lauantai 19. marraskuuta 2016

miten voi ylläpitää vastustuskykyä?

J: Mä olen ottanut syksyllä kovemmat keinot käyttöön, jotta selviäisin läpi pimeän ja kylmän talven terveenä. Lasten kanssa työskennellessä on suuri todennäköisyys altistua kaikille pöpöille ja taudeille, ja onkin tärkeä, että vastustuskyky on kunnossa.

Vastustuskykyyn vaikuttaa moni asia. Tulee syödä monipuolisesti ja terveellisesti, nukkua kunnolla, treenata säännöllisesti ja yrittää hallita omaa stressiään. Ehkä tärkein on kuitenkin tuo ensimmäinen, eli mitä suuhunsa laittaa. Pääsin tekemää aiheeseen liittyen yhteistyötä Minisunin kanssa ja ajattelin nyt kirjoitella teille vähän mun keinoista ylläpitää vastustuskykyä.


Ruoka

Monipuolinen ruokavalio on kaiken perusta. Ruuasta saa tarvittavia vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Lisäksi proteiinit muodostavat vasta-aineita taudin aiheuttajille, hiilihydraatit auttavat jaksamaan ja hyvät rasvat hillitsevät tulehdusta välittävien aineiden määrää elimistössä. Ei ole siis tarua, että huonosti syövät sairastuvat helpommin.

Jokainen on jo varmaan lapsena oppinut, että appelsiineista saa C-vitamiinia ja C-vitamiini auttaa vastustuskykyyn. Totta osittain. Tutkimusten mukaan suomalaisilla ei yleensä ole puutetta C-vitamiinista, mutta varsinkin runsaasti liikkuvan tulisi syödä yli tuplasti suositusten mukainen määrä C-vitamiinia, jotta kroppa saisi siitä kaiken hyödyn irti ja edistäisi immuunijärjestelmän toimintaa. Lisäksi C-vitamiinin on todettu vähentävän väsymystä ja uupumusta. Yhdestä appelsiinisissa on noin 50 milligrammaa C-vitamiinia, eli  noin 80 prosenttia päivittäisestä C-vitamiinin tarpeesta. . Määrä tulisi täyteen noin kolmella-neljällä appelsiinilla, tai vaihtoehtoisesti syömällä vaikka muita sitrushedelmiä sekä kotimaisia marjoja monipuolisesti.
C-vitamiinin ohella myös D-vitamiini on tärkeässä osassa vastustuskykyä. Toisin kuin C-vitamiinissa, D-vitamiinin puute on hyvin mahdollista meillä täällä Suomessa. Riikka kirjoitteli siitä enemmän jokin aika sitten, käykää lukemassa täältä. 

Varmin tapa saada kaikki tarvittavat vitamiinit ovat erilaiset terveelliset vitamiinivalmisteet. Mun uusi suosikki Minisun Super Defence sisältää 250 milligrammaa C-vitamiinia ja 25 mikrogrammaa D3-vitamiinia sekä sinkkiä ja auringonhattu-uutetta. C- ja D-vitamiinien ohella sinkki ja auringonhattuuute edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja näin parantavat vastustuskykyä. Minisun Super Defence sopii kuureina käytettäväksi tai ihan säännöllisesti terveellisen ruokavalion lisäksi. Mä olen nyt reilun kolmen viikon aikana syönyt sitä kuurina. Otan yleensä yhden tabletin aamuin illoin. Miten se on sitten vaikuttanut? Ainakaan pöpöt eivät ole iskeneet ja olo on ollut loistava!


Liikunta & Stressi

Tutkimusten mukaan kokonaan liikkumattomilla tai paljon liikkuvilla on suurin mahdollisuus sairastaa tulehdussairauksia. Tämän selittää se, että sopivan fyysinen liikunta auttaa hallitsemaan stressiä ja taas liian kova treeni voi nostaa stressitilaa. Liikuntaa olisikin hyvä harrastaa, mutta täytyy muistaa, että säännöllisesti töissä käyvän ihmisen tarvitse treenata samalla tavalla kuin huippu-urheilija. Parhaimmillaan liikunta olisi sellaista, joka auttaisi unohtamaan esimerkiksi työstressin ja toisi hyvän mielen. Stressin vähentyessä myös riski sairastua pienenee.

Mun ongelmaksi on tässä syksyn aikana muodostunut sopivan treenirytmin löytyminen. Olen treenannut yleensä noin kolmesta neljään kertaan, mikä on mulle tosi vähän. Mulla on tästä aiheesta suunnitteilla toinen postaus, joten kirjoittelen siitä myöhemmin vähän lisää. Kuitenkin tulee muistaa, että vastustuskyvyn kannata tuo kolme-neljä treeniä viikossa on aika ideaalinen määrä.

Nukkuminen

Nukkuminen on tärkeää! Yön aikana elimistö korjaa päivän rasituksia ja vaurioita. Aikuisen tulisi nukkua noin seitsemästä kahdeksaan tuntiin päivässä, mutta unen tarve on melko yksilöllinen. Unen laatuun tulee myös kiinnittää huomiota, katkonaisen unen aikana tarvittavia korjauksia ei ehdi tapahtua ja kroppa ei virkisty. Mä olen yleensä pyrkinyt nukkumaan noin vähintään 7,5h yössä. Harmittavan usein kuitenkin unet jäävät vähäisemmiksi ja aamuisin sen kyllä huomaa. Joskus (silloin vuosi sitten kun työmatkani oli lyhyempi) nukuin aina vähintään kahdeksan tuntia ja ihmettelin, miten joku pärjää vain seitsemän tunnin unilla. Nyt olen itse koittanut pärjäillä niin lyhyillä unilla ja huomaan kyllä, että olo on ollut väsyneempi kuin koskaan. Tavoite olisikin parantaa unen määrää ja laatua nyt loppuvuoden ajan. Viime yönä nukuin melkein 11 tuntia, joten siitä on hyvä lähteä!

Toki kannattaa muistaa, että ensisijaisen tärkeää on esimerkiksi käsienpesu ja se, että aina ei auta vaikka olisi kuinka hyvä vastustuskyky. Varsinkaan silloin jos saa päivittäin haleja lapsilta tai joku tulee viereesi aivastamaan. Kuitenkin hyvää vastustuskykyä pystyy ylläpitämään kunhan on oikeat keinot käytössä. Kun vastustuskyky on kunnossa, voi nauttia elämästä täysillä! Siksi mä lähdenkin nyt lenkille nauttimaan upeasta ilmasta! Oletteko te pysyneet terveinä? Keksittekö lisää hyviä tapoja parantaa vastustuskykyä? Antakaan tulla!

Postaus toteutettu yhteistyössä Minisunin kanssa

Lähteet: 1 &  & 3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti