maanantai 29. elokuuta 2016

hyvä paha blogimainos

R: Luin jokin aika sitten tämän Ukko.fi:n julkaiseman jutun blogiyhteistöistä. Kirjoitusta varten oli haastateltu erilaisia bloggaajia blogiyhteistöihin liittyen ja bongasin sieltä maininnan Ping Ethics -ohjeistuksesta. Ping Ethics saattaa olla teille monille tuttu, mutta itse kuulin siitä vasta nyt ensimmäistä kertaa. Ups. No, parempi myöhään kun ei milloinkaan. Ping Ethics on ohjeistus, jonka tavoitteena on kehittää sisältämarkkinoinnin kenttää Suomessa sopimalla yhteisistä pelisäännöistä. Eli bloggaajien kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että toiminta on reilua, lukijan kohdalla sitä, että yhteistyöt on helposti tunnistettavissa ja että lukija voi luottaa siihen, että kirjoittaja on sanojensa takana.

Tähän liittyen ajattelin kirjoitella hieman enemmänkin omia ajatuksiani blogimainonnasta ja yhteistöistä. Edelleen blogimaailmassa törmää yllättävänkin usein huonosti toteutettuihin yhteistyöpostauksiin. Blogien lukijana en itsekään ole aina varma, onko kyseessä yhteistyö. Joskus törmää teksteihin, joissa esimerkiksi vain sivulausessa kerrotaan, että kyseessä on yhteistyö. Tämä saattaa jäädä helposti lukijalta huomaamatta. 

 photo yhteistyouml1 oik_zpsxti6xrhy.jpg

Miten meidän blogissa sitten tunnistaa yhteistyöpostauksen? Indiedays Inspiration bloggaajia velvoitetaan käyttämään yhteistyöpostauksissa yhteistyöfraasien lisäksi blogitekstin lopussa tagia sponsoroitu. Sen lisäksi laitan usein tagin yhteistyö. Taggausten lisäksi me mainitaan aina tekstin lopussa, että kyseessä on yhteistyönä toteutettu postaus (esimerkiksi näin miten tässä postauksessa). Useimmiten mainitaan yhteistyöstä myös loppufraasin lisäksi jo aiemmin tekstissä (kuten tässä postauksessa). Mikäli kyseessä ei ole varsinainen yhteistyöpostaus, mutta esimerkiksi kuvissa näkyy blogin kautta saatuja tuotteita, mainitaan kuvatekstissä, että tuote on saatu (kuten tässä postauksessa). Mitä mieltä oletteko, riittävätkö nämä merkinnät? Tästä aiheesta olisi kiva kuulla kommentteja, kehitämme mielellämme yhteistyöpostausten merkintöjä, mikäli joku kokee ne riittämättöminä.

Millaista yhteistyötä me sitten tehdään? Koska bloggaamme harrastuksena ja sivutyönä, emme aktiivisesti kontaktoi mahdollisia yhteistyökumppaneita. Tiedän, että monet bloggaajat tekevät sitä, eli ottavat itse yhteyttä mahdollisiin yhteistyökumppaneihin. Se on hyvä tapa hankkia yhteistyökumppaneita, jotka sopivat juuri oman blogin aihepiiriin. Toisaalta se voi olla raskasta yritykselle, mikäli kymmenet (sadat) bloggaajat alkavat kinuamaan yhteistöitä. Aiemmin olemme itsekin satunnaisesti kontaktoineet mahdollisia yhteistyökumppaneita, mutta jotenkin en koe sitä itselleni mieluisana toimintatapana. Suurin osa meidän yhteistöistä syntyykin siten, että yhteistyökumppani ottaa yhteyttä ja ehdottaa yhteistyötä. Myös esimerkiksi pr-tapahtumissa ja Inspiration dayssä on sovittu joistain yhteistöistä ja sen koen ehkä mieluisimpana tapana, kun pääsee heti keskustelemaan yhteistyökumppanin edustajan kanssa. Harmi vaan, että useimmiten tällaiset verkostoitumiseen tarkoitetut tapahtumat järjestetään päiväsaikaan Helsingissä, joten Turussa työskentelevän on hankala niihin osallistua. Indiedays Inspiration -verkoston ja muutaman muun bloggaajaverkoston kautta ollaan päästy myös mukaan joihinkin yhteistöihin.

 photo yhteistyouml2_zps9ynqg4sr.jpg

Opiskeluaikoina tuli herkemmin lähdettyä yhteistöihin, ei kai kukaan opiskelija kieltäytyisi pienestä lisäansiosta tai oikeasti kiinnostavista tuotteista? Nykyään ollaan tarkempia yhteistöiden suhteen. Tuotteen ja teeman pitää sopia blogiin ja toteutukselle on jäätävä tarpeeksi aikaa. Viime aikoina ollaankin mainostettu vaan sellaisia tuotteita tai palveluja, joita voisi muutenkin ostaa/käyttää (esimerkiksi tämä yhteistyö). Ikinä en suostuisi sellaiseen yhteistyöhön, josta olisi pakko kirjoittaa hyviä kokemuksia. Tällaistakin olen kuullut - mainostaja saattaa vaatia hyviä arvosteluja, vaika bloggaaja olisi eri mieltä. Toivon todella, ettei kukaan bloggaaja lähde tällaiseen mukaan. Ilmaiset meikit tai hiustenhoitotuotteet saattavat houkutella, mutta on lukijan harhaanjohtamista kirjoittaa keksittyjä tai kaunisteltuja mielipiteitä. Me ollaan päätetty, että mikäli saadaan esim. pr-tapahtumista tai bloggaajailloista testiin tuotteita, kirjoitetaan niistä vain ja ainoastaan sitten, jos tuote on oikeasti hyvä ja se sopii blogiin. Sama juttu erilaisten tapahtumien kanssa, mielestäni bloggaajana en ole velvollinen kirjoittamaan mistään tapahtumasta mihin olen saanut kutsun, enkä (enää) osallistuisi tapahtumaan, josta olisi pakko kirjoittaa, mikäli aihe ei oikeasti sopisi tänne.

Viime aikoina yhteistöitä on jäänyt tekemättä myös mahdollisten yhteistyökumppaneiden tökerön käytöksen takia. Esimerkiksi yksi alkuun kiinnostavalta kuulostanut yhteistyö lopahti, kun itse yhteistyötä ehdottaneesta mainostajasta ei yli kuukauteen kuulunut mitään. Itse en koe, että bloggaajana minun pitäisi alkaa kyselemään perään, kun en kuitenkaan sinäänsä menetä mitään, vaikka yhteistyö ei toteutuisi. Kyseessä oli kuitenkin melko iso firma (nettikauppa), ainakin jatkossa tiedän, mistä nettikaupasta en tilaa ;) Yhteistyökumppanit saattavat helposti ajatella, että bloggaajalle kelpaa kaikki ilmainen tavara ja mainoseurot ja että bloggaajaa voi kohdelle miten vaan.. Toivottavasti kukaan itseään kunnioittava bloggaaja, on blogi iso tai pieni, ei suostu ihan millaiseen kohteluun vaan. Mielestäni tätä pitäisi tehdä ammattimaisella otteella, varsinkin kun se toinen osapuoli (yhteistyökumppani/mainostaja) tekee sitä työkseen, vaikka itsellä kyseessä olisikin harrastus/sivutyö. Kyllä mä ainakin päivätyössäni kohtelen kaikkia ammattimaisesti ja hoidan hommani aina kunnialla, joten toivottavasti bloggaajia kontaktoivat ihmisetkin tekevät niin..

Mitä mieltä te olette yhteistyöpostauksista tai mainospostauksista blogeissa? Oletteko törmänneet tapauksiin, joissa on jäänyt epäselväksi, onko kyseessä yhteteistyö vai ei?

4 kommenttia:

 1. Joskus tuntuu, että kaikkia täytyy vain kehua, vaikkei tuotteeesta olisi tykännytkään. Mie en tykkää johtaa lukijoita harhaan ja ilmoitan aina yhteistyöstä sekä kerron rehellisen mielipiteeni :)

  VastaaPoista
 2. Tuntuu, ettei blogimainokset ärsytä enää niin paljoa kuin aikaisemmin. Ehkä mä olen vaan tottunut niihin ja nykyään ne on helpompi tunnistaa. Ja kai sit nykyään porukka valitsee enempi sellaisia yhteistöitä, jotka ei poikkea liikaa blogin linjasta eikä postaile niitä koko ajan. Esim. just teidän blogissa nää kuviot on aika hyvin kohdallaan.... :) Itsellä on tosi vähän mitään yhteistyöjuttuja, kun kävijämäärät on sen verran pieniä, ettei mun blogilla ole oikein mitään mainosarvoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, ettei ainakaan meidän blogissa ärsytä :) Mun mielestä yhteistyöt on ok, kunhan ne tosiaan sopii blogiin ja kunhan ne on selkeästi ilmoitettu mainokseksi!

   Poista