perjantai 17. helmikuuta 2017

muutama sana vielä vegaanihaasteesta

R: Mun on jo pitkään pitänyt kirjoitella yhteenvetoa ja ajatuksia tammikuun vegaanihaasteesta. Tai lähinnä ajatuksia siitä, että mites nyt vegaanihaasteen jälkeen. Tässä postauksessa kerroin jo vähän vegaanihaasteen toteutumisesta ja kuten siinäkin totesin, niin ihan hyvin meni. Olin asettanut itselleni tavoitteeksi, että vähintään 80% ruoasta olisi vegaanisia, mutta lopulta kyllä suurin osa oli vegaanista.


Mun heikkoutena on ehdottomasti juustot ja kananmunat. En saa kovinkaan helposti koostettua ruokavaliosta ilman niitä tarpeeksi monipuolista, hyvää ja muutenkaan omiin tarpeisiini sopivaa. Eiväthän juustot mitään pakollisia ole, mutta ne tuovat kuitenkin ruokaisuutta esimerkiksi salaatteihin ja pastoihin, joita tykkään syödä. Kananmunat eri muodoissa sen sijaan ovat niin helppo, nopea ja terveellinen välipala, iltapala tai lisä aamiaiseen, etten oikeen keksi millä ne korvaisin, jos pitäisi alkaa vegaaniksi. En mä siis tietenkään juustoja ja kananmunia joka päivä syö, mutta on ne kuitenkin tärkeä osa viikottaista ruokalistaa..

Juusto(t) onkin ainut maitotuote, josta on vaikea luopua. Kasvipohjaisia maitotuotteia on niin paljon, etten kaipaa enää tavallisia. Okei, kermaviiliä tulee ehkä silloin tällöin ostettua, mutta ehkä senkin voisin korvata jollain muulla. Yleensä kuitenkin valitsen sen tutun kermaviilin, koska se on edullinen ja tiedän, että siitä tulee esim. hyvää dippiä! Olenko paha ihminen jos sanon, että eettiset syyt eläinperäisten tuotteiden käytössä eivät edelleenkään ole niin vahvoja omassa ajattelumaailmassani, että luopuisin kokonaan jostain lempparituotteesta tai vaihtaisin sen pahemman makuiseen vaihtoehtoon?  Sen sijaan olen kuitenkin alkanut tekemään paljon uudenlaisia valintoja, valitsen ravintolassa kasvisvaihtoehdon, olen opetellut kokkaamaan erilaisia ruokia ja valitsen yhä useammin kaupan hyllystä rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja.


Me kaikki teemme ostopäätöksiä joka päivä ruokakaupassa. Joku valitsee aina edullisimman tuotteen, toinen valitsee vegaanisen tuotteen, kolmas valitsee aina terveellisimmän vaihtoehdon ja joku miettii, mikä on trendikästä. On myös niitä, jotka valitsevat puhtaasti maun perusteella. Ruokakaupassa monet asiat vaikuttavat siihen, minkä tuotteen ostoskoriin valitsee. Tämän haasteen myötä, vaikken täysin vegaaniksi alakaan, niin vegaanisuus on alkanut yhä enemmän vaikuttaa ostopäätöksiini. Ollaan esimerkiksi Jannen kanssa päätetty, että voidaan yhtä hyvin jatkossa käyttää arkiruoissa soijarouhetta jauhelihan sijaan. Esimerkiksi makaroonilaatikkoon se sopii hyvin, on edullista, sisältää proteiinia, eikä siinä ole rasvaa. Jauheliha olisi tuttu ja turvallinen, mutta punaisen lihan syömistä tulee ihan jo terveydellisten syidenkin vuoksi vähentää. Nyt kun vegaanisten ruokien määrä on koko ajan kasvanut, on helppo tehdä myös niitä vegaanisia valintoja ilman, että pankkitilin saldo kärsii.

Haluaisin, että maailma menisi siihen suuntaan, ettei vegaanisuudessa olisi mitään erikoista. Paras tilannehan olisi, jos nyhtökaurat, jauhelihat, kanat ja härkäpavut olisivat kaikki samalla tavalla edustettuina kauppojen hyllyillä ja lounasravintoloissa. Soijamaito ja lehmänmaito voisivat hyvin olla vierekkän kahvilassa ja jokainen saisi itse valita, kumpaa käyttää. Kenenkään ei tietenkään olisi pakko olla täysin vegaani, mutta kaikki voisivat tehdä eettisesti parempia valintoja. On varmasti niitä ihmisiä, joiden mielestä vegaanisuus, kasvisruoka ja kauramaidot ovat viherpiipertäjien ja kaupunkilaisnuorten hömpötyksiä, eikä niihin haluta periaatesyistä koskea. Monet saattavat ajatella, että soijajogurtti on pahaa, kasvisruoasta ei lähde nälkä, salaatti on pupun ruokaa ja kauramaito epäilyttävää. Oikeasti ei vaan uskalleta koittaa uusia tuotteita tai ollaan niin totuttu vanhoihin tuotteisiin ja tapoihin. Tässäkin asiassa muutos lähtee varmaan pikkuhiljaa, ehkä sitten kun oma sukupolveni on eläkkeellä, kouluissa on kasvisruokapäivän sijaan liharuokapäivä?


Mutta, jos nyt jotenkin vielä lyhyesti tiivistän ajatukseni, niin toivoisin, että vegaaniruokailu ja varsinkin kasvisruokailu lisääntyisivät ja niistä tulisi ihan normaaleja asioita. Olisihan se mahtavaa, jos vegaaneille löytyisi ravintojen listalta vaihtoehtoja, eikä vegaanisuudesta tarvitsisi tehdä numeroa. Itse aion syödä jatkossa eläinperäisiä tuotteita ja lihaakin silloin tällöin, mutta panostan hyviin kasvisruokiin ja monipuoliseen terveelliseen ruokavalioon. Pyrin pitämään kokonaan vegaanisia päiviä, mutta pyrin ensisijaisesti siihen, että niitä tulee ns. vahingossa sen myötä, kun opin kokkaamaan hyviä vegaanisia ruokia ja löytämään vegaanisia suosikkituotteita. Vegaanisuus ei siis ole itselläni pakko tai päämäärä, ennemminkin pyrin siihen, että se hiipisi keittiööni puoliksi huomaamatta!

Huh, tuntuu että ajatuksia tähän aiheeseen liittyen riittäisi. Ehkä palaan aiheeseen joskus, jos teitä kiinnostaa?

5 kommenttia:

 1. Tosi mielenkiintoinen postaus :) Oon sun kanssa samoilla fiiliksillä! Oon jo kauemmin syönyt kasvispainotteisemmin kuin ennen ja sanon aina olevani tietoinen sekasyöjä. Pyrin tekemään hyviä ja kestäviä ratkaisuja, mutta en halua luopua kaikesta. Pienin askelin maapalloa kunnioittaen! :) Juustot ja munat on myös mun heikkous muuten...

  VastaaPoista
 2. Olis kiva lukea ajatuksia kasvissyönistä tai vegaaniudesta tulevaisuudessakin! Palasin bloggeriin vuosien tauon jälkeen ja ihana nähdä että te kirjottelettä täällä edelleen :)

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa kyllä hyvältä toimintamallilta! Itselläni on välillä vegaanipäiviä useammin ja välillä harvemmin, mutta joka päivälle yritän saada vähintään yhden aterian kokonaan vegaaniseksi. En minäkään tarkoituksella aio vaihtaa hyviä juttuja pahemman makuisiin (niitäkin on).

  VastaaPoista
 4. Ihanaa että olette siirtyneet kasvispainotteisempaan ruokavalioon! Vaikka ei mikään eläinaktivisti olisikaan, niin jokainen vegevalinta vähentää jo eläinten kärsimystä ja on siksi tärkeä ja arvokas :) Itse oon vegaanipainotteinen kasvissyöjä, juustoa ja kananmunaa tulee silloin tällöin syötyä mutta pikkuhiljaa vuosien ajan oon siirtynyt kohti kasvispohjaisempaa ruokavaliota. Se helpottuu tosiaan koko ajan kun uusia tuotteita tulee markkinoille, esimerkiksi Oatlyn kaura-fraichesta saa tehtyä tosi hyvän dipin! ;)

  VastaaPoista
 5. Muakin kiinnostaa kasvis/vegaanijutut. Iteki pyrin koko ajan siirtymään huomaamatta kohti vegaanisuutta mutta yritän olla potematta huonoa omatuntoa, vaikka välillä söisinkin jotain lihaa. Kotona teen aina kasvisruokaa ja se tulee jotenki automaattisesti nykyään mutta esim. yliopistolla valitsen välillä liharuoan jos tiedän kyseisen kasvisruoan maistuvan pahalta.

  VastaaPoista