keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Välivuosi - maailmanloppu?

J: Korkeakoulujen hakutulokset ovat taas tulleet. Olen törmännyt somessa moneen iloisiin päivitykseen, kun ovet haluttuun opiskelupaikkaan ovat auenneet. Onnea vielä kaikille! 
Kääntöpuoli näille onnellisille päivityksille on se suurin osa, jotka eivät päässeet haluamaansa kouluun. Mutta hei, onnea myös teille! Mä olen sitä mieltä, että välivuosi voi opettaa paljon enemmän kuin vuosi korkeakoulussa. Ajattelinkin nyt kertoa vähän omia kokemuksia välivuosista ja vähän vinkkejä, mitä niiden aikana voi tehdä..

Itse tosiaan kirjoitin 2007 ylioppilaaksi ja näin jälkikäteen ajatellen olisin voinut silloin keväällä tehdä monta asiaa toisin. En esimerkiksi muista, että olisin pahemmin edes harkinnut opiskelua tai tutkinut vaihtoehtoja. Halusin pitää taukoa opiskeluista. Muutenkin olin ehkä vähän hukassa ja päädyin lopulta parin mutkan kautta Nokian tehtaalle töihin. Muistan sen olleen kuitenkin ihan mahtava kokemus, tapasin uusia ihmisiä ja yhdenkin tytön kanssa tuli juteltua paljon haaveista ja elämästä muutenkin. Terkut vaan jos luet tätä ;) Jossain vaiheessa Riikka oli löytänyt tietoa Länsi-Suomen opistosta ja siellä järjestettävästä englantia Englannissa -kurssista. Oltiin molemmat aika surkeita englannin kielessä, joten päätettiin lähteä sinne.

Tammikuussa kurssi oli ohi ja koitti paluu Nokialle. Siellä olin koko talven. Kesäkuussa kuulin päässeeni opiskelemaan ammattikorkeaan ja lopetin työt, tarkoitus oli lomailla hieman. Mun opiskelijaelämä ammattikorkeassa kesti sen huimat kaksi päivää, jonka jälkeen palasin taas aika pian Nokialle. Nokialla olin sitten joulukuun alkuun, silloin alkoi sen puljun alamäki ja kaikki vuokratyöntekijät saivat kenkää. Koko seuraava kevät menikin pätkätöissä, pääsykokeisiin lukiessa ja tulevaa pohtien. ONNEKSI olin päättänyt hakea OKL:ään ja pääsin sisään, en todellakaan tiedä mitä olisin tehnyt kolmannen välivuoden aikana. Kaksi välivuotta olivat vielä ihan jees, mutta kolmas olisi ollut ehkä liikaa. Kahden aikana ehdin oikeasti aikuistua ihan hurjasti ja pääsi vähän vihille siitä, mitä kenties elämässäni haluan tehdä..

 photo P6218263_zpsrgnoj1ft.jpg

Mutta tämän pienen alustuksen jälkeen niitä vinkkejä välivuotta pitävälle:

Opiskele. Itse valitsin silloin opiston, mutta myös avoimen yliopiston kurssit olisivat olleet hyvä vaihtoehto. Avoimen kursseista voi lukea vaikka täältä. Voin muuten lämpimästi suositella avoimen yliopiston kursseja vaikka olisit valmistunutkin tai haluat tehdä erilaisia kursseja omien opintojen ohella. Olen itse koulutuksen ja elinikäisen oppimisen puolesta puhuja ja voin vain todeta, että opiskelu ei mene koskaan hukkaan. Avoimen yliopiston lisäksi kannattaa tutustua myös avoimeen ammattikorkeakouluun ja kuntien omiin kansanopistoihin ja jos liikunta-ala kiinnostaa Trainer4You:n koulutuksiin.

Tee töitä ja säästä. Mun välivuosien aikana oli helppoa, kun puhelu vuokratyöfirmaan riitti ja sen jälkeen pääsi hyväpalkkaiseen työhön Nokian tehtaalle. Se oli ehkä vähän liiankin helppoa. Oma nuoruusiän työkokemukseni koostuikin lähinnä eri tehtaista.. Suosittelenkin kokeilemaan erilaisia töitä ja ota vastaan kaikki mitä saat! Olen esimerkiksi kuullut paljon hyvää siivoojan työstä ja ihan perinteisessä kaupankassan työssä oppii monia tärkeitä työelämätaitoja. Jos ei töitä löydy, työllistä itse itsesi! Esimerkiksi Facebookissa on lastenhoitoryhmiä, joiden kautta voi päästä hoitamaan lapsia. Mä tutustuin sitä kautta yhteen mukavaan perheeseen ja hoidin kaksi kesää heidän lapsia. Ehkä rennoin työ koskaan! Ilman sitä löytöä olisin todennäiköisesti ollut työtön.

 photo P6218286_zpsmjkrte0d.jpg

Lähde Au Pairiksi. Jos tykkäät lapsista, olet perhekeskeinen ja helposti uuteen tottuva, tämä on sun juttu! Jos taas pidät au pairiksi lähtöä helppona tapana päästä ulkomaille, älä mene. On varmasti muitakin tapoja.. Au pair -tagin alta löytyy lisää mun kokemuksia au pairin työstä. Au pair -ilmoituksen voi jättää esimerkiksi Au Pair Worldiin, sieltä mäkin löysin neljä vuotta sitten itselleni täydellisen perheen. 

Matkustele. Jos susta ei ole reppureissaamaan Aasiaan, tee edes pieniä matkoja. Jo se avaa silmiä ja pääset tutustumaan uusiin kulttuureihin. Nuorempana on muutenkin halvempaa lähteä reissuun, esimerkiksi monella lentoyhtiöllä on alennuksia nuorille ja esimerkiksi interrail-lippu on halvempi. T: vanhus

Tee sitä mistä tykkäät. On se sitten opiskelu, matkustaminen, treenaaminen, taiteen tekeminen.. Välivuoden aikana sulla on aikaa kuunnella itseäsi ja kenties kokeilla jotain uutta. Muista, ettei ole mikään kiire muuttaa omaan asuntoon ja laittaa kaikkia rahoja elämiseen, vaan jos on mahdollista, jaa asumiskustannukset vanhempiesi kanssa. Niin on varaa kokeilla erilaisia juttuja! Ja onhan se kivempi aloittaa sitten joskus se opiskelijaelämäkin, kun on rahaa säästössä.

 photo P6218274_zpswbbodez9.jpg

Ja hei, muistakaa ettei onneliseen elämään todellakaan tarvita maisterin papereita! Opiskele tai älä, tärkeintä on tehdä just sitä mistä tykkää. Kannattaa myös muistaa, että opiskelemaan voi lähteä hieman vanhempana. Mä itse nostan suuresti hattua niille, jotka päättävät vuosien töissäolon jälkeen esimerkiksi hakea yliopistoon ja pääsevät sisään. Se on sitä omien unelmien tavoittelua ja toteuttamista! Mä olen korkeakouluni käynyt, mutta silti haaveilen lisäkoulutuksesta. En tiedä tapahtuuko se ensi vuonna vai viidentoista vuoden päästä, mutta melko varmasti tulen vielä jatkamaan opintojani. Vaikka sitten eläkkeellä. Älkää siis huoliko jos ette päässyt nyt kouluun, elämässä on paljon muutakin.

8 kommenttia:

 1. Olipas hyvä teksti! Voin itse kaksi välivuotta pitäneenä sanoa aivan samaa, se oli minulle itselleni paras vaihtoehto. On kuitenkin koko elämä aikaa opiskella.
  Elämässä on tärkeintä kuitenkin tehdä itsensä onnelliseksi :)

  http://emiliaveronikan.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jep, samoilla linjoilla oon sun kanssa :) Tosin varmasti on niitäkin, jotka tietävät heti toisen asteen jälkeen mitä haluavat opiskella, hakevat sinne ja pääsevät sisään.

   Poista
 2. Tosi hyvä postaus!! Itsekin tuli hortoiltua vuosi ennen yliopistoon pääsyä ja kyllä se munkin kohdalla oli vaan hyväksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin ja silti oot vielä noin nuori kun valmistuit ;)

   Poista
 3. Hyvä teksti! Tee sitä mistä tykkäät -ohje kääntyy mun päässä niin, että etsi ja kokeile, että löydät sen oman jutun. Jutun, mitä haluat tehdä - kun oma ala/ammatti/osaamisalue löytyy, loppu on vaan esteiden raivaamista tieltä yksi kerrallaan. Kun tietää mitä haluaa, on paljon helpompi alkaa paiskia töitä sen valitun asian ja oman tulevaisuuden eteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oot kyllä niin oikeassa. Harva kuitenkin tietää 18-vuotiaana mitä haluaa tehdä, joten on kyllä fiksua etsiä ja kokeilla kaikkea :) Eiköhän jokainen sen oman jutun joskus sitten löydä.

   Poista
 4. En tiedä muistatko enää, mutta laitoin sulle vuosi sitten keväällä mailia ja kyselin vinkkejä Rauman okl:n haastatteluun. Sillä kertaa yliopiston ovet ei auennut ja jäin muutaman pisteen päähän, silloin se tuntuu lähes maailmanlopulta. Käytin kuitenkin vuoden tehden koulunkäynninohjaajan töitä sekä sijaisuuksia turkulaisessa alakoulussa. Lisäksi tein kasvatustieteen perusopinnot avoimessa. Vuosi oli ehkä opettavaisin koko elämän aikana, joten tällä kommentilla haluan kertoa myös muille että vaikka ne koulun ovet ei nyt auennut niin hyvä vaihtoehto on hakeutua sille tulevalle alalle töihin ja mahdollisesti tehdä jo avoimessa opintoja.
  Nyt vuotta myöhemmin vihdoin ne Rauman okl:n ovet aukesi ja syksyllä aloitan luokanopettajan opinnot. Olen reilusti vanhempi kuin suurin osa muista aloittavista opiskelijoista, mutta en voisi olla onnellisempi siitä että vihdoin pääsen opiskelemaan alaa joka on se mistä pienestä asti olen haaveillut.

  If you can dream it, you can do it.

  -Jonna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan! Ja ONNEA tosi paljon :) Ihana kuulla sun kokemuksia ja tosi paljon tsemppiä opiskeluihin. Rauma on ihan huippupaikka opiskella!

   Ps. Edelleen voit kysellä jos kaipaat jotain lisätietoa opinnoista :)

   Poista