lauantai 25. maaliskuuta 2017

muutama sana urheiluvammasta toipumisesta..

R: Aloin yhtenä iltana lenkkeillessä miettiä, että mun jalan murtumisesta on kulunut vasta alle puoli vuotta! Hullua miten nopeasti lopulta toivuin siitä, välillä jopa unohdan, että jouduin pitämään kuukauden kipsiä ja olemaan juoksematta lähes 3 kuukautta. Silloin kun jalka kipsattiin, lääkäri puhui jopa puolen vuoden (!!) treenitauosta, mutta onneksi jalka parani hyvin ja sain heti kipsin poiston jälkeen alkaa käyttää jalkaa. Hitaalta se paraneminen silloin kuitenkin tuntui, mutta näin jälkikäteen ajateltuna kaikki kävi tosi nopeasti. Lokakuun alussa mursin jalkani ja tammikuun puolessa välissä pelasin taas korista ihan täysillä ja helmikuun puolessa välissä juoksin reilun 20 kilometrin lenkin. Vammoista paraneminen on aina melko yksilöllistä, mutta uskon, että monet asiat vaikuttavat siihen, miten nopeasti toipuu.


Ensinnäkin on tärkeää pitää huolta hyvästä lihaskunnosta. On tärkeää noudattaa lääkärin tai fysioterapeutin antamia ohjeita, vaikka ne saattaisivatkin tuntua joskus turhilta ja tylsiltä. Kipsissä olevaa raajaa pitäisi liikutella ja ympärillä olevia lihaksia vahvistaa. Mä sain käskyn tehdä tietyt liikkeet kolmesti päivässä ja kiltisti noudatin ohjeita. Useimmiten jumppailin vielä enemmänkin (treenasin ylä- ja keskikroppaa jne). 

Toiseksi on tärkeää, että heti kun saa luvan liikkua, alkaa liikkua. Oikeisiin liikeratoihin pitää kuitenkin kiinnittää huomiota (mulle esimerkiksi sanottiin, että jalalla ei saa ontua, vaikka silleen olisi saattanut päästä kulkemaan nopeammin). Alkuun liikkuminen voi olla 50 metrin tai 100 metrin kävely. Liikkuminen pitää tietenkin aloittaa omien tuntemusten mukaisesti, mutta huomasin, että kepit kannatti rohkeasti jättää pois ja käyttää jalkaa. Se tunne, kun kävelin ensimmäistä kertaa tuohon meidän lähikauppaan, oli ihan mahtava! Myös tässä vaiheessa pitää muistaa tehdä annettuja jumppaliikkeitä ja liikutella (esim. pyöritellä) niveliä. Mä pyörittelin nilkkaa aina istuessa ja "lämmittelin" sen normaalia paremmin ihan jo ennen kävelylenkkejäkin.

Kolmanneksi sanoisin, että kannattaa kuitenkin ottaa rauhallisesti ja aloittaa treenit kevyesti. Kun pääsin juoksemaan, juoksin alkuun ainoastaan noin neljän kilometrin lenkkejä kerran tai pari viikossa. Testailin rauhassa hyppyjä ja loikkia ennen, kun uskalsin palata koriskentälle. Kun huomasin, että jalka pysyy ongelmitta menossa mukana, lisäsin treenimääriä ja intensiteettiä. Mun kohdalla tämä tapahtui melko nopeasti, mutta aina kannattaa mennä loukkaantuneen raajan ehdoilla ;)


Loukkaantumisille ei useimmiten voi mitään. Mä olen satoja kertoja miettinyt, mitä olisin voinut tehdä toisin sinä iltana, kun jalka korispelissä murtui. En tiedä, olisiko mikään estänyt sitä, mutta se on varmaa, että väsyneenä urheillessa loukkaantumisriski kasvaa. Olen monta kertaa miettinyt, johtuiko mun loukkaantuminen siitä. Olin nimittäin ihan hemmetin väsynyt sillon, kello taisi olla puoli kymmenen illalla, olin ollut päivän töissä, edellisenä yönä yöunet oli jääneet ihan liian vähäiseksi Helsingin reissun vuoksi ja univelkaa oli edellisiltäkin öiltä. Peli oli jo melkeen ohi, joten siinä vaiheessa oli jo aika kauan pelattu ja peli oli melko rankka. Ehkä olisin hallinnut kroppani paremmin kaatumisessa, jos en olisi ollut yhtä väsynyt? Toisaalta kaatuminen johtui siitä, että toinen pelaaja hyppäsi mun päälle - ei sille ehkä vaan voinut mitään. Ja turha sitä on jossitella. Päätin kuitenkin, etten enää lähde liikkumaan väsyneenä.

Luun murtumariski kasvaa myös, jos luut ovat hauraat (osteoporoosista ei puhuta turhaan..). Eniten tämä tokin vaikuttaa vasta vanhemmilla ihmisillä, mutta ehkä tästä(kin) syystä terveelliseen ruokavalioon ja varsinkin d-vitamiinin ja kalsiumin saantiin kannattaa kiinnittää huomiota jo nuorena. Mä uskon, että mun nopeaan paranemiseen vaikutti se, että noudatin kiltisti annettuja ohjeita, olen fyysisesti hyvässä kunnossa oleva nuori (nuorehko? :D) ihminen ja ruokavalioni on terveellinen ja monipuolinen.

Miten te muut olette toipuneet murtumista tai urheiluvammoista?

2 kommenttia:

  1. Tosi hyvää pohdintaa! :) Miulla meni aikanaan polvi sijoiltaan ja lopulta sain 10 viikkoa liikuntakieltoa. Noudatin sitä kiltisti ja polveni palautui ennalleen. Voimisteluliikkeitä olin laiska tekemään ja siksi liikeratojen palautuminen kesti kauemmin :( Eli tosiaankin, kannattaa noudattaa kaikkia ohjeita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kannattaa :) Mutta siitä huolimatta tietenkin saattaa kestää, että loukkaantunut raaja on taas iskussa!

      Poista