keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Kaksi yhden hinnalla testaa: Frisbeegolf

J: Nyt on aika taas testailla uusia lajeja! Ollaan todella pitkään puhuttu Riikan, että pitäisi taas jatkaa tätä testailua, mutta ihan uskomattoman kiireisen kevään takia ei olla vaan ehditty. Ollaan pyöritelty mielessä vaikka mitä lajeja. Eilen lähdettiin testaamaan lajia, joka oli Riikalle täysin uusi ja Jennakin oli testannut vain kerran aikaisemmin kunnolla, eli frisbeegolfia. Frisbeegolf kuulostaa lajina helpolta. Kaikkihan osaavat heittää frisbeetä?! Koripalloilijan silmään koritkin näyttävät todella isoilta ja ovat matalalta. Eihän se voi vaikeaa olla..

Mikä? Frisbeegolfissa on sama idea kuin tavallisessa golfissa. Pallon lyönnin sijaan lajissa heitetään frisbeetä koreihin ja yritetään kiertää rata mahdollisimman vähin heitoin. Aluksi heitetään aina merkityltä heittopaikalta ja sen jälkeen siitä, johon kiekko on tipahtanut. Heitetään aina niin kauan, että kiekko saadaa koriin. 

Missä? Meidän eilinen kohde oli Halikon Märynummelle juuri valmistunut rata, jossa oli yhteensä yhdeksän väylää, eli yhdeksän kertaa piti saada frisbee koriin. Märyn lisäksi Salossa on muutama muukin rata. Täältä löytyy lisätietoa koko Suomen frisbeegolfradoista.


Miten meni? Heti ensimmäinen väylä meinasi peloittaa meidät pois, sillä heittopaikan ja korin väliin jäi pienehkö hiekkakuoppa, joka näytti just siltä, että siellä majailee vähintään kymmenen käärmettä. Riikka heittikin tyylikkäästi avauksensa kuoppaan ja sieltä kun kiekko oli haettu pois, oli helpompi jatkaa matkaa! Ei onneksi näkynyt käärmeitä, eikä muitakaan eläimiä tai ihmisiä pahemmin koko kierroksen aikana..

Loppurata menikin sitten vähän helpommin. Väylät oli merkitty Par-luvulla, eli aina heittäessään tiesi vähän kuinka monella heitolla kiekko pitäisi saada koriin. Kaikki väylistä oli joko Par 3 tai Par 4 ja meidät heittomäärät olivat 4-7 välillä, eli ei nyt niin huonosti omasta mielestä. Onnistumisen kokemuksiakin saatiin ja todettiin molemmat, että lopussa alkoi jo sujua paremmin. Meille tuli yllätyksenä, että suuresta osasta heittopaikkoja ei näkynyt koria lainkaan, vaan joutui heittämään sokkona. Onneksi heittopaikalla oli aina pieni kartta, joten tiesi minne päin pitäisi yrittää heittää.. Ja siis nimenomaan yrittää, aina se frisbee ei todellaakaan lähtenyt sinne suuntaan mihin piti..


Kenelle laji sopii? Kaikille. Laji ei ole mitään hikiliikuntaa (ainakaan aloittelijalle) vaan likkuua voi omien kykyjen mukaan. 

Kustannukset? Alkuun pääsee hankkimalla frisbeet. Meillä oli ihan Prisman kolmen kiekon setti, jonka sai alle 15 eurolla. Se toimi meillä, mutta toki tähänkin lajiin saa varmasti rahaa uppoamaan. Kiekkojen lisäksi kannattaa laittaa jalkaan hyvät kengät, varsinkin tuolla Märyssä maasto oli enimmäkseen ihan metsää ja esimerkiksi kostealla säällä kalliot ovat varmasti liukkaat. Itse pelaaminen ei ymmärtääkseni maksa mitään, ainakin Salossa molemmat radat, joilla olen käynyt, ovat olleet ilmaisia. 

Plussia: Saa liikkua ulkona, parasta! Luonnossa oleilu vähentää ihan tutkitusti stressiä ja virkistää mieltä. Lisäksi askelia kertyy ihan huomaamatta. Meille tuli eilen yhden radan aikana melkein 3,5km matkaa, eli ihan kivasti. Vaikka laji ei siis mitään hikiliikuntaa olekaan, menee se ihan kuntoilusta. 


Muuta mielenkiintoista: Totesin alussa, että eihän se voi vaikeaa olla. Kyllä voi. Me ollaan molemmat kilpailuhenkisiä ja varsinkin aluksi ärsytti, kun frisbeet kolahtelivat puihin, lähtivät ihan väärään suuntaan ja niitä sai kaivella puiden alta, oksilta, risukasoista ja ties mistä koloista.

Suositellaanko muille? Ehdottomasti! Frisbeegolfia voi lähteä pelailemaan vaikka kaveriporukalla ja se porukan urheilullisin ei välttämättä voitakaan. Lisäksi se on halpaa, helppoa ja hauskaa. Mekin suunniteltiin jo uutta kierrosta. Märynummen radan vieressä on uimaranta ja ensi kerralla voisi mennä myös uimaan! Lisäksi seuraavalla kerralla on varmasti vähän helpompaa, kun tietää suunnilleen missä korit sijaitsevat ja mihin kannattaa (yrittää) heittää. 

Onko frisbeegolf muille tuttua? Saa muuten ehdottaa taas seuraavaa laja, jota me lähdetään testaamaan! Varsinkin kaikki ulkolajit houkuttelevat..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti