torstai 20. huhtikuuta 2017

#vainopettajajutut: Ihana kesä"loma"

J: Sunnuntaina tullessani Lahdesta kotiin, en todellakaan arvannut, että tule seuraavaksi poistumaan kotiovesta perjantaina.. Huh, mikä viikko. Maanantaina oli vaan vähän kurkku kipeä ja ääni pois, mutta ajattelin sen johtuvan peleistä ja siellä huutamisessa, mutta tiistaina nousi oikein kunnon kuume ja nyt torstaina elämä alkaa taas voittaa! En ole oikeasti tehnyt neljään päivään mitään. Olen toki ehdinyt ajatella asioita. Kaikkea mahdollista, lähinnä liian nopeasti lähestyvää kesälomaa ja lähinnä sen jälkeistä syksyä..

Kun tulee puhe kesästä, moni kääntää puheen usein muhun ja opettajan pitkään kesälomaan. Siihen, kuinka onnekas olen kun saan lomailla niin kauan. Joo, onhan se loma ihan jees. Mutta jos totta puhutaan, enhän mä oikeasti tule olemaan päivääkään lomalla, vaan työttömänä. Opettajan työssä kun on sellainen pieni miinus, että kun suvivirsi on laulettu kesäkuun ensimmäisenä lauantaina, aika monen määräaikaisen sopimus loppuu ja työttömyyskassa ruuhkautuu työttömyyspäivärahahakemuksista. Todennäköisesti seuraavana päivänä työssä aloittaa sairaslomalla tai äitiyslomalla oleva viranhaltija, joka on ollut koko edeltäneen lukuvuoden kotona. Kun taas elokuu koittaa ja on aika palata takaisin kouluun, viranhaltija jatkaa äitiyslomaansa tai sairaslomaansa ja kesän työttömänä ollut sijainen hyppää kiltisti takaisin töihin.


Näin auki kirjoitettuna mun omasta mielestä tämä kuulostaa oikeasti ihan hullulta. Missä muussa työssä voit palata loman ajaksi takaisin töihin ja loman jälkeen lopettaa "työt" ilman, että olet oikeasti tehnyt yhtään mitään palkkasi eteen? Ei varmaan missään? Entä miksi jengi suostuu tähän? Kahteen ensimmäiseen en valitettavasti osaa vastata, mutta viimeisen vastauksen tiedän. Koska on pakko. Koska ei ole muita vaihtoehtoja. Ei ainakaan täällä päin Suomea. Vapaita virkoja (eli "vakituisia" työpaikkoja) ei vaan ole tarjolla niin kuin ennen. Jos viranhaltija jää vaikka eläkkeelle, virkaa ei läheskään aina täytetä uudestaan, vaan siitä tehdään alkuun määräaikainen. Lisäksi luokkakokojen kasvattaminen, pienten koulujen lakkauttaminen ja muut taloudelliset syyt ovat aiheuttaneet sen, ettei opettajia tarvita enää niin paljon kuin joitain vuosia sitten. Sen vuoksi uusia virkoja ei vaan tule ja vastavalmistuneet opettajat voivat vuosia joutua taistelemaan niistä harvoista viroista. 

Lisäksi harmittavan moni työpaikka menee jo sijaisuutta tehneelle opettajalle ja paikka laitetaan vaan nimellisesti hakuun, vaikka tiedetään jo, kuka siihen valitaan. Nämä paikat oppii kyllä tunnistamaan. Kun jossain aukeaa alakoulun opettajan virka ja virkaan haetaan henkilöä, jolta odotetaan hyviä yhteistyötaitoja, kokemusta maahanmuuttajataustaisten oppilaiden opettamisesta, valmiutta opettaa liikuntaa ja kuvataidetta sekä hyvää saksankielen taitoa, herää kysymys, että miksi mun pitäisi osata saksaa? No ei pidäkään, mutta jo pitkään työtä tehnyt osaa saksaa ja sillä voidaan perustella, miksi hänet valittiin eikä sinua.. Ja minä taas käytin turhaan kolme tuntia hakemuksen tekoon, koska ajattelin muuten olevan työhön juuri sopiva henkilö.


Jotkut asiat eivät koskaan muutu ja melkein väittäisin, että niin kauan kuin opettajan työ pysyy entisellään ja palkkaus samanlaisena kuin nykyään, ei tällekään asialle tulla tekemään mitään. Nuori Opettaja -koulutuksessa esimerkiksi äitiysloma-asiaa perusteltiin jotenkin niin, että kaikilla on mahdollisuus käyttää etu joskus.. Olen kuitenkin eri mieltä, sillä esimerkiksi miehillä isyysloma menee erilailla, eivätkä kaikki naiset aio koskaan saada lapsia. Eikä äitiyslomalle voi jäädä, jos sitä virkaakaan ei ole. 

Mutta miltä sitten näyttää mun tulevaisuus? Tällä hetkellä mulla on työsopimusta kymmenen päivää jäljellä, mutta oletan, että olen vielä kesäkuun alkuun saakka töissä. Oletan, että olisin kuullut jo, jos en olisi. Jatkosta en tiedä. Työpaikkoja selaan päivittäin ja muutamaa olen hakenut, mutta niistä ei ole yllättäen kuullut mitään. Yhtä paikkaa saattaa hakea täällä päin helposti lähemmäs sata henkilöä. Voittekin varmaan arvata, että hyppisin riemusta, jos kuulisin, että saisin jatkaa nykyisessä työpaikassani vielä kesän jälkeenkin. Oli välissä sitten parin kuukauden työttömyys tai ei. Ja miksi suostun siihen? Ei siksi, koska on pakko. Ei varmastikaan olisi, aina voisi keksiä jotain muuta. Vaan siksi, että olen päätynyt ihan mahtavaan työpaikkaan ja kuka sieltä haluaisi pois lähteä?

16 kommenttia:

 1. Tärkeää asiaa :) ja lisäksi opettajan työn on rankkaa ja vaatii kauheasti joten mielestäni kesälomat ovat paikallaa jotta jaksaa syksyllä jatkaa töitä lasten kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Toki toivoisin, että muillakin rankoilla aloilla olisi mahdollisuus pitkään kesälomaan :)

   Poista
 2. Olen tuota samaa asiaa seurannut vuosia lähipiirissäni ja aina se vaan jaksaa ihmetyttää yhtä paljon. Totta se kuitenkin on, ettei mikään tule muuttumaan niin kauan kuin opettajat suostuu moiseen ja taas jos et suostu niin ei ole töitäkään. Hankala tilanne.:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, hankalaa on. Toki OAJ tekee parhaansa, että kaikilla olisi hyvät työolot, mutta valitettavan paljon kunta pystyy määräämään näissä asioissa.

   Poista
 3. Itekinhän oon just lähettänyt 11 uutta työhakemusta tässä viime viikkojen aikana... Ja yhteen työhön on tosiaankin se noin sata hakijaa. Luokanopettajan paikkoja olisi tietty enemmänkin auki, mutta noita kieltenopettajan paikkoja ei olekaan niin useaa. Mutta joo, jos joku noista 11 ei tärppää, niin eiköhän toukokuun puolella tule vielä uusia, viime hetken, paikkoja auki. Tai sitten mennään työttömyystuella vähän pitempään :'D Jos haluaisin muuttaa Helsinkiin, niin siellä olisi kuulemma paljonkin töitä tarjolla.

  Mä sijaistan tällä hetkellä äitiyslomalla olevaa opettajaa, joka on ollut 4 vuotta virassa, mutta vain kuukauden töissä... Voit kuvitella, mitä rehtorikin on tästä asiasta mieltä. Silloin, kun sain työn, oli puhetta rehtorin kanssa, että mahdollisesti työ jatkuisi myös toisen vuoden, mutta nyt on selvinnyt, että virassa oleva ope tulee takasin. Ja enhän mä tosiaan sille mitään mahda. Pitää olla vain tyytyväinen siihen, että sain vuoden kokemuksen...

  Kuulin sellaisesta tapauksesta, jossa äitiyslomalla/virkavapaalla (en nyt muista kumpi) oleva opettaja olisi halunnut antaa kesälomansa+palkan häntä sijaistaneelle opettajalle - koska hän halusi olla reilu - mutta tämä ei kuitenkaan käynyt koululle. Jos virassa oleva opettaja ei olisi ottanut kesästä palkkaa, niin kukaan ei olisi saanut kesästä palkkaa. Näin koulu olisi säästänyt. Joten lopputulema oli se, että virassa oleva opettaja otti kesältä sen palkan ja sijainen oli työttömänä.

  Niin ja hei, mulle kävi viime vuonna samoin kuin sulle. Mun sijaisuuden piti alunperin olla vain syyslukukauden, mutta kahta viikkoa ennen joululomaa sain tietää, että työni jatkuisi helmikuun loppuun. Helmikuun lopussa, viikkoa ennen, mulle taas kerrottiin, että jatkankin maaliskuun loppuun! Noh, siihen se sijaisuus sitten oikeasti loppuikin, mutta kyllähän sitä eli aika epävarmoja aikoja.

  Tsemppiä meille! Eiköhän me vielä jostain niitä töitä saada.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti jonkun niistä saisit! Sullakin on kuitenkin kokemusta jo ihan kivasti, joten ihan varmasti olet potentiaalinen ehdokas moneen noista töistä!

   Mä olen muuten kuullut myös ton, että vaikka voisi antaa palkkansa sijaiselle, ei kunta siihen suostu. Vai oliskohan se oikein joku laki? En ole varma. Tosi tylsä kyllä, sillä ihan varmasti moni äitiyslomalla oleva arvostaa sijaistaan niin paljon, että voisi siitä palkasta luopua.

   Mut hei, tsemppiä sullekin ja toivon todellakin, että saat pian jotain töitä! Jos en muista kysellä missään miten kävi, niin tuu sit kertoo jos (ja kun!!) saat jotain töitä ;)

   Poista
 4. Niin hyvä teksti! :) Tässä on monelle paljon ajattelemisen aihetta, kun alkaa kommentoida opettajien lomia.. Oli pakko jakaa ihan Facebookissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos :) Toivottavasti tämä avaa monien silmät!

   Poista
 5. Niin hyvä teksti! :) Tässä on monelle paljon ajattelemisen aihetta, kun alkaa kommentoida opettajien lomia.. Oli pakko jakaa ihan Facebookissa :)

  VastaaPoista
 6. Hyvä kirjoitus. Ollaan monesti kollegojen kanssa mietitty ihan tätä samaa järjetöntä systeemiä.. itellä on ammatilliselta puolelta kokemusta ja siellä on kanssa tunnit vähentynyt niin paljo että sama liikan ope toimii useammassa toimipisteessä.. ja nimenomaan virkaan vaadittava tuntimäärä harvoin tulee täyteen :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tyhmäähän tää on. Tuo on muuten aika yleistä, että toimii monessa pisteessä. Meidänkin koulun monet aineenopettajat tekee töitä parissa eri koulussa. Toki osalle se sopii, mä en jaksais :D

   Poista
 7. Hyvä kirjoitus. Ollaan monesti kollegojen kanssa mietitty ihan tätä samaa järjetöntä systeemiä.. itellä on ammatilliselta puolelta kokemusta ja siellä on kanssa tunnit vähentynyt niin paljo että sama liikan ope toimii useammassa toimipisteessä.. ja nimenomaan virkaan vaadittava tuntimäärä harvoin tulee täyteen :/

  VastaaPoista
 8. Tuttua on tuo kesätyöttömyys, kolmas työtön kesä tulossa eikä loppua näy... Siinä mielessä ymmärrän tuon äitiys- tai sairauslomalta palaamisen, että ainakin joillakin muilla aloilla "pitämättä jääneet" kesälomat sunmuut pidetään siihen äitiys- tai sairausloman perään. Opetusalalla lomien siirtäminen ei ole mahdollista, jonka vuoksi säädetään näitä töihin palaamisia loma-ajaksi. Tämä ei toki poista sitä asiaa, että sijaisellekin pitäisi ehdottomasti maksaa kesältä palkka.
  Tsemppiä työkuvioihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, en oo yksin onneksi todellakaan! Onneksi kuulin perjantaina, että saattaa olla toivoa, että saisin kesäkuulta paljan. Vitsi olin siitäkin innoissani jo..

   Juu, tuo on kyllä totta kun sanoit. Mutta silti epäreilua :D

   Poista
 9. Tosi hyvä postaus ja ihanaa, että tästä puhut tästä avoimesti. Ensimmäinen vuosi lo-opintoja alkaa olla takana ja en vaihtais päivääkään pois (paitsi no ehkä ne muutamat kuivat luennot), tykkään opinnoista ja on vahva tunne, että opettajan työ tulee olemaan se mitä teen eläkkeeseen asti. Kuitenkin alan huono työllisyystilanne huolestuttaa jo näin opiskeluvaiheessa ja saa ajattelemaan, että onko alan valinta kuitenkaan se oikea.

  Tsemppiä työkuvioihin ja myös loppurutistukseen tän kevään osalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tykkäsit! Mun on jo kauan pitänyt kirjoittaa aiheesta, sillä tiedän sen olevan yleistä tosin monelle vastavalmistuneelle opelle ja tiedän monen lukevan tätä ;)

   Sulle vinkiksi: Älä murehdi! Töitä löytyy ihan varmasti jostain kaikille hyville tyypeille :) Ja sun asenteesta päätellen olet just sellainen! Kannattaa jo opintojen aikana saada jalkaa oven väliin ja tehdä sijaisuuksia jossain kouluissa. Se auttaa. Tsemppiä opiskeluihin!

   Poista