perjantai 13. toukokuuta 2016

opiskelu avoimessa yliopistossa - miten on mennyt?

R: Molempien sekä mun että Jennan postauksissa on viime kuukausina vilahdellut maininnat opinnoista. Jos joltain on mennyt ohi, niin aloitettiin tosiaan molemmat viime vuoden loppupuolella ravitsemustieteen opinnot avoimessa yliopistossa verkko-opintoina (lisää siitä täällä). Opinnot järjestää Itä-Suomen yliopisto. Ajattelin tässä postauksessa kertoa vähän lisää siitä, että millaista opiskelu avoimessa yliopistossa on ollut.

Kuten suurin osa varmaan tietää, avoimen yliopiston kurssit ovat maksullisia ja ne eivät johda tutkintoon. Niihin ei myönnetä opintoetuuksia, mutta ne voivat toimia ns. väylänä "oikeaan" yliopistoon ja tutkinto-opiskeluun. Monet saattavat esimerkiksi välivuoden aikana opiskella avoimessa yliopistossa sitä alaa, johon tulevaisuudessa haluaisi opiskelemaan. Pitää kuitenkin muistaa, että työtön (joka saa työttömyysetuutta) saa opiskella ainoastaan tietyn määrän opintopisteitä kuukaudessa ilman, että te-toimistossa todetaan, että on päätoiminen opiskelija (muistaakseni tämä määrä on 3op). Päätoiminen opiskelija ei voi saada työttömyysetuutta, mutta toisaalta ei (pääsääntöisesti) voi myöskään saada opintoetuuksia, mikäli koulutus ei johda tutkintoon. Mutta tälleen työn ohella opiskellessa mitään tällaisia ongelmia ei siis ole. Avoimen yliopiston kursseja voi usein tehdä myös "joo"-opintoina omaan tutkintoon, jos on opiskelija. Se tosin kannattaa aina ensin selvittää omassa oppilaitoksessa.

 photo P4166283_zpszxqlpwfn.jpg
Opiskelijan must: iso kuppi kahvia

Itse tosiaan opiskelen Itä-Suomen yliopiston eli UEF:in avoimessa yliopistossa ja kokemusta on ainoastaa verkko-opinnoista. Tähän mennessä en keksi oikeastaa mitään huonoa sanottavaa siitä, miten kurssit on järjestetty. Jokaiselle kurssille on oma Moodle-oppimiympäristö. Tehtävien palautukset, ryhmäkeskustelut ja tentit hoidetaan opettajien johdolla moodlessa, mutta omatoimisesti ja omalla ajalla. Kursseille ilmoittaudutaan verkossa ja samalla kurssi maksetaan. Verkko-opinnoissa on tähän mennessä ollut hintana 10e/yksi opintopiste. Ajattelin suorittaa alkusyksyyn mennessä perusopinnot, jolloin olen siis maksanut 25 opintopisteestä 250 euroa. Mun mielestä ne rahat voisi käyttää huomattavasti huonomminkin!

Mä itse olen todennut, että töiden ohella pystyn tekemään max. 2-4 opintopistettä kuukaudessa. Ravitsemustieteen kurssit järjestetään etäopintoina verkossa ja kurssista riippuen tehtäviä ja deadlineja on vaihteleva määrä. Esimerkiksi huhtikuun puolessa välissä loppunut ravitsemus ja ruokavaliot -kurssi oli melko työläs - deadline oli aina maanantaisin ja 8 viikon ajan piti aina maanantaina palauttaa yksi harjoitustyö/essee/oppimistehtävä. Eli oikeastaan joka viikonloppu sai taistella jonkun tehtävän kanssa. Lisäksi kurssiin kuului aktiivista keskustelua/opponointia Moodlessa viikon aiheesta, joten kurssi vei melko paljon aikaa. Mä otin ehkä vähän liikaakin stressiä joistain tehtävistä, mutta se näköjään palkittiin, sillä sain kurssista 5. Välillä mietin, että minkä ihmeen takia vapaaehtoisesti hankin itselleni "stressiä" ja vielä maksan siitä, mutta toisaalta se on ihan paras tunne kun tajuaa oppineensa uutta tai kun saa jonkun työlään esseen palautettua!

 photo P4166280_zpsodfpl1mg.jpg
Ravitsemustieteen opintojen myötä olen alkanut yhä enemmän kiinnittää huomiota siihen, mitä syön (ja milloin)..

Tällä hetkellä kesken on Ravintofysiologia-kurssi, joka on haastavin tähän mennessä. Liikaa biologiaa ja kemiaa mun makuun! Ihan hyvin se on kuitenkin tähän mennessä, vielä pitäisi kirjottaa yksi essee D-vitamiiniin liittyen.. Jos joku miettii avoimen yliopiston opintoja kokopäiväisen työn ohelle, niin suosittelen! Tietenkin pitää olla valmis uhraamaan hieman vapaa-aikaa, mutta jos aihe kiinnostaa, niin opintoja tekee ihan mielellään. En tiedä tuleeko näistä opinnoista suoranaisesti olemaan mulle hyötyä työelämässä, mutta ei niistä haittaakaan ole. Aktiivisuus ja tietämys on aina plussaa. Ja ihan arkielämässä opinnoista ainakin on hyötyä, mahtava oppia uutta ravitsemuksesta ja oikeasti saada faktatietoa ja tieteellistä tietoa mm. ruoasta, ravinnosta ja  erilaisista ruokavalioista. Aion ehdottomasti jatkaa opintoja ja ehkä ravitsemustieteen jälkeen opiskelen vielä jotain muuta, vaikka ihan Turun yliopistossa, jossa saisin vielä täydentää maisterin tutkintoa. Seuraava alakin alkaa jo hahmottua pikku hiljaa ;)

Kuka muu tykkää opiskelusta? Oletteko opiskelleet avoimessa yliopistossa?

7 kommenttia:

 1. Kiva postaus! Mulla on kesken kasvatustieteen perusopinnot, jos syyskuuhun mennessä sais ne vihdoin valmiiksi... :D ja taas yksi esseen deadline lähestyy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tsemppiä, etköhän sä saa ne tehtyä :)

   Poista
 2. Hei, todella kiva postaus!

  Yhtä asiaa haluaisin täsmentää pikkasen. Työttömänä voi opiskella päätoimisesti, silloin kun se johtaa tutkintoon ja opiskelusta on sovittu TE-toimiston kanssa etukäteen ennen opiskelujen alkua. Tästä mahdollisuudesta kannattaa aina keskustella Te-keskuksen kanssa. Varsinkin jos opiskelu parantaa työllistymismahdollisuuksia. Jokainen Te-keskus tekee päätöksen itsenäisesti ja tottakai tässä voi olla alueellisia eroavaisuuksia.

  Tsemppiä opiskelun pariin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja kiitos täsmennyksestä, en viitsinyt tuota omaehtoista opiskelua sotkea tähän tekstiin, sillä avoimessahan ei voi opiskella työttömyysetuudella, kun se ei johda tutkintoon. Kun tämä kuitenkin koski avoimen opintoja, ettei kukaan ymmärrä väärin :)

   Poista
 3. Ei tosiaan pahankuuloista tuo avoimessa opiskelu! :) ja rahat voisi totisesti käyttää huonomminkin! Itse olisin varmasti opiskellut avoimessa, jos en olisi päässyt heti kouluun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä :) Mäkin olisin varmasti mennyt avoimeen, jos olisin sillon aikoinaan jäänyt ilman opiskelupaikkaa.

   Poista
 4. Ei tosiaan pahankuuloista tuo avoimessa opiskelu! :) ja rahat voisi totisesti käyttää huonomminkin! Itse olisin varmasti opiskellut avoimessa, jos en olisi päässyt heti kouluun :)

  VastaaPoista