lauantai 11. kesäkuuta 2016

mistä lisää kävijöitä blogiin?


R: Silloin kun me aloitettiin bloggaaminen, riitti että omisti tietokoneen ja kameran. Kameralla otettiin kuvia vähän mistä sattuu, ne laitettiin blogiin ja kirjoiteltiin kuulumisia. Jos osasi kirjoittaa ja oli mielenkiintoinen persoona, nousi blogi helposti suosituksi. Toisin on nykyään. Uusia upeita blogeja perustetaan päivittäin ja kilpailu blogimaailmassa on yleistä. Tokikaan kaikki eivät edes haaveile huippubloggaajan urasta, mutta kyllä moni varmasti miettii, mistä niitä seuraajia saisi lisää. Tässä postauksessa mietitään sitä, miten omaan blogiin voisi saada lisää kävijöitä. Postaus on toteutettu yhteistyössä Indiedaysin ja Asusin kanssa.

Mistä niitä lukijoita sitten tulee? Vakiintuneisiin blogeihin vakkarilukijat löytävät helposti, blogi voi olla muistissa kirjanmerkeissä tai seurauslistalla facebookissa. Blogeihin on helppo klikata myös erilaisten portaalien kautta (esimerkiksi meidän blogiin monet tulevat Indiedaysin sivustolta) tai sosiaalisen median profiilien kautta esimerkiksi facebookista, instagramista tai twitteristä. Niiden lisäksi iso osa tulee hakukoneiden kautta sattumalta. Jotta tätä väylää voisi tehostaa ja jotta hakukoneiden (googlen) kautta olisi mahdollista saada enemmän kävijöitä, kannattaa opiskella SEO:n eli hakukoneoptimoinnin perusteet.

 photo seo_zps2t7na0c4.jpg

Hakukoneoptimoinnin tarkoitus yksinkertaistettuna on se, että saat sivustollesi lisää kävijöitä. Itse osallistuin huhtikuussa Inspiration Dayssä ASUSin SEO-klinikkaan ja olen vasta sen jälkeen alkanut ymmärtää miten tärkeää hakukoneoptimointi on. Suurin osa ihmisistä googlettaa asioita. Google taas näkee, mitä kaikkea blogissasi teet ja sen perusteella arvottaa sinut ja blogisi hakutuloksissaan. Yksinkertaista - mitä paremmin sijoittuu googlen tuloksissa, sitä todennäköisemmin saat klikkauksia sitä kautta. Harvemmin kukaan jaksaa selata edes googlen sivulle 3! Bloggaaja voi analysoida oman sivustonsa täällä, sieltä saa raportin, joka kertoo blogisi hakukoneoptimoinnin nykyisen tilan. Tuloksia analysoimalla voi korjata virheitä ja sitä kautta saada lisää kävijöitä. Itse olin muuten positiivisesti yllättynyt, kun tein tuon testin. Meidän blogin kohdalla ei kovinkaan suuria "virheitä" tullut ja osasin jopa korjata yhden ihan itse! Suurin osa virheistä on kuitenkin sellaisia, joiden korjaamiseen tarvitaan perustietämystä esimerkiksi HTML:stä. Sitä haluaisin oppia!

 photo kaumlnny3_zps8b5umjmj.jpg

Sen lisäksi, että analysoi blogin hakukoneoptimoinnin tilan, kannattaa miettiä mistä klikkaukset tulevat. Bloggaajan kannattaakin olla perillä siitä, mistä omat kävijät tulevat. Tulevatko ne yksipuolisesti pelkästään esimerkiksi facebookin kautta? Vai tulevatko kaikki kävijät jonkun portaalin kautta? Mitä monipuolisemmin kävijöitä tulee, sitä ylemmäs google arvottaa blogisi tuloksissaan. Google Analytics on hyvä väline kävijätietojen analysointiin, sieltä kannattaa käydä tutkimassa, mistä omat lukijat tulevat. Meidän lukijoista suuri osa tulee Indiedaysin kautta, mutta iso osa tulee myös googlen kautta (esimerkiksi hakusanoilla brunssi turku, skopunkten turku tai kaksi yhden hinnalla). Yksi heikkous meidän kävijätilastoissa on - muiden blogien kautta tulee huomattavasti vähemmän kun ennen. Mistä se sitten kertoo? Siitä ettei aika tai aktiivisuus ole riittänyt muille kommentointiin. Bloggaaminen on kuitenkin yhteisöllistä ja kommentit iso osa tätä hommaa, joten tämä on se asia, jossa haluaisin parantaa tapani. Kommentoida kannattaa - siitä tulee toiselle hyvä mieli ja hyvässä tapauksessa itselle lisää seuraajia ;)

 photo kaumlnny1_zpsf1g1b4pd.jpg
Bloggaaja lempipuuhassaan eli somettamassa!

Se kannattaa myös muistaa, että ei kannata laiskistua. Itse joskus unohdan linkata uuden postauksen esimerkiksi facebookiin tai instagramiin, koska en aina koe sitä tarpeelliseksi - on muka liian kiire tai ei muuten vaan muista. Suosituimmat bloggaajat saattavat "laiskistua" siksi, että lukijoita on jo tarpeeksi. Oikeasti, jos hommaan haluaa panostaa, kannattaisi koko ajan yrittää kehittyä ja parantaa omaa tekemistä. Sosiaalisen median näkyvyys on kuitenkin osa hakukoneoptimoinnin kokonaisuutta. Hakukoneoptimoinnissa enemmän on enemmän, eli oikeasti kannattaa linkkailla ahkerasti blogia joka paikkaan, jos haluaa lisää kävijöitä. Vaikka itselläni ei ole tavoitteena tehdä bloggaamisesta uraa, on silti kiva panostaa blogiin harrastuksena. Tietenkin on aikoja, jolloin kaikki harrastukset eivät inspiroi yhtä paljon kun aiemmin, mutta useimmiten haluan kuitenkin kehittyä sitä myötä ehkä myös kasvattaa lukijamääriä. Taidan siis jatkossakin muistaa SEO:n tärkeyden.

Tietenkin kävijämääriin vaikuttaa kiinnostava sisältä, hyvälaatuiset kuvat, kiinnostava persoona, sujuva tapa kirjoittaa ja niin edelleen, mutta sen te varmaan tiesittekin? SEO eli hakukoneoptimointi on kuitenkin varmaan vieraampaa monille, vai olenko väärässä? Jos aihe kiinnostaa, kannattaa kurkata tänne. Oman blogin hakukoneoptimoinnin tilan voi testata tällä sivustolla. Itselläni blogi-innostus on tällä hetkellä pitkästä aikaa ihan huipussaan, suunnitteilla on mm. ihan uusi ulkoasu! Katsotaan koska tekin pääsette ihailemaan sitä ;)

Postaus toteutettu yhteistyössä Indiedaysin ja ASUSin kanssa

8 kommenttia:

 1. Aihe kiinnostaisi kyllä, mutta kun tää tietokonemaailma outoine sanoineen on niin vieras, niin ei pysty itse esim. tekemään noita korjauksia joita tuolla sivustolla esitetään. Pitää vaan mennä entisellä tyylillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä joku enemmän tietokoneista tietävä kaveri voisi auttaa? Mäkin olen ihan itseoppinut, haluaisin oppia lisää!

   Poista
 2. Voi miten hyvä postaus! :) menen heti testaamaan oman blogini! Miulla myös uusi ulkoasu suunnitteilla, mutta se on vielä vaiheessa, kun iskee valinnanvaikeus :D

  Kannattaako muuten kommenttien perään linkata oma blogi, auttaako se optimoinnissa?

  http://eemmaot.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että tästä oli hyötyä :) Ja joo, olen ymmärtänyt että linkkauksista on aian hyötyä ja se ehkä vähän kuuluukin asiaan nykyään!

   Poista
 3. Tämä on myös itseä kiinnostava aihe, pitääkin perehtyä ihan kunnolla tähän ! :)

  VastaaPoista
 4. Tsekkasin blogini ton linkin kautta ja paljon tuli sitä vihreetä, mutta oli punasiakin juttuja. Mul ei oo päivittynyt postaukset nyt ees Blogloviniin vähään aikaan, enkä oikein tiedä, mitä senkään kanssa pitäis tehdä. Olla varmaan yhteydessä sinne ja kysyä, missä vika. Kirjoittaminen on ihanaa, mutta teknisen puolen jutut ei niin herkkua. Mut ehkä niistäkin voi oppia ja eipä ne sit tuntuiskaan enää niin hankalilta, vaikkei lempparipuuhaa oiskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa! Onneksi vihreetä oli enemmän ;) Ehkä kannattaa ottaa yhteyttä sinne ja kysyä? Mä en edes käytä bloglovinia, pitääkin ehkä tarkistaa päivittyykö meidän blogi sinne.. Ainakaan kukaan ei ole valittanut ettei päivittyisi!

   Poista