maanantai 19. kesäkuuta 2017

uusi tuttavuus Lontoossa

R: Olen käynyt Lontoossa jo yli kymmenen kertaa (jos laskin oikein niin tämä oli 11. reissu Lontooseen, 12. Englantiin..), mutta en ollut koskaan aiemmin käynyt  Greenwichissä. Otettiin tällä kertaa viimeiseksi yöksi hotelli Canary Wharfin alueelta, joka myös oli minulle entuudestaan vieras. Canary Wharfilta oli helppo suunnata junalla Greenwichiin, jonne ei (ainakaan vielä) kulje metroa. Oltiin suunniteltu visiittiä Greenwichiin tiistaiksi, eli viimeiselle lomapäivälle. Lopulta meille osuikin siihen ihan mielettömän hyvä ja aurinkoinen sää. Päivä alkoi pienellä puistopiknikillä, haettiin Greggsistä evästä ja suunnattiin Greenwich Parkiin.


Terveellisen leipä- ja donitsiaamiasen jälkeen nautittiin auringosta, käveltiin puistoa ympäri ja vähän tietenkin hypittiin ja pelleiltiin isolla puistoalueella. Tuolla ei ollut vielä aamupäivällä kovinkaan paljon ihmisiä, joten ihanan rauhassa sai olla! Koko puistoa me ei kierretty, sillä se on todella suuri. Muistaakseni tämä on se puisto, jossa voi törmätä mm. peuroihin (korjatkaa mikäli olen väärässä!). Oravia siellä ainakin oli ;)


Greenwich on varmaan tunnetuin siitä, että siellä sijaitsee kuninkaallinen observatorio, jossa nollameridiaani ja aikavyöhykkeiden perustana oleva GMT on määritelty. Eli tuolla sijaitsee se virallisin aika, josta meidänkin +2 aikavyöhyke lasketaan. Tuo nollapituuspiiri kulkee Greenwichin observatorion läpi ja sitähän monet turistit haluavat kuvailemaan. Me pärjättiin ilman kuvia ;) Observatorio sijaitsee kukkulalla, josta on kivat näkymät puistoon ja kauas Lontooseen asti. Cityn pilvenpiirtäjät loivat kivan kontrastin maisemalle. Greenwichissa on myös merimuseo, yliopisto ja Queen's House, joten tekemistä ja nähtävää kyllä riittää.


Greenwichin "keskustasta" löytyy brittiläiseen tapaan tietenkin pubeja, ravintoloita, kahviloita ja muutama kauppa. Vanhojen rakennusten sisäpihalle jäi myös Greenwich Market, joka muistutti vähän Camdenia, kuin Camden minikoossa! Yksi tunnettu nähtävyys Greenwichissa on myös laiva Cutty Sark, joka sijaitsee joen rannassa. Se on nostettu kuivalle maalle ja siihen pääsee halutessaan tutustumaan. Joessa se ei enää seilaa. Cutty Sarkin vierestä lähtee alikulkutunneli Thamesin ali toiselle puolelle Isle of Dogsiin. Ajatus Thamesin yli kävelystä kieltämättä kuumotti vähän, mutta lopulta päätettiin sekin kokea! Alikulkutunneli oli mielenkiintoinen kokemus. Tunelissa oli kylmä, ihmisiä ei ollut juuri lainkaan meidän lisäksi ja tunnelissa kaikui katusoittajan musiikki. En ehkä käyttäisi sitä yömyöhään.. Isle of Dogissa kierreltiin vielä suuressa Millwall Parkissa. Puistosta olisi löytynyt mm. farmi, mutta meillä ei tällä kertaa ollut aikaa eläimille.

Tällä reissulla pyörittiin Lontoossa aika paljon Sohon alueella, Oxford Streetilla ja Thamesin rannassa, joten oli kiva päästä näkemään vähän erilaista Lontoota. Canary Wharf ei noussut suosikiksi, liikaa pukumiehiä ja muutenkin liikaa kiireisiä ihmisiä, mutta oli kiva sitäkin aluetta päästä näkemään. Greenwich oli täydellinen kohde Canary Wharfin jälkeen - rauhallista, vihreää ja leppoisaa. Sinne voisin mennä uudelleenkin hyvällä säällä! Puistoa voisi lähteä tutkimaan vaikka juosten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti