torstai 29. joulukuuta 2016

myöntääkö joku...?


R: Käsi ylös, kuka on herkutellut jouluna? Käsi ylös, kuka on jatkanut herkuttelua joulun jälkeen? Myönnän, että mulla on tällä hetkellä molemmat kädet ylhäällä.. ;) Vaikka suklaata ja herkkuja on kulunut ihan hyvää tahtia, olen silti yrittänyt pitää kiinni säännöllisestä ruokarytmistä - aamiaiseksi puuroa, järkeviä välipaloja ja ainakin yksi lämmin ruoka päivässä. Oikeastaanhan monet jouluruoat ovat perusterveellisiä, suurin ongelma tässä joulun aikoihin varmaan onkin se, että tulee napsittua liikaa makeita välipaloja ja korvattua iltapaloja herkuilla (juustoja, suklaata ja joulutorttuja on kulunut ainakin täällä). Myös suuret annoskoot ovat usein juhlapyhinä ongelma, kun hyvää ruokaa on tarjolla paljon.

Ei kuitenkaan kannata stressata! Pian on tammikuu, jouluherkut syöty ja paluu arkeen, kyllä se ruokarytmi useimmilla korjaantuu ihan itsestään. Mikäli kuitenkin herkuttelu menee ihan överiksi lomalla, eikä huonon ruokavalion takia jaksa esimerkiksi treenata tai turvottaa ja väsyttää jatkuvasti, kannattaa kiinnittää jo lomallakin huomiota siihen, mitä syö. Löytyyhän lautaselta joka aterialla kasviksia? Entä proteiinia (vähintään noin nyrkin verran?). Onko pehmeitä rasvoja enemmän kun kovia? Juothan myös vettä? Kannattaa myös miettiä, tekeekö ihan oikeasti mieli niitä herkkuja vai syntyvätkö mieliteot ihan vaan siitä ajatuksesta, kun suklaata tai muuta herkkua on tarjolla? Yksinkertainen vinkki tähän on poissa silmistä, poissa mielestä. Mikäli käsi käy jatkuvasti herkkukipossa, kannattaa herkut laittaa kaappiin piiloon ja ottaa ne sieltä esiin, mikäli ihan oikeasti tekee mieli. Silloinkaan ei kannata koko suklaarasiaa viedä sinne sohvalle, vaan ottaa ainoastaan pari namia.. Yksinkertaista, mutta oikeasti toimivaa.

Kuten jo sanoin, ei kuitenkaan kannata stressata! Mikäli ruokavalio on normaalisti suht kunnossa, ei pieni herkuttelukausi tee pahaa. Oikeasti suurin ongelma on se, jos arkiruokarytmi on sekaisin. Siitä kuitenkin ajattelin kirjoitella lisää sitten, kun arki (eli tammikuu) koittaa!  
Herkullista loppuvuotta kaikille ;)

4 kommenttia:

 1. Tassut on pystyssä täälläkin :D Niin paljon on tullut syötyä kaikenlaista, mutta miten innolla odotankaan tulevaa viikkoa, kun "kaikki palaa normaaleihin uomiinsa" ja kaiken kukkuraksi aloitan FitFarmin Superdieetin, joka varmasti tulee mullistamaan elämääni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla etten ole ainut ;) Tuo Superdieetti kuulostaa mielenkiintoiselta, joskus olisi ihan kiva haasteena itsekin kokeilla.. Kerro sitten mielipiteitä :)

   Poista
 2. Tuli syötyä ihan liikaa suklaata. :( Nyt on onneksi arki jo tullut ja kaikki herkut syöty niin voi keskittyä terveellisempiin valintoihin.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh! Mullakin alkaa maanantaina arki, joten eiköhän se ruokarytmikin siitä parane. Se paha vaan, että herkkuja on vielä kamalasti syömättä!

   Poista