasta! Ehkä sen voimalla jaksaa ensi kesään ;) Ihan kiva huomata etten ole ihan yksin näiden ajatusteni kanssa, kun tuntuu että lähipiiristä ei oikein vertaistukea saa tässä asiassa.

   Poista