maanantai 2. tammikuuta 2017

uudenvuodenlupauksia ja niiden toteutumisesta

J: Jooo nyt mä aloitan, tai siis heti maanantaina.. Ensi kesänä lupaan olla rantakunnossa! Hommaan sen salikortin, käyn lenkilläkin.. Aamulenkithän on tehokkaita? Eikö ne polta eniten rasvaa? Ja ruoka, ruokailutottumuksia pitää ehdottomasti muuttaa. Syön pelkkää salaattia, teen aina töihin eväät ja kaikki herkut saavat jäädä. Samoin alkoholi. Ehkä ostan jotain superfoodeja ja proteiinituotteita kaapit täyteen, nehän on kaikki terveellisiä..? Ja treenivaatteita pitää myös hommata, eihän näissä vanhoissa rytkyissä kehtaa salille mennä.. Varmaan kannattaa samalla ostaa lenkkivaatteetkin, uudet lenkkarit ainakin. Sellaiset superboostpronaatio addut on aika siistit, niillä varmaan lenkki kulkee.. Ehkä alan samantien treenata maratonille, sehän on nyt niin trendikästä! Tai ultrajuoksuun? Ehkä kuitenkin ensin syön nämä joululta jääneet suklaakonvehdit, ettei sitten maanantaina tee näitä mieli..


Kuulostaako tutulta? Uskon, että moni käy päänsä sisällä jotain vastaavaa monologia näin vuoden vaihtuessa uuteen. Itsekin siihen olen sortunut. Tänäkin vuonna. Näin vuodenvaihteessa on hyvä aika tehdä elämänmuutoksia, varsinkin liikuntaan ja hyvinvointiin liittyviä, mutta kannattaa silti pysyä realistisena! Jos liikunta ei ole ollut osa arkea ja ruokailutavat ovat huonossa kunnossa, on kaikkea hankala muuttaa heti pysyvästi.

Kannattaa ennemmin asettaa itselle pieniä tavoitteita, joita on helpompi tavoitella. Pienin askelin tavoitteeseen pääseminen on paljon helpompaa kuin tähdätä yhteen suureen. Lisäksi koko elämää ei kannata hetkessä kääntää päälaelleen, vaan osa-alue kerrallaan. Ensin voi vaikka totutella uuteen ruokavalioon, sen jälkeen lisätä kevyttä liikuntaa ja vasta sitten myöhemmin asettaa kilpailullisia tavoitteita, kuten vaikka se puolikas. Toki jos olet jo jonkin verran verran liikkunut, voi juoksutapahtumaan ilmoittautuminen lisätä kummasti lenkkeilymotivaatiota (nimimerkillä - kokemusta on!).. Helposti monta isoa muutosta voi tuntua raskaalta ja liian haastavalta. Eihän taloakaan rakenneta päivässä, vaan ensin luodaan se perusta ja sen jälkeen seinät ja katto - lopuksi vasta päästään sisustamaan! Mieti vaikka elämääsi talona - ilman kunnon perustaa et voi pystyttää niitä seiniäkään! Tässä tapauksessa se perusta voisi olla vaikka säännöllinen ruokailurytmi ja kunnon yöunet. Liikunta taas ne talolle tarpeelliset seinät ja katto ja kaikki muu sitä hifistelyä, eli superfoodeja, hienoja treenivaatteita ja muuta. Kuulostaako järkevältä?

Yksi hyvä tapa päästä tavoitteisiin on tavoitteiden tarkistaminen vaikka  kerran kuukaudessa. Miten olisi esimerkiksi säännöllinen kehityskeskustelu itsesi kanssa? Missä onnistuit? Miten voisit vielä parantaa? Onko joku lupaus mahdoton? Oletko jo päässyt tavoitteisiin, pitäisikö asettaa rimaa vielä ylemmäs? 


Kuitenkin tärkein asia on se, että olet itsellesi armollinen! Lupasit mitä tahansa, oma onnellisuus on tärkein. Tietenkin välillä pitää vähän kärsiä onnen eteen, mutta ei varmastikaan ole kenenkään tarkoitus, että arjesta tulee uudenvuodenlupausten myötä vain suorittamista ja itsensä kiduttamista. Siihen liittyen, mun suurimmat (pienet) lupaukset tulevalle vuodelle onkin ottaa vähän rennommin, lopettaa stressaaminen ja elää hetkessä. Eli palataakseni tuohon mun talo-vertauskuvaan, täällä alkaa olla perusta, seinät ja katto kasassa, mutta sitä pientä säätämistä tarvitaan sisällä ;)

Mitä te muut olette luvanneet?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti