lauantai 3. lokakuuta 2015

opiskelijasta työelämään ja treenien aikataulutus

R: Olen viime aikoina pohtinut treenitavoitteita syksylle ja talvelle ja samalla olen harmitellut sitä, ettei aika riitä kaikkeen. Ajattelin nyt kirjoittaa treenitavoiteiden sijaan siitä, miten opiskelijasta kokopäivätyöntekijäksi siirtyminen on muuttanut (tai tulee ehkä muuttamaan) mun treenirytmiä, huomasin nimittäin että treenien aikatauluttaminen tulee jatkossa olemaan haastavampaa. Nyt kun aloitin työt, on pitänyt "opetella" uudenlainen päivärytmi (vaikka en mä ennenkään mihinkään puoleen päivään nukkunut) ja sen myötä on pitänyt realistisesti miettiä, miten usein oikeasti ehtii ja/tai jaksaa treenata. Opiskeluaikoina oli niin helppo, kun pääsi päivällä salilla ja illalla voi mennä vaikka koristreeneihin, siinä välissä ehti hyvin tehdä monta tuntia gradua. Nyt kun pitää päivät olla pääsääntöisesti 8-16, ei enää pääse salille päivisin, jos illat näyttää täydeltä. Joskus viime syksynä saatoin treenata jopa 6-7 kertaa viikossa, nyt ajattelin että viisi treeniä viikossa voisi olla ihan hyvä määrä.

Olen nyt ensimmäisten työpäivien jälkeen ollut ihan hullun väsynyt (josta varoiteltiinkin), sillä uutta asiaa tulee niin paljon. Lisäksi työasiat tulee tälleen alkuun uniin, mutta onneksi mulla on hyvät unenlahjat! Kuitenkin nyt tässä kun tilanne tasoittuu ja tottuu hankaliinkin työasioihin, niin varmaan pystyy paremmin vapaa-ajalla unohtamaan ne, eikä enää väsytä koko ajan.. Eli kun pääsen klo 16 töistä, ehdin hyvin illalla treenaamaan ongelmitta, vaikka illalle olisi jotain muutakin sovittuna. Tästä saan onneksi kiittää lyhyttä työmatkaani! Olen ihan älyttömän tyytyväinen, että mun työmatka on niin lyhyt. Matkoihin menee alle 10 minuuttia ja jos tarvitsee käydä esimerkiksi kaupassa tai Postissa, on ne matkan varrella. Oikeasti helpottaa elämää huomattavasti!

 photo P9201983_zpsuupm2wwq.jpg

Jotkut valittavat, ettei työpäivän jälkeen ole aikaa treenata tai jos treenaa, on aika pois esimerkiksi yöunista. Kannattaisi kuitenki miettiä niin, että se työpäivä pääsääntöisesti on kuitenkin vaan se kahdeksan tuntia, aikuiselle riittää usein kahdeksan tunnin yöunet, joten siihen jää vielä kahdeksan kokonaista tuntia kaikkeen muuhun! Toki siitä ajasta ainakin itselläni kuluu aamulla aamutoimiin ja työmatkoihin melkeen kaksi tuntia yhteensä, mutta silti siihen jää kuusi tuntia! Siinä ajassa ehtii hyvin kokkaamaan, syömään ja treenaamaan. Siinä ajassa ehtii myös bloggaamaan ja katsomaan telkkaria! Kysymys on usein siitä, miten tehokkaasti sen ajan käyttää. Esimerkiksi kokkaaminen vie yllättävän paljon aikaa, jos pitää päivittäin laittaa ruokaa (eli tee kerralla isompi satsi!). Ja yllättävän paljon aikaa vie myös turhat somettamiset, sähköpostin tarkistastamiset "tavan vuoksi" ja muu turha nettisurffailu. Tietenkin joku siivousnatsi myös siivoaa päivittäin huolellisesti ja käyttää siihen aikaan, me muut pientä sotkua sietävät voimme käyttää senkin ajan treeniin ja keskittyä pääsääntöisesti siihen, että kämppä on perussiisti. Kyse on pitkälti omista valinnoista (siis meillä lapsettomilla..).

 photo P9202012_zpsl0j2rm2o.jpg

Mä ajattelinkin siis syksyn jatkaa sellaisella treenisuunnitelmalla, että kahdesti viikossa olisi korista (treenit tai peli), 2-3 kertaa haluaisin ehtiä salille ja vähintään kerran lenkille. Mä tykkään ihan älyttömästi siitä, kun pystyy käymään päivällä salilla, joten salitreenit pitää yrittää mahduttaa viikonloppuihin aina kun mahdollista. Sen tiedän, että rauhallisia aamupäivän salitreenejä tulee ikävä nyt, kun ne ei enää ole mahdollisia.. Oli siinä opiskeluajassa hyvät puolensa, mutta ei kyllä oikeasti tule ikävä! Mun tyypillinen treeniviikko voisi näyttää esimerkiksi tältä:

Vaihtoehto 1:

ma: lenkki
ti: koristreenit
ke: lepo
to: sali
pe: koristreenit tai peli
la: sali
su: lenkki

Vaihtoehto 2:


ma: lepo
ti: koristreenit
ke: lepo
to:sali
pe: koristreenit
la:lepo
su: korispeli

Kumpikin vaihtoehto on ihan yhtä hyvä, pointtina se, että jos oikeasti väsyttää vaikka maanantaina, niin sinne salille tai lenkille ei ole pakko lähteä. Tässäkin asiassa pitäisi kuitenkin oppia tunnistamaan se oikea väsymys ja se ei vaan huvita -väsymys. Toki joskus voi jäädä kotiin, jos ei nappaa yhtään, mutta yleensä kannattaa vaikka väkisin raahautua sinne salille tai lenkille, ikinä ei sen jälkeen tuli ajateltua, että miksen vaan jäänyt sohvalle makaamaan! Kannattaa myös houkutella itsensä ylös esimerkiksi ajattelemalla, että juoksen vaikka edes 10 minuuttia, sen jälkeen saa kääntyä kotiin jos ei huvita. Mä käytän tätä aina joskus motivaatiokeinona ja oikeasti harvassa on ne kerrat, kun ei muka jaksa tai haluakaan jatkaa treeniä pidempään. Se lähteminen on vaikeaa, mutta yleensä aina sen arvoista!

Onko teillä vaikeuksia ehtiä treenaamaan työ- tai opiskelukiireiden vuoksi? 

12 kommenttia:

 1. Kyllä on. Iltaisin kun töiden jälkeen olisi mahdollista lähteä lenkille on jo pimeetä ja täällä korvessa jossa ei ole katulamppuja nikn ei tuu enää sitten lähdettyä ulos. Viikonloppuna sitten on yleensä niin paljon menoja että lenkin tekeminen on listassa viimeisenä. Oon kanssa tottunut siihen että aiemmassa työssä pystyi käymään työaikana salilla ja vapaapäivinä lenkillä. Nyt tuon 8-16 työn kanssa on ihan eri juttu. Koskaan ei ole pitkälle lenkille aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi että vielä pimeyskin häiritsee! Pakko myöntää, ettei tälleen keskustassa asuvana ehkä edes osaa arvostaa tarpeeksi niinkin simppeliä juttua kun valoja. Nooo, ehkä pian on taas kevät ja kesä ;)

   Poista
 2. Ei työkiireiden, vaan arkikiireiden takia :D Mullon ollu viime aikoina kalenteri ihan supertäynnä ja tällä viikolla olen reenannut vain kerran. Lisäksi päätin nyt, että mun on siivottava tämä sikolätti, joten siivoan niin monta päivää putkeen kuin se vaatii ja sen jälkeen pääsen palaamaan taas lenkkipoluille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh joo tietty arkikiireetkin häiritsee joskus :) Mä pyrin siihen, etten sovi iltoja liian täyteen, sillä tiedän että tulen hulluksi jos en pääse tarpeeksi usein treenaamaan! Mäkin just päätin, että pakko nyt uhrata sunnuntaista tunti tai pari ja vähän siivota, joku ihmeen pommi taas räjähtänyt täällä kämpässä :D

   Poista
 3. Voi kyllä! Eron huomas heti, että kun päivätyöt alkoi, alko urheileminenkin jäädä vähemmälle. Kesällä olikin ihanaa treenata silloin, kun teki mieli ja aina pystyi menemään johonkin jumppaan! Ja aina kun on työt alkanut, niin kyllä se uuteen rytmiin ja uuteen työpaikkaan tottuminen kestää sen pari viikkoa vähintään. Mä ainakin olin ekat viikot niiiiin väsynyt :( Ja tietty välillä tulee niitä kiireisimpiä kausia (esim. koeviikot), jolloin työt seuraa kotiin ja aikaa on rajoitetusti - ja silloin haluaa todennäköisemmin vain maata sohvalla ja olla tekemättä mitään :D Mulla on kans unelmana treenata sen 5 kertaa viikossa, mutta eipä se kyllä usein toteudu... Mutta ei pidä kiusata itteään liikaa, kyllä se lepokin on supertärkeää! Kunhan vain siitä treenistä ei tule sitä pakkoa, että nyt-on-jäänyt-2-treeniä-tekemättä-pakko-vähentää-yöunista tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä toivon että toi mun tavoite 5 kertaa viikossa toteutuisi jatkossakin, tulen hulluksi jos en pääse välillä treenaamaan :D Mutta tosiaan pitää muistaa se lepokin, eipä tässä mitään ammattiurheilijoita olla, eli sen puolesta sama jos aina ei ehdi treenaamaan. Mä vaan olen huomannut olevani niin paljon mukavampi ihminen sillon, kun pääsee purkamaan stressiä treeneihin.

   Poista
 4. Voi kyllä ! Mä niin haluaisin aloittaa jonkun kivan harrastuksen, mutta mulla ei yksinkertaisesti oo aikaa tällä hetkellä. Kuitenkin sen verran oon tehnyt, että aloitin taas lenkkeilyn. Se on mun tänhetkinen liikuntamuoto, ehkä tulevaisuudessa ehdin jotain muutakin tehdä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on jo hyvä alku! Mä olen huomannut,että kyllä sitä aikaa löytyy, jos vaan priorisoi asiat niin, että treenille (edes lyhyelle) jää tarpeeksi usein aikaa.

   Poista
 5. Koulu- ja työkiireet yhdistettynä tekee sen, ettei mitään säännöllisiä treenejö voi olla :/ Ärsyttää itteä! Mutta aikansa onneksi mitäkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä rasittavaa jos ei ehdi sitoutumaan tarpeeksi johonkin harrastukseen, sillon se usein jää. Mutta onneksi tosiaan tollanen töiden ja opiskelujen yhdistäminen on vaan väliaikaista!

   Poista
 6. Minulla opiskelut vie paljon aikaa päivässä, mutta silti pidän tärkeänä oman hyvinvointi vuoksi juoksulenkeillä käymistä. Sen jälkeen jaksaa taas ihan eri fiiliksen kanssa jatkaa puurtamista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, oman hyvinvoinnin vuoksi kannattaa uhrata "kallisarvoista" aikaa ja treenata säännöllisesti :)

   Poista