sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

puolimaraton St Albansissa

R: St Albansin puolimaratonista on jo melkein pari viikkoa, mutta ei olla kaikkien reissujen vuoksi ehditty kirjoittelemaan juoksusta! Oikeastaan en enää edes muista juoksusta paljoa, päällimmäisenä mielessä on kuumuus ja se, miten tuskaiselta juoksu tuntui. Koska juoksupäivälle oli luvattu tosi lämmintä säätä, lähdettiin alunperinkin sillä fiiliksellä, että kunhan maaliin pääsee. Reissussa puolikkaan juokseminen ei koskaan ole kaikista paras vaihtoehto jalkoja ajatellen, kun nytkin oltiin edellisenä päivän kävelty tosi paljon.

Startti oli sunnuntaina klo 10 ja se sopi meille. Se HCR:n klo 15 startti on syömisten kanssa jotenkin tosi hankala. Nyt herättiin 7.30 aikoihin pitkien yöunien jälkeen ja syötiin aamiaista hotellihuoneessa - puuroa marjoilla, sämpylää ja banaania. Lisäksi juotiin ennen juoksua vettä ja energiajuomaa ehkä vielä normaalia enemmänkin, kun jo ennen starttia hikoilutti.


Lähtöpaikka tuskailtiin ihmismassaa. Jos HCR häviää lähtöajassa, niin siellä on kyllä muut asiat huomattavasti paremmin. St Albansin puolikkaalla vessoja on liian vähän, nytkin jonotettiin varmaan reilu vartti vessaan, jonka vuoksi alkulämmittely jäi lähes kokonaan tekemättä. Meidän hotellilta oli tosi lyhyt matka tapahtuma-alueelle, joten oltiin lähdetty niin myöhään kohti aluetta, ettei ehditty sekä vessaan että lämmittelemään. Olisi pitänyt oppia virheestä, viime vuonna oli sama ongelma. Kaikki juoksijat lähtivät samaan aikaan juoksemaan, joten myös se aiheutti ruuhkaa. Ruuhka näkyi jonojen lisäksi startissa, ensimmäinen kilometri oli taas hidas.

Pian startin jälkeen alkoi jo päästä juoksufiilikseen, vaikka heti kyllä oli se fiilis, että mitään ennätysjuoksua ei olla tekemässä. Sää oli lämmin, heti aamusta mittari nousi yli 22 asteeseen ja aurinko paistoi aluksi lähes pilvettömältä taivaalta. Onneksi muutamia pilviä alkoi juoksun aikana taivaalle ilmestyä! Ei oltu kuitenkaan näin lämpimässä taas aikoihin juostu, joten päätettiin pysähtyä jokaiselle juomapisteelle (niitä oli onneksi runsaasti, yhteensä taisi olla 6-7).


Helpoimmat kilometrit osuivat alkuun, sillä toisen mailin jälkeen koitti pitkä loiva alamäki. Sen jälkeen alkoikin pitkä loiva ylämäki, joten ainakaan tylsä tuo reitti ei ole. Eikä helppo! Kaunis se kyllä on, mutta jotenkin sitä kauneutta ei vaan osaa juostessa aina arvostaa. Viides kilometri oli koko juoksun toiseksi nopein, 5:10min/km.  Kuudes ja seitsemäs oli melko hitaita sen ylämäen vuoksi, mutta 8-11 näyttivät kilometrivauhtien valossa hyvältä.
 Perinteisesti ne tuon juoksun pahimmat ylämäet alkavat puolen välin jälkeen. Osattiin odottaa niitä ja päätettiin, että voidaan ihan hyvin kävellä pisimmät mäet. Kävelyaskelia tuli otettua myös juomapisteillä. Lopulta meidän "kävely" taisi kuitenkin olla nopeampaa kun hidas hölkkä, joten ihan hyvä ratkaisu.


Koko juoksun nopein kilometri oli 14. kilometri, vauhti olin 5min/km. Siihen taisi osua joku sopiva alamäki. Meidän vauhdit vaihtelivat melko paljon, sillä esim. 17. kilsa meni 6:59 vauhdilla ja sen perään 18. 5:43 vauhdilla. Lopussa olisin halunnut ottaa loppukirin, mutta voimien loppuessa se jäi haaveeksi.. Alle 6min kilsavauhdilla juostiin kuitenkin viimeiset kilometrit. HCR:llä oli helpompi pitää vauhti tasaisena, kun reitti oli niin tasainen. Nyt koko puolikkaan keskivauhdiksi tuli 5:59min/km eli 10,0km/h. Ei mun huonoin juoksu, mutta kaukana parhaasta.. Tuo oli kuitenkin se, mihin tuolloin pystyin ja pitää olla tyytyväinen aina kun pääsee puolimaratonin maaliin! Oli se fiilis ihan mieletön nytkin, kun ylitettiin maaliviiva kaiken sen tuskailun ja hikoilun jälkeen. Maalissa odotti Jennan kaveri Laura skumppapullon kanssa, joten tuskaiset kilometrit unohtuivat aika nopeasti.. Loppuaika oli 2:07, eli 4 minuuttia huonompi kun St Albansissa vuosi sitten.

Nyt juoksua ajatellen treeniohjelmassa on pitkiä hitaita lenkkejä, voimatreeniä jaloille ja ehdottomasti kehonhuoltoa - venyttelyä, joogaa ja rullailua. Ja ehkä suunnitellaan seuraavaa juoksua.. Missä sitten juostaan?

2 kommenttia:

  1. Tykkään niin lukea teidän juoksutapahtumista kun itellä tavoitteet vielä pienempiä, niistä saa tsemppiä�� haluaisin juosta 15 kilsaa kesällä ku tähän mennessä jäänyt 10 kilsaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas ihana kuulla :) Eiköhän se 15km vielä mene! Mulla seuraavaksi tavoitteena 30km, en ole koskaan juossut yli 22km!

      Poista