maanantai 28. marraskuuta 2016

autetaan yhdessä, jotta joulu tulisi jokaiseen kotiin

R: Kirjoitin kolme vuotta sitten postauksen, josta haluaisin nyt joulun lähestyessä muistutella teitä kaikkia.

Jouluun on enää reilu kuukausi aikaa. En ole yhtään vielä ehtinyt miettiä joululahjoja, mutta onneksi meillä on se Lontoon matka tulossa, sieltä löytyy varmasti kaikki tarvittavat lahjat! Tänä vuonna ajattelin ostaa lahjoja muillekin, kun omille läheisilleni. Onko teillä koskaan tullut mieleen, että vähävaraisissa perheissä ei välttämättä joulu olekaan se vuoden iloisin juhla? Jos rahasta on pulaa, niin joulu aiheuttaa varmasti lähinnä stressiä, varsinkin jos perheessä on lapsia. Lapsille joulu on tärkeä, sillon tulee joulupukki! Vähän vanhemmillekin lapsille joulu tarkoittaa usein lahjoja, vaikka pukki ei enää tulisikaan..

Joissain perheissä vanhemmat (tai vanhempi) joutuu tekemään kaikkensa, että saisi lapsille hankittua edes yhdet lahjat. Samaan aikaan toisissa perheissä kääritään paketteihin tietokoneita, älypuhelimia ja merkkivaatteita. Miettikää miltä lapsesta tuntuu mennä loman jälkeen kouluun, jos omasta paketista paljastui hyvällä tuurilla yhdet (villa)sukat ja luokkakaveri on saanut ties mitä uusinta uutta.

Ja ei, mä en sano että raha tai lahjat tekisivät onnelliseksi, ei todellakaan. Moni lapsi saattaisi vaihtaa kaikki lahjansa siihen, että äiti ja isä olisivat joulun selvin päin tai riitelemättä. Tai että olisi edes se perhe, jonka kanssa viettää joulua. Riitoihin ja perheen sisäisiin asioihin me muut emme useinkaan pysty vaikuttamaan, mutta lahjojen hankinnassa kaikki voivat auttaa, myös ihan tavalliset ihmiset.


Koska tämä aihe on erittäin tärkeä, ajankohtainen ja itselläni lähellä sydäntä, keräsin tähän postaukseen erilaisia vaihtoehtoja, miten voi auttaa joulun alla. Itse olen jo monena vuonna ostanut lahjan Lahja lapselle -keräyksen kautta ja niin teen tänä vuonnakin. Mielestäni jokaisen kuuluu saada joulu - joulu johon lahjojen lisäksi kuuluu jouluherkkuja, yhdessäoloa ja välittämistä.

Lahja lapselle. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän lahjakeräys, jossa toteutetaan lasten omia lahjatoiveita. Vielä muutaman päivän ehtii kysellä lahjatoiveita, jotka sitten toimitetaan 7.12 mennessä keräyspisteisiin. Lisätietoa täällä.

Hyvä Joulumieli. Keräykseen voi lahjoittaa rahaa. Rahoilla jaetaan lahjakortteja vähävaraisiin lapsiperheisiin. Lahjakortit ovat 70 euron arvoisia ja ne voi käyttää ruokaan. Erittäin haluttu apu monessa perheessä, sillä milläs ostat jouluruokia pöytään, jos rahat hädin tuskin riittää normaaleihin arkiruokiin? Keräys on alkanut 25.11 ja jokainen voi lahjoittaa haluamansa määrän rahaa. Apu menee esimerkiksi sosiaalitoimistojen kautta suoraan apua tarvitseville lapsiperheille. Lisätietoa täällä.

Joulupuu. Samantapainen, kun yllä mainittu Lahja lapselle -keräys, mutta tämä on valtakunnallinen. Keräykseen voi ostaa lahjan, joka toimitetaan esimerkiksi kuntien sosiaalitoimistojen kautta lastensuojelun asiakkaille ja vähävaraisille perheille. Tarkemmin keräykseen voi tutustua täällä. 

Joulu Salon lapsille. Tiedän, että siellä ruudun toisella puolella on paljon salolaisia, siksi haluan nostaa tämän erikseen. Eli tavoitteena kerätä lahjoja salolaisille vähävaraisten perheiden lapsille ja nuorille. Lahjoja voi toimittaa esim. Salon Vilppaan kotimatseihin. Lisää keräyksestä voi lukea täältä.

Joulupata. Joulupadat ilmestyvät kaduille lähempänä joulua, 16.12. Joulupata on Pelastusarmeijan organisoimaa, sillä pyritään auttamaan vähävaraisten lapsiperheiden lisäksi yksinäisiä vanhuksia ja syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. Tämä on hyvä, sillä usein keräyksissä keskiössä on lapset, mutta on myös paljon yksinäisiä ja avun tarpeessa olevia aikuisia. Joulupataan voi lahjoittaa myös netissä. Lisää voit lukea täältä.

Jouluapua. Facebookin ryhmä, jossa avuntarjoajat ja avunsaajat kohtaavat. Nettisivujen perusteella apua ei enää voi hakea, mutta auttaa voi. Lisäksi facebookista löytyy "paikallisia" apuryhmiä, joissa auttaja ja autettava voivat kohdata. Helppo keino auttaa konkreettisesti, kun tietää kenelle apu menee.

Joulujuoksu. Me juostiin viime vuonna kamalassa säässä turkulaisten bloggaajien kanssa hyväntekeväisyysjuoksussa, myös tänä vuonna on mahdollista osallistua Pelastakaa lapset ry:n joulujuoksuun, jonka tuotto ohjataan hyväntekeväisyyteen.  Varsinainen tapahtuma on 3.12 Helsingissä, mutta mikäli ei pääse paikalle, voi juosta ja lahjoittaa keräykseen ihan muuten vaan. Mä en ehkä vielä viikon päästä juokse, mutta voisin osallistua kävelemällä ;) Tapahtumaan pääsee tutustumaan tästä. 

Uskon, että näiden lisäksi järjestetään erilaisia paikallisia keräyksiä, joita en nyt kaikkia tähän pystynyt kaivamaan. Voitte vinkkailla niistä kommenttiboksin puolella! Miten te aiotte auttaa tänä jouluna? Uskon, että monella meistä on mahdollisuus uhrata vähän aikaa ja rahaa muiden hyväksi. Oikeastaan lahjoittaminen on niin helppoa, että siihen ei edes kulu aikaa ja erilaisia vaihtoehtoja riittää. Rahastakaan tuskin on kovin usein kiinni, mitä jos uhraisit vaikka joulukorttirahat parempaan tarkoitukseen? Tai jos vaikka sopisitte, että oman perheen kesken osa lahjarahoista lahjoitetaankin johonkin keräykseen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti