maanantai 10. lokakuuta 2016

ajankohtainen vitamiini

R: Tiesittekö, että väestötasolla on melko harvinaista, että jostain vitamiinista on puutosta? Vaikka mainonnan perusteella voisi jotain muuta luullakin, harvat ihmiset saavat ravinnosta esimerkiksi liian vähän A-, E tai C-vitamiinia.  Yksi sellainen vitamiini kuitenkin on, jonka puutoksesta monet suomalaiset kärsivät ja arvaatte varmaan mikä se on - D-vitamiini!

 photo kesauml3-001_zpsbbnwcuro.jpg
Vitamin sea & D ;) 

D-vitamiinia saa ruoasta, jonka lisäksi sitä muodostuu ihossa auringon uv-säteilystä. Kun ulkoilet aurinkoiseen aikaan, ihossa muodostuu D-vitamiinia. Me suomalaiset saamme D-vitamiinia usein liian vähän siitä yksinkertaisesta syystä, että aurinko ei aina paista tarpeeksi. Kesällä tilanne on parempi, mutta nyt kun pimeä vuodenaika alkaa olla käsillä, on hyvä kaivaa D-vitamiinilisät kaapin perukoilta. Ruoasta nimittäin saa kyllä D-vitamiinia tarpeeksi, mutta se edellyttää sitä, että syö päivittäin tarpeeksi mm. D-vitaminoituja maitotuotteita, kalaa, metsäsieniä tai ravintorasvoja. Suomessa D-vitaminiia lisätäänkin mm. maitotuotteiisin, jotta ihmiset saisivat tarpeeksi D-vitamiinia.

 photo PA030414_zpsqcg9gpwb.jpg
Apteekista saa erilaisia D-vitamiinivalmisteita. Kuva Akvamariinin showroomilta.

D-vitamiinia tulisi suomalaisten suositusten saada 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Joillekin erityisryhmille ja vähän aikaa ulkona viettäville suositellaan 20 mikrogrammaa/vrk. Jossain muissa maissa (mm. keski-Euroopassa) suositukset ovat vielä korkeampia, kun nämä suomalaiset suositukset. Monet suomalaiset saavat D-vitamiinia alle suositusten ja jopa viidennes kärsii sen puutoksesta, joten mä itse kehottaisin kaikkia rohkeasti tarttumaan vitamiinipurkkiin, jotta saa varmasti tarpeeksi D-vitamiinia. Liiallisella saannilla ei ole todettu olevan haittavaikutuksia ainakaan ennen, kun saanti nousee yli 100 mikrogrammaan vuorokaudessa, jota on jossain yhteyksissä pidetty turvallisena ylärajana. Vitamiinin puutoksella sen sijaan on erilaisissa tutkimuksissa todettu olevan yhteys mm. ylähengitysteiden tulehduksiin ja luuston heikkenemiseen. Mikäli ei ole varma, saako ruoasta tarpeeksi D-vitamiinia, kannattaa koittaa pitää esimerkiksi täällä ruokapäiväkirjaa. Ohjelma laskee, saatko ruokasta tarpeeksi eri ravintoaneita.

Mä itse havahduin tähän asiaan, kun tein ravitsemustieteen opintoihin liittyvää harjoitustehtävää. Saan ruoasta jonain päivinä vaan noin puolet suositellusta D-vitamiinin määrästä! Onneksi olen jo pitkään käyttänyt D-vitamiinilisää (yhdessä kalsiumin kanssa). Normaalisti ulkoilen niin paljon, että saan myös auringon säteilystä ihan kivasti D-vitaminia, mutta nyt kun talven pimeys alkaa pian jo lähestyä, pitää muistaa päivittäin napsia nuo D-vitamiinit purkista.

Mites te, käytättekö D-vitamiinilisää?

2 kommenttia:

 1. Kohta olisi taas aika kaivaa D:t esille. Yleensä vähintään lokakuun lopulta maaliskuulle tulee käytettyä.

  Nuo tekstissä mainitut milligrammat lienee kuitenkin mikrogrammoja? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhaa joo :D Kiitti korjauksesta. Meinasi paniikki iskeä, että olinko kirjoittanut tohon harjoitustehtäväänkin väärin, mutta onneksi siinä vaiheessa ajatus oli (vielä) toiminut oikein!

   Poista