tiistai 12. tammikuuta 2016

kuntotestissä

J: Saatiin ennen joulua mahdollisuus käydä Paavo Nurmi -keskuksessa kuntotesteissä parin muun turkulaisen bloggarin kanssa. Alkuun ajatus kuntotestistä ja kehonkoostumusmittauksesta hieman hirvitti. Tiedän toki aika hyvin omat voimani ja peili kertoo oman sanansa kehonkoostumuksesta, mutta silti jännitti, mitä jos tuloksissa ilmenisi jotain ihan muuta? Aloin myös ennen testipäivää jännittää sitä itse kuntotestiäkin, mitä jos kaikki muut saisivat paljon paremmat tulokset? Jos en osaakaan tehdä niitä liikkeitä? Jännitys oli kuitenkin aivan turhaa! Testi toteutettiin porukassa, eli oltiin Susannan ja Kristan kanssa kaikki samaan aikaan paikala. Paavo Nurmi -keskuksen henkilökunta otti meidät ystävällisesti vastaan ja asiantuntevalla olemuksellaan saivat ainakin mut rentoutumaan heti alkuun.

 photo PC070052-001_zpswlsshwnk.jpg
 photo PC070003_zpskobxossr.jpg

Meille tehtiin heti aluksi vuorotellen inbody-mittaukset ja saimme mahdollisuuden keskustella testaajan kanssa hetken kahdestaan. Itse mittaus oli todella yksinkertainen - seisoin vaan paikallaan ja kone mittasi kaiken. En olekaan oikein tajunnut, kuinka helpolla kehonkoostumus saadaan mitattua nykyaikaisilla välineillä. Laite mittasi rasvaprosentin lisäksi esimerkiksi kropan nesteindeksin, viskeraalirasvan (eli sisäelinten ympärillä oleva rasvan määrän) ja lihastasapainon. Mielenkiintoisinta oli ehkä nähdä juuri se lihastasapaino. Olin jotenkin kuvitellut keskikropan olevan mun heikoin lenkki, mutta sen sijaan siinä oli suhteessa paljon ennemmän lihaksia kuin vaikka käsissä. Mielenkiintoista oli myös huomata, että oikea käsi oli vain hieman vasenta kättäni vahvempi, kun taas jaloissa tilanne oli päinvastainen! Aina oppii jotain uutta.

Lisäksi monia urheilijoita kiinnostaa varmaan tuloksissa oleva fitness indeksi. Sen on on laitteen valmistajan kehittämä pistemäärä kehon koostumuksen arviointiin eri mittauskerroilla. Siihen vaikuttaa rasva- ja lihasmassan suhde ja niiden määrä. Liian pieni tai liian suuri rasvaprosentti laskee fitness-indeksiä ja tavallista suurempi lihasmassa nostaa fitness-indeksiä. Mä sijoituin tässä siihen "normaali"alueelle ja tavoite olisikin ensi kerralla nostaa sitä fitness indeksin lukua paremmaksi, eli mun tapauksessa hankkia lisää lihasta!

 photo PC070008_zpsfk2882vu.jpg
 photo PC070036-001_zpsiv1ddxub.jpg

Seuraavaksi oli vuorossa se pelätyin osa - pyöräergometritesti! Pelätyin siksi, että olen viimeksi polkenut pyörää useita vuosia sitten ja tiesin sen olevan heikoin osa-alueeni kaikista aerobisista lajeista.. Testi suoritetaan pyöräilemällä tasaista vauhtia niin, että aina neljän minuutin välein lisätään vastusta. Testin avulla saadaan mitattua maksimaalinen hapenottokyky ja maksimisyke.Me poljimme ensin alkuun muutaman minuutin lämmittelyn ja sen jälkeen neljä neljän minuutin settiä. Sen jälkeen jalat alkoivat olla niin hellänä, etten olisi voinut polkea enää metriäkään.. Mulle tämä testi oli ehkä vähän huono, sillä en vaan yksinkertaisesti jaksanut polkea tarpeeksi kauan, jotta olisin päässyt lähellekään maksimisykettä. :D Tulokset eivät kovinkaan yllättäneet, maksimisyke oli aika tarkalleen se mitä luulinkin ja maksimaalinen hapenottokyky siinä keskitasolla.

 photo PC070043_zps3qtxihmo.jpg
 photo PC070020_zpse0r1jm7o.jpg

Lihaskuntotestiin kuului vastalihakset, selkälihakset, alaraajat ja yläraajat. Alaraajoja mitattiin kyykyillä ja yläraajoja 5kg:n painoilla tehtävillä kädennostoilla. Hieman yllättäen onnistuin näissä kaikissa erinomaisesti ja sain parhaat mahdolliset tulokset. Ehkä se salilla käyminen on sittenkin ihan hyödyllistä! Tässä osiosta tuli kieltämättä mieleen yläasteen ja lukion liikuntatestit, aika samoja liikeitä!

Ryhmäkuntotesti on ideana mun mielestä aivan mahtava. Ryhmäpaineen alla tulee varmasti annettua kaikkensa ja kavereiden kanssa höpötellessä pystyy purkamaan jännitystä ;) Suosittelen kuntotestiä kaikille liikkujille, liikut sitten omaki iloksi tai tavoitteellisemmin. Testit antoivat arvokasta tietoa ja samalla sai vinkkejä, miten pystyy parantaa oma kuntotasoa, sillä mukaan sai omiin tuloksiin perustuvan suosituksen siitä, miten ja paljonko kannattaa liikkua. Lisätietoja testeistä löytyy Paavo Nurmi -keskuksen nettisivuilta, kannattaa käydä kurkkaamassa. Me suunniteltiin jo, että mennään joskus keväällä samanlaisiin testeisin ja katsotaan mitä on puolessa vuodessa tapahtunut.

Postaus toteutettu yhteistyössä Paavo Nurmi -keskuksen kanssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti