lauantai 8. huhtikuuta 2017

aitoudesta, mielikuvista ja täydellisyyden tavoittelusta

R: Koska viimeksi olet nähnyt somessa suositun bloggaajan tai instagrammaajan kuvia karkeista, tavallisesta jätskistä, kakuista tai muista sokeriherkuista? Entä koska viimeksi olet nähnyt somessa suositun bloggaajan tai instagrammaajan kuvia smoothiebowleista, avokadoleivistä tai raakakuista? Viimeksi mainittuja näkyy jatkuvasti, ensiksi mainittuja koko ajan vaan vähemmän. Miksi? Okei, halutaan inspiroida parempiin valintoihin, halutaan jakaa kauniita asioita. Mutta, samalla luodaan epärealistista kuvaa elämästä ja maailmasta. Eiväthän toki kaikki syö irtokarkkeja viikottain, mutta uskaltaisin veikata, että karkkien ja juustokakkujen syönti on silti huomattavasti yleisempää kun raakakakkujen ja smoothiebowlien. Somessa kuitenkin halutaan jakaa tietynlaisia mielikuvia. Somessa on helppo jakaa vaan pieni osa elämästä, se osa, joka näyttää hyvältä ja trendikkäältä.


Tämä syömiseen liittyvä esimerkki on vaan yksi esimerkki somen ja blogien luomista mielikuvista. Mä olen vähän kyllästynyt tähän liialliseen silotteluun ja täydellisyyteen. En edelleenkään halua nähdä blogeissa siivottomia asuntoja, likaisia astioita tai rakeisia valokuvia, mutta haluan nähdä somessa aina silloin tällöin edes pienen vilahduksen inhimillisyyttä. Haluan nähdä instagramissa irtokarkkeja ja arkea, haluan lukea blogeista joskus huonoistakin treeneistä tai epäonnisista päivistä. Haluan täydellisyyden sijaan oikeaa elämää, jossa kaikki ei aina suju. Ei, en halua lukea negatiivista valitusta kaikesta, mutta haluan lukea rehellistä tekstiä ja ajatuksen virtaa!

Haluaisin myös tuottaa itse tällaista sisältöä. Nykyään kuitenkin olen liian usein liian kriittinen, ei tee mieli julkaista oikein mitään, kun joku kuitenkin tekee asian paremmin ja tyylikkäämmin. Huomaan joskus ajattelevani, että pitäisi nyt ottaa tällainen tai tällainen kuva, kun niihin tulee instagramissa enemmän tykkäyksiä. Sain itseni kiinni tällaisesta ajatuksesta ja kauhistuin, mistä lähtien olen antanut sosiaalisen median määrittää tekemisiäni? Onneksi tiedostin ongelman ennen, kun annoin sen ottaa vallan. Jaan someen osia elämästäni, mutta en tee asioita sosiaalisen median vuoksi. Joskus, jos onnistun tekemään kauniin ruoka-annoksen tai näen jotain inspiroivaa, otan kuvan ja julkaisen sen. En tee tiettyjä asioita tai kauniita asetelmia vaan sosiaalista mediaa varten, vaan itseäni varten. Joskus tuntuu, että monet tekevät päinvastoin.


Olen tuntenut joskus jopa sääliä lukiessani alle parikymppisten somettajien vinkkejä, miten saada lisää seuraajia. Välillä tuntuu, että kaikki haluavat nykyään työn sosiaalisen median parissa. Postauksista ja kirjoituksista huokuu sellainen täydellisyyden tavoittelu ja pakko saada seuraajia. Halutaan luoda uraa sosiaalisen median parissa, tubettajina tai bloggaajina vaikka väkisin. Halutaan kuuluisaksi, halutaan luoda mielikuvia täydellisyydestä. Harmillinen totuus on, että kaikista ei ole siihen. Osalla liika täydellisyyden ja tietynlaisen kuvan tavoittelu tuottaa ehkä vastareaktion - kaikki persoonallisuus katoaa ja siten myös kiinnostus. Luojan kiitos olen jo tämän ikäinen ja oman paikkani työelämässä löytänyt, en voi edes kuvitella miltä tuntuu olla alle parikymppinen, joka väkisin haluaa somevaikuttajaksi. En kestäisi sellaisia paineita. En kestäisi sitä, että on pakko olla tietynlainen, jotta saa seuraajia. En kestäisi sitä, että on pakko kuvata niitä smoothiebowleja ja Starbuckin mukeja, koska muutkin tekee niin. Enkä oikeastaan edes haluaisi sitä.


Täydellisyyden ja suosion tavoittelun sijaan aion jatkaa kuten ennenkin. Hyvällä fiiliksellä, aidolla otteella ja omalla tavalla. Joku tykkää, joku ei. Haluan toki kehittyä bloggaajana ja ehkä jopa kasvattaa seuraajamääriä, mutta en väkisin, vaan omalla tavalla ja aidosti. Olemalla minä. Kuten jo tuossa ylempänä sanoin, haluan tuottaa aidompaa sisältöä ja siihen me Jennan kanssa jatkossakin pyritään. Haluaisin myös löytää uusia seurattavia, blogeja ja instagram-tilejä, joissa meno on aitoa! En edelleenkään tarkoita mitään epäsiistiä tai huonolaatuista, mutta sellaista aitoa ja elämänmakuista. Saa linkata omia suosikkeja! Eniten kiinnostaa tietenkin hyvinvointiin, juoksuun ja treeniin liittyvät blogit ja instagram-tilit. Onko teillä ajatuksia tähän aiheeseen liittyen?

39 kommenttia:

 1. Ahh, aamen!! Oon pyöritellyt päässäni samantyyppisen tekstin kirjoittamista, mutta vielä en ole päässyt korvien välistä pitkälle! Mulla on ollut viime aikoina someahdistusta ja just tämä täydellisyys ja siloteltu some-elämä vähän ahdistaa, vaikka toki järjellä ymmärtääkin, että ne ovat vain pieni osa elämää! Itsekin tulee jaettua ennemmin niitä salaattikuvia, kuin kuvia suklaamunista, jotka eilen vedin! :D että ei tässä kai sen parempia olla itsekään, mutta ainakin voin kertoa, että herkkujakin tulee vedettyä! Tykkään teidän aidosta menosta, jatkakaa samaan malliin!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoita kirjoita, mä ainakin haluan lukea sun ajatuksia aiheesta! Ja kiitos kommentista, varmasti jatketaan :)

   Poista
 2. Olipas hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta! Täydelliset valkoisiksi filtteröidyt instatilit ja blogit on tosi uuvuttavia. Minäkin kaipaisin blogeihin enemmän persoonallisuutta ja inhimillisyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piia kommentista! Joo siis just sellaista persoonallisuutta ja inhimillisyyttä kaipaan lisää, mutta silti lopputulos voi olla kaunis ja siloteltu :)

   Poista
 3. Tämä teksti oli suoraan kuin mun suusta. Oon tuskaillut bloggaamisen kanssa juuri siksi, että kannattaako mun enää blogata koska en halua/pysty tuottamaan supersiloteltua sisältöä, koska en ole täysipäiväinen somettaja/bloggaaja. Mukavana harrastuksena alkanut asia on muuttunut vuosien varrella ihan toiseksi. En ole viime aikoina blogia päivitellyt usein, koska koen että en ole tarpeeksi hyvä. Monia kuvia on jäänyt julkaisematta koska en juokse niissä kiireisenä kadun yli kahvimuki kädesä :D Tai siis että koen että sellanen ns. tavallinen ei enää riitä. En haluaisi siltikään antaa periksi. Nyt kyllä pitää sanoa että Instatilini kautta mun elämä näyttää pelkältä matkustelua kun kolmen viikon sisällä tein kaksi etelän reissua :D Todellinen elämä tuli reissujen jälkeen vastaan kun leikkausaika jalkaterän asennonkorjausta varten odotti.. Nyt jalka on leikattu ja vielä muutama viikko sairaslomaa. Jotenkin tuntui siltä, että voiko siitäkään kertoa blogissa kun kaiken pitäisi olla niin siloteltua ja upeaa, siitähän tulee säröjä että en olekaan täydellinen. Edellinen lause tietenkin vähän kärjistetysti sanottu mutta ehkä sait pointin?

  Pitäisi vaan osata olla oma itsensä ja tehdä asioita just niin kun hyvälle tuntuu, mutta se ei ole niin helppoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiva kuulla. Ja kiva että bloggaat taas! Säkin olet aika kauan blogannut, aika paljon olet säkin tässä ehtinyt kaikkea nähdä :) Silloin joskus meno oli tosiaan vähän erilaista. Mun mielestä ammattimaisuus blogeissa on tosi jees, mutta silti kaipaan myös sitä aitoutta. Onneksi nekin asiat voi yhdistää, esimerkiski Tickle Your Fancyn Sara on mun mielestä hyvä esimerkki tällaisesta bloggaajasta, joka on oma itsensä ja tuottaa superkiinnostavaa ja laadukasta materiaalia omalla tyylillään.

   Sä kyllä pääsit kivasti reissaamaan :D Tsemppiä toipumiseen! Itsekin olin jalka kipsissä ja 6 viikkoa saikulla tossa syksyllä, siitä oli glamour kaukana ;)

   Poista
 4. Mahtava teksti! "Aloittelevana" blogaajana todella ajatuksia herättävä. Haluan olla blogissakin juuri minä, en esittää mitään täydellisyyttä, juuri niinkuin sanoit. Pitää olla oma itsensä.

  Marika
  http://valokuvauksenpyorteissa.blogspot.fi/?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika! Jokaisen pitäisi aina muistaa olla oma itsensä, niin oikeassa maailmassa kun blogimaailmassakin! :)

   Poista
 5. Mä avasin eilen just blogissa epätäydellisyyttä aiheesta imetys :) vaikka meilläkin vauvan kanssa on sujunut hyvin, ei se kuitenkaan täydellistä ole. Hyvä kirjoitus! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva että säkin paljastit vähän sitä epätäydellisyyttä, tuskin kuitenkaan yksin olet tuon ongelman kanssa, siitä ei välttämättä vaan haluta puhua.

   Poista
 6. Samaa mieltä,ihan liikaa pintaliibalaabaa blogeissa..Jokainen toki tyylillään mut ite oon alusta asti halunnu nimenomaan kirjottaa sitä myös realismia ja lukijat on antanu positiivista palautetta aitoudesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, just se pitäisi muistaa, että jokainen tyylillään! Jos joku valitsee tyylikseen sen, että jakaa vaan sitä kiiltokuvamaista, on sekin ok. Mutta se ei ehkä loppupeleissä kuitenkaan ole yhtä kiinnostavaa? Vai onko? :)

   Poista
 7. Ihana postaus!😍😍💪🏼💪🏼
  Terkuin meikä, joka sekosi eilen hullareilla ja osti mm. yli kilon irtokarkkeja!😂😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tykkäsit ;)

   Hahhaa, mä ostin vaan alle 400g :D Harkitsin kyllä, että käyn tänään uudelleen kun söin jo melkeen kaikki!

   Poista
 8. Hyvä kirjoitus!! Itse kirjoittelen suht harvakseltaan ja viime aikoina lähinnä juoksuun ja treeniin liittyvää.
  fakeballerina.blogspot.fi (täällä kuvat enimmäkseen kännykällä otettuja 😆)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Juoksu ja treeni kiinnostaa aina, käynkin kurkkaamassa sun blogin!

   Poista
 9. Huojentavaa, että nyt on herätty vihdoin eikä kaiken silotus ja kiillotus enää menekään läpi. Itse en ole oikein koskaan osannut kiiltokuvahommia.

  Ostin myös Hullareilta karkkia ja melkein jo iskin niistä kuvia blogiin ja instaan, mutta jäi laittamatta, kun oli kiireessä sutastu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo yhä enemmän ihmiset taitavat kaivata takaisin sellaista oikeaa elämää. Muistatko mitä bloggaaminen oli silloin 5-7 vuotta sitten? Ei ehkä ihan yhtä kiiltokuvamaista! :D Kauan on täällä piireissä pyöritty ja kaikenlaisia muutoksia on tullut nähtyä ;)

   Poista
 10. Hyvä kirjoitus! Samoja ajatuksia itselläkin. Tykkään bloggaamisesta, mutta välillä tuntuu etten istu nykyisen somemaailman muottiin millään. Maalaisjuntista ei saa tekemälläkään trendikkään pintasileää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa :) Jokainen saa olla just mitä on, tehdään yhdessä blogimaailmasta värikkäämpi ja aidompi!

   Poista
 11. Aamen! Oon itse postannut aiheesta jo moneen kertaan, eilen viimeksi :D
  Kurkkaappas mun blogista http://clivianna.blogspot.fi/ tänään aloitettu haaste! Haasteella yritän saada rikottua juuri sitä täydellisyyden tavoittelua jne. Kun jokainen bloggaaja, somevaikuttaja ja kuka tahansa on niiden täydellisten kuvien takana ihan tavallinen ihminen :) Hieno postaus sinulta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kuulostaa hyvältä, käynkin heti kurkkaamassa sun blogin :) Kiitos kivasta kommentista sinulle ja kivaa sunnuntaita!

   Poista
 12. En kyllä ymmärrä, miten jotkut voi olla oikeutettuja sanomaan, millaisia blogeja on liikaa ja minkälaisia pitäisi olla enemmän. Blogimaailmasta löytyy varmasti jokaiselle luettavaa, joten miksi kaikki ei saa tehdä juuri sellaista blogia ja instaa kuin haluaa. Ymmärrän mielipiteesi, mutta miksi täytyy arvostella yhtään kenenkään tapaa tehdä asioita omalla tyylillään? :) On hienoa, että yhä useampi pystyy työllistämään itsensä somella, sitä tänne Suomeen kaivataankin - uusia työpaikkoja. Eikö tätä voi nähdä hienona mahdollisuutena ja jos ei tykkää jonkun smoothiebowleista, niin kukaan ei ole pakottanut sitä katsomaan. :) xx

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pointti ollut se, etten tykkäisi smoothiebowleista! Itsekin teen smoothiebowleja ja kuvaan niitä silloin tällöin ;) Eikä pointti ollut se, ettei saisi tehdä omalla tyylillään, päinvastoin. Tietenkin saa, sitä tässä just ajan takaa, että jokaisen nimenomaan pitäisi tehdä omalla tyylillään ja AIDOSTI. Jos oma tyyli on se, että jaetaan vaan tiettyjä asioita, sekin on ok. Mä (ja kommenttien perusteella moni muu) kaipaan aitoutta ja sitä, että ollaan mitä ollaan, uskalletaan olla ja tehdään asioita omalla tyylillä. Joskus on niin vaikea uskoa, että se täydellisyys ja kiiltokuvamaisuus olisi kaikille sitä aitoutta, kun tuntuu että sitä lähinnä blogimaailmassa nykyään näkyy. Ja saa näkyäkin, mähän tässä kerroin mitä mieltä mä olen asioista ja miten itse aion asioita jatkossa(kin) tehdä. Mielestäni en arvostellut kenenkään tapaa tehdä asioita, joten voisitko esittää kirjoituksestani kohdan, jossa jotakuta arvostelin, niin voisin oikaista sen, ettei tule väärinymmärryksiä? Se ei tietenkään ollut tarkoitus.

   Ja mitä tuohon uusien työpaikkojen luontiin tulee, sehän on mahtavaa, että luodaan uusia työpaikkoja ja että tällainen uusi ala on syntynyt. Työskentelen työllistämisen asiantuntijana ja päivittäin tsemppaan ihmisiä löytämään oman polkunsa ja ehkä jopa työllistämään itsensä. Mutta se on (harmi kyllä) totuus, että kaikista ei ole siihen. Ei jokaisesta halukkaasta voi tulla somevaikuttaja, kaikilla ei yksinkertaisesti riitä siihen resurssit ja alalle on enemmän tulijoita, kun todellisia työllistymismahdollisuuksia on. Siksi joskus säälittää se, miten kovasti sinne yritetään ja millaisia tarinoita olen esimerkiksi nuorista tubettajan "aluista" kuullut. Tietenkin aina saa (ja pitää!!) yrittää, mutta toivon että jokainen alalle pyrkivä tajuaa realiteetit, sen että se totuus kauniiden kuvien ja videoiden takana voi olla jotain ihan muuta. Onneksi suosituista bloggaajista esimerkiksi Ella Elers ja Kaisa ovat tätä teemaa vähän sivunneet (Kaisa vastikaan täällä: http://the-good-morning.com/2017/04/06/skipataan-small-talk-ja-siirrytaan-suoraan-ytimeen/ ).

   Sinä olet varmasti tehnyt hyvää ja kovaa työtä oman paikkasi eteen, pointsit siitä! :)

   Poista
 13. Todella hyviä pointteja. :) Mä olen jo reilusti kolmekymppinen, mutta bloggaajana aloittelija, sillä blogini on vasta reilun vuoden ikäinen. Ihan bloggaamisen alussa tunsin, että blogini on ihan surkea, koska meikkikuvani (teen siis kauneusblogia) eivät näyttäneet ammattilaisen kuvaamilta. Itse tykkään lukea myös sellaisia blogeja, jotka eivät näytä aikakauslehden sivulta repäistyiltä, joten ajattelin, että varmasti muitakin sellaisia on ja päätin jatkaa blogissani omaa linjaani. Toki yritän tuottaa laadukasta tekstiä ja kuvia, mutta ei kaiken tarvitse olla aina liian siloiteltua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, kiitos kommentistasi :) Ehdottomasti teet jatkossakin omalla tyylillä. Laadukkuuteen on tietenkin hyvä pyrkiä, mutta niin että pitää sen aitouden mukana! Eihän aitous ja laadukkuus mitenkään sulje pois toisiaan kuitenkaan!

   Poista
 14. Moikka! Sattuipa sopivasti, kun kyselit niitä erilaisia uusia liikuntaaiheisia blogeja vinkattavaksi..

  Tulin nimittäin kiittelemään, että kirjoittelit aikaisemmin Juoksukaverikirjapostauksen, jonka idea on Takomorunnersheimolaisilta. Nyt kokosimme yhteen kaikki löytämämme juoksukaverikirjapostaukset ja sinä ja lukijasi olette erittäin tervetulleita lukemaan niitä sivuillemme. Juoksukaverikirja on edelleen auki ja sivuja riittää, joten kuka tahansa juoksunystävä voi kirjoittaa postauksensa sinne. Kiitos ja tervetuloa lukemaan juoksubloggaajien postauksia. =)

  http://www.takomorunners.com/2017/04/takomorunners-juoksukaverikirja.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva kun linkkasitte, pitääkin käydä lukemassa muidenkin kaverikirjoja! Juoksukaverikirja oli hauska idea, kiitos teille siitä :)

   Poista
 15. Hyvä teksti ja samoilla linjoilla ollaan täälläkin! Itse tykkään myös juuri aitoudesta. Kauniita kuvia on kiva katsella, mutta ihmisestä saisi välittyä lukijoille jotakin mihin samaistua eikä pelkkää kaiken upeutta ja ihanuutta!

  VastaaPoista
 16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 17. Täälläkin liputetaan aitouden puolesta. Meille hieman "iäkkäämmille" (:---D) onneksi on helpompaa filtteröidä blogeista ja muista somepäivityksistä se kiiltokuvaelämä. Nuoremmille, sanotaanko parikymppisille ja sen alle, kuitenkin tuo todellisuuden taju voi olla kinkkisempi juttu, koska he ovat eläneet oikeastaan koko elämänsä siloteltua ja kiiltokuvamaista someaikaa.

  Itse otan myöskin kauniita ruokakuvia ainoastaan tuon esteettisyyden vuoksi ja jokainen kuva ei edes päädy someen. Teen sitä, koska haluan tallentaa kivoja ja kauniita muistoja myöhemmin katseltavaksi. Huomasin muuten hetki sitten, että instaan postaamani irtokarkkikulhokuva sai keskimäärin enemmän tykkäyksiä kuin muut ruokakuvani! Joten eikun karkkikauha laulamaan ja lisää herkkukuvia someen ;)

  -Mikaela
  [url=www.inhimillinenturhamaisuus.fi[/url]

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkoi naurattaa tuo "iäkäs" :D Mutta tajusin sun pointin ja se on ihan totta! Silloin 2008 kun mekin Jennan kanssa alettiin blogata, oli kiiltokuvamaisuus kaukana, ehkä meidän meno on siksi nykyäänkin tällaista aitoa!

   Piti oikeen käydä etsii toi sun karkkikuva ja samalla aloin seuraamaan sua, kivoja oli muutkin kuvat ;)

   Poista
 18. Mäkin yritän tuoda somessa esille niitä huonompiakin hetkiä, vaikkakin harvemmin niistä saa mitään visuaalista materiaalia/ei sellaisissa tilanteissa tee mieli ottaa kuvia. Esimerkiksi jos ostan sipsiä, siitä ei saa kaunista kuvaa, joka itseä miellyttäisi ;) Ymmärrän hyvin sun pointin, että tällä tekstillä ei ole tarkoitus arvostella kenenkään valitsemaa polkua, vaan olisi kiva nähdä myös enemmän sitä rosoista puolta. Ei ainoastaan tarkkaan harkittuja kuvia, tekstejä, tekemistä pelkkien lukijoiden vuoksi...

  En tiedä osasinko ilmaista itteäni oikein, mutta oon sun kanssa samoilla linjoilla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo toi visuaalisuus on kyllä hyvä (ja ymmärrettävä) pointti! Ja niinpä, joskus kaipaa muutakin kun sitä täydellisyyttä :)

   Poista
 19. Hyvä kirjoitus hyvästä aiheesta! Oon niin samoilla linjoilla :) itse luen mieluiten samaistuttavia tekstejä. Liika silottelu tekee ihmisen elämästä liian täydellistä ja kaukaista omaan elämääni. Virheet ja vastoinkäymiset ovat inhimillisiä, siksi niitäkin on hyvä tuoda esiin vaikkei tietenkään kenellekään mitään pahaa toivokaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista! Ja ihan totta tuo. Säkin olet rohkeasti tuonut vaikeitakin asioita esiin blogissa, mahtavaa :)

   Poista