torstai 22. lokakuuta 2015

ikuinen opiskelija?

R: Välillä gradua kirjoitellessa oli sellanen olo, että mä en opiskele enää koskaan mitään. No, nyt kun valmistumisesta alkaa olla jo vähän aikaa, on aika kuultanut muistot. Muistelen lämmöllä opiskeluaikojen vapautta ja jopa rentoutta. Jostain syystä kuitenkin aina unohdan sen, miten ärsyttävää oli, kun tentti lähestyi ja ei osannut mitään. Tai se, kun opintotuki tuli ja meni hetkessä ja piti pihistella kaikessa. Tai se kun gradu oli umpikujassa.

Nyt kuitenkin kun yksi tutkinto on valmis ja olen määräaikaisessa työsuhteessa, on helppo miettiä mitä ihan oikeasti ehkä haluaisin vielä opiskella. Mulla oli opintojen loppuvaiheessa jotenkin niin kyllästynyt olo koko opiskeluun (ja osittain erityisesti oman alani opiskeluun), ettei tehnyt mieli tehdä paljoakaan ylimääräisiä kursseja. Halusin vaan saada paperit ulos mahdollisimman pian. Nyt mulla on tutkinto, jota kukaan ei ota multa pois, joten saan rauhassa miettiä, millaisilla opinnoilla voisin itseäni jatkossa kehittää. Ainahan itseään voi (ja kannattaakin) kehittää ihan omatoimisestikin, mutta mä olen sellanen ihminen, että kaipaan niitä deadlineja ja pänttäämistä. Siksi halusin nimenomaan opiskella jotain vielä, en vaan lueskella jotain tutkimuksia tai kirjallisuutta omaksi iloksi. Toki teen sitäkin, mutta kaipaan tavoitteellisuutta. Kaipaan tenttejä, jossa voi mitata omaa osaamistani.

 photo iltavalo1_zpsivphb0gd.jpg
 photo iltavalo3_zpskxeaqfyd.jpg

Ilmoittauduin jo syksyllä täydennysopiskelijaksi Turun yliopistoon, mutta en ole löytänyt sieltä vielä mitään tarpeeksi kiinnostavia kursseja. Olen aina ollut kiinnostunut liikunnasta ja ravinnosta, mutta en jostain syystä kuitenkaan hakeutunut niitä opiskelemaan nuorempana. Tiesin että haluan yliopistotutkinnon, joten monet alan opinnot oli jo senkin vuoksi poissuljettuja. Välivuosina hain Jyväskylään liikuntatieteelliseen, mutten koskaan mennyt edes pääsykokeeseen. Ehkä hyvä niin - löysin paikkani Turusta.

Päätinkin eilen pienen pohdinnan jälkeen ilmoittautua avoimeen yliopistoon lukemaan ravitsemustiedettä! Niin siistiä! Ravitsemus ja terveellinen elämä kiinnostaa, joten miksen opiskelisi alaa? Valtiotieteiden maisterin tutkinnon oheen sopii hyvin ravitsemustieteen (ja miksei vaikka liikunta-alankin) opinnot. Unelmani olisi, että voisin joskus työskennellä esimerkiksi asiantuntijana/konsulttina jossain terveyteen- ja hyvinvointiin liittyvässä organisaatiossa.

 photo iltavalo2_zps8isj6b4r.jpg
 photo iltavalo5_zps1meiasv8.jpg

Ravitsemustieteen opintoja pystyy suorittamaan verkko-opintoina Itä-Suomen avoimessa yliopistossa. Ihan täydellistä - saa itse vaikuttaa opintojen suoritustahtiin ja opinnot on helppo sovittaa omiin aikataluihin sopiviksi. Ajattelin tehdä tälleen alkuun ehkä kurssin tai pari per lukuvuosi, sillä viehän se aikaa ja rahaa. Avoimessa yliopistossa kurssit maksaa, mutta ei onneksi mitään suuria summia. Suurin ongelma onkin varmaan aika, missä välissä ehtii lukemaan tentteihin kun käy 8h päivässä töissä ja treenaa 4-6 kertaa viikossa? Onneksi kurssit vaikuttavat niin kiinnostavilta, että se tuskin edes tuntuu opiskelulta.  Ensimmäisen tentin teen jo vajaan kuukauden päästä, aihe on niinkin kiinnostava kun ruokakulttuuri! Tekisi mieli alkaa heti lukemaan ;) En olisi keväällä gradun kanssa tuskaillessa uskonut, että voin olla näin innoissani opiskelusta. Onkohan tämäkin vaan sitä alkuinnostusta? Tuskin, tämä on ennemmin ehkä ensiaskel kohti unelmatyötä!

12 kommenttia:

 1. Tosi kivaa! Itsekin pohdin aikoinaan tuota ravitsemusneuvojan hommaa mutta silloin en Turusta löytänyt koulua siihen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nytkään ei tainnut muita vaihtoehtoa olla kun tämä virtuaaliopiskelu. Onneksi se sopii hyvin työn oheen!

   Poista
 2. Nyt on ehdottomasti oikea aika opiskella, jos siltä tuntuu! Onhan se hyvä, että on sit takataskussa jotain muutakin kuin se yksi pätevyys :) voi sitten jatkossa tehdä mahdollisesti jotain muutakin työtä. Itekin otin sivuaineeksi äikän ja saatan jatkaa sitä vielä ekstravuoden, jotta olisi sitten lukio-openkin pätevyys. Ei sitä kymmenen vuoden päästä enää jaksa hankkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ei opiskelusta ikinä ainakaan haittaa ole :) Ehdottomasti sunkin kannattaa jatkaa vielä siihen lukio-open pätevyyteen, ehtiihän siellä töissäkin sitten olemaan, joten yksi lisä vuosi opiskeluja ei ole lainkaan paha.

   Poista
 3. Niin ja tosi kiva, että oot löytänyt noin mielenkiintoisen aineen! Opiskelu on parasta silloin, kun on oikeasti kiinnostunut luennon asioista ;)

  VastaaPoista
 4. Hahah siis mua tekis joka toinen päivä mieli heivata gradutiedosto roskakoriin ja alkaa opiskella jotain ihan uutta.. Just joku ravitsemus ym "hyvinvointijutut" ja sitten myös graafinen suunnittelu kiinnostais... Onneks vaihdossa pääsee taas vähän uusia kursseja lukemaan, mutta kai se gradu on silti väännettävä loppuun �� täytyypä pitää mielessä nuo avoimen verkkokurssimahollisuudetkin.
  Huippua, että lähet hankkimaan lisää koulutusta ja tähtäämään sitä unelma-ammattia kohti, kirjottele ihmeessä lisää kursseista, sitten kun oot tentin tai pari saanut tehtyä ����
  -miffa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis mä niin muistan ton tunteen :D Mutta kyllä se gradu tietenkin kannattaa tehdä loppuun, ainahan sen jälkeenkin ehtii opiskelemaan ;) Ja olen edelleen niiin kateellinen tosta sun vaihtopaikasta ;)

   Poista
  2. Joo, nyt todellakin 6 viikon gradukiri, pakko on paras motivaatio ja niin pois päin.. ;) Kävin just tekemässä ekan graduhaastattelun ja sen lopuks huomasin, että mailiin oli tupsahtanut vaihdon virallinen vahvistus! Täytyy varmaan varata lennot äkkiä, niin kasvaa toi opiskelumotivaatiokin :)

   Poista
  3. Heh joo, kummasti ne deadlinet pistää vauhtia siihen tekemiseen ;) Ja ethän sä vaihdossa halua gradun kanssa taistella kuitenkaan :D

   Poista
 5. Ymmärsin, että olet opiskellut sosiaalipolitiikkaa. Millaisia töitä teet tällä hetkellä ja mitä muita työllistymismahdollisuuksia näet sosiaalipolitiikkaa pääaineenaan lukeville? :) Ja kiinnostaisi myös mitä sivuaineita valitsit tutkintoosi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo olen valmistunut valtiotieteiden maisteriksi sospol pääaineena. Tällä hetkellä teen viransijaisuutta työssä, johon en ole pätevä, eli ihan täysin oman alan hommissa en ole, vaikka läheltä liippaakin. Sospolin opiskelijoiden työllistymismahdollisuudet pk-seudun ulkopuolella on surkeat, eikä kovin kehuttavat ilmeisesti Helsingissäkään. Mä tein sivuainekokonaisuudet sosiologiasta, valtio-opista ja taloussosilogiasta.

   Poista