maanantai 24. heinäkuuta 2017

Kotor, Montenegro

J: Yksi must-see kohde Montenegrossa on ehdottomasti Kotor. Kotor on pieni kaupunki Adrianmeren rannalla, ihan Kotorin lahden suojissa. Kotorin Vanhakaupunki on yksi Unescon maailmanperintöluettelon kohteista, joten se kertoo jo kaupungin arvokkuudesta. Vanhakaupunki on säilynyt todella hyvin, ja pieniä katuja kulkiessa tuntui välillä siirtyneensä satoja vuosia taaksepäin ajassa. Alue muistutti paljn Budvan vanhaakaupunkia, mutta oli suurempi. Kuitenkin reilusti pienempi kuin Dubrovnikissa. Lisäksi sielläkin oli ihan yhtä paljon turisteja kuin edellä mainituissa paikoissa.. 


Meidän oikeastaan ainoa tavoite Kotorissa oli kiivetä linnoitukselle, joka oli samalla kaupungin korkein kohta. Linnoituksen pääsymaksu oli 3€ ja matka ylös oli todella hikinen! Jonkun tiedon mukaan portaita olisi 1300, toisen mukaan taas reilu tuhat. Oli sitten kumpi tahansa, nousua oli reilusti (noin 500m) ja ihan huonokuntosille en sitä suosittelisi kesällä ainakaan. Maisemat olivat kuitenkin jokaisen hikipisaran arvoisia! Matkan varrella oli pieniä epävirallisia veden (ja oluen) myyjiä, mutta muuten ylhäällä ei ole mitään palveluja.

Jos Kotorissa on enemmän aikaa, kannattaa ehdottomasti mennä veneretkelle. Meillä ei valitettavasti ollut siihen aikaa, mutta olimme onneksi päässeet nauttimaan Kotorin lahden maisemista bussin ikkunasta edellisenä päivänä, kun matkustimme Dubrovnikiin. Tällä kerta ihailimme siis satamaa vaan ylhäältä linnoitukselta sekä alhaalta puistossa, jossa söimme lounaan. Meidän oli tarkoitus syödä vain jotain pientä, mutta löysimme sattumalta Kotorin ainoasta (?) ostoskeskuksesta hampparipaikan, josta sai take away -ruokaa. Nappasimme mukaan fruitiet ja hampparit ja oli kyllä yksi reissun paras ateria! En tiedä johtuiko sitten kauniista maisemista vai ylös kipuamisesta, mutta mikään hampurilainen ei ole koskaan maistunut niin hyvältä.


Jos Montenegroon eksytte, niin voin kyllä lämpimästi suositella Kotoria. Budvasta sinne pääsi bussilla alle puolessa tunnissa ja lippu maksoi noin kolme euroa, eli ei paha. Kotorista löytyi Budvan tavoin myös rantoja, hotelleja ja mielenkiintoisia ruokapaikkoja, joten kyllä siellä olisi viihtynyt pidempäänkin! Kotoriin on helppo reissata myös esimerkiksi Kroatian puolelta. Matka Dubrovnikista esimerkiksi kestää alle kolmisen tuntia ja pääsee kokonaan kokemaan uuden - upean - maan.

Onko Kotor teille tuttu?

2 kommenttia: