torstai 3. syyskuuta 2015

mitä ruokavalioni kertoo minusta?

R: Mitä enemmän nykyään selaan blogeja, facebookia tai instagramia, sitä vahvemmin olen tullut siihen lopputulokseen, että ruoka ja ravitsemus ovat nykyään tosi monelle tapa ilmaista omaa persoonallisuuttaan. Tiedättekö, kun on niitä ihmisiä, jotka eivät vahingossakaan julkaise kuvaa mistään epäterveellisestä ruoasta? Ja niitä, jotka toisaalta korostavat herkutteluaan postaamalla jokaisen herkkuhetken someen. On niitä ihmisiä, joiden arki näyttää täyttyvän kauniisti asetelluista terveellisistä herkuista ja sitten on meitä taviksia, joiden instagram-feedissä on sulassa sovussa herkkuja ja superfoodeja, hampurilaisia ja kaurapuuroa. Nettikauppa Nu3 teki pienen tutkimuksen ravitsemustyypeistä ja tutkimuksen mukaan yli kolmannes vastaajista ilmaisee ravitsemuksellaan elämäntyyliään.

 photo sekalaista kesaumlkuu 2015_zps3vru9a6a.jpg
Ihan tavallista kotiruokaa

Aloin miettiä tätä aihetta omasta näkökulmasta ja tulin siihen tulokseen, että olen kyllä sekasyöjä sanan varsinaisessa merkityksessä. Syön kaikkea. Tietenkin syön pääsääntöisesti terveellisesti ja ravitsevaa ruokaa, mutta syön silti niin lihatuotteita kun viljaakin. Maidon käytön olen jättänyt vähemmälle, mutta en ole lopettanut maitotuotteiden käyttöä kokonaan. Tällä hetkellä olen (vielä reilun viikon!) karkkilakossa, mutta syön silti herkkuja silloin tällöin. Jos ottaisin kuvan kaikesta syömästäni ruoasta ja postaisin kuvat tänne, voisi ruokien perusteella mua kuvailla tavalliseksi. Ehkä jopa tylsäksi. Okei, terveystietoiseksi, mutta tavalliseksi tylsäksi ruokailijaksi. Haluan panostaa terveelliseen ja laadukkaaseen ruokaan. Vaikka pääsääntöisesti mun ruokavalio koostuu ihan tavallisista elementeistä, niin täydennän ruokavaliota erilaisilla superfoodeilla ja lisäravinteilla, jotta saisin varmasti kaikkia tarvittavat ravinto- ja hivenaineet ja jotta jaksan treenata kovaa. Ajattelin esitellä nyt joitain mun ruokavalion kulmakiviä, joita pitää löytyä kaapista aina.

 photo P2064980_zpsq0l1oecd.jpg

Magnesium. Tällä hetkellä käytössä on Leaderin Kalsium-Magnesium-D-vitamiini -tabletit, joista saa luuston hyvinvointiin tarvittavia aineita. Varsinkin nyt kun olen vähentänyt maitotuotteiden käyttöä, on tärkeää saada muusta ravinnosta tarpeeksi kalsiumia. Magnesium sen sijaan on tärkeää aineenvaihdunnan kannalta ja sen on jossain yhteyksissä todettu auttavan myös suonenvedon estämisessä. Itselläni alkaa helposti öisin vetää pohkeesta suonta jos olen urheillut paljon ja en ole syönyt magnesiumia. Tämä tosin saattaa olla sattumaa, mutta olen huomannut saman monesti. 

Maapähkinävoi. Mun addiktio, maapähkinävoilla päällystetyt riisikakut! Aiemmin vannoin Amonan sokerittoman maapähkinävoin nimen, nyt ostin testiin Urtekramin crunchy-versiota ja nam! Kivoja "sattumia" joukossa. Urtekramin maapähkinävoihin on lisätty himalajansuolaa, mutta ei sokeria. Riisikakku maapähkinävoilla on hyvä välipala silloin, kun tekee mieli jotain hyvää. Hyvä korvike esimerkiksi suklaalle.

 photo P9011469_zpsitgprgcb.jpg
Chiaherkku, jossa vaniljan makuista soijajogurttia, mansikoita ja chiageeliä

Chia. Tällä hetkellä mulla on käytössä nämä hyväksi havaitut CocoVin Chian-siemenet. Tästä on tullut puhuttua useampaankin otteeseen, mutta chian-siemenet vaan on niin käteviä. Teen niistä geelin, jota säilytän jääkaapissa (säilyy jopa kaksi viikkoa). Geeliä lisään päivittäin puuroon tai soijajogurttiin ja olen tehnyt sen avulla jopa mustikka- ja puolukkahilloa (ohje tulossa blogiin!). Erittäin monikäyttöinen siemen, joka pitää nälän poissa pidempään ja josta saa niin proteiinia kun ravintokuitujakin.

Mustikka. Aliarvostettu aarre, jota löytyy kiloittain Suomen metsistä. Nyt tosin taitaa mustikkakausi olla jo ohi, onneksi on kaupan pakastealtaat ;) Tuoreiden mustikoiden lisäksi saatavilla on mm. Biokian kuivattua mustikkaa ja mustikkajauhetta, joista saa tuoreiden mustikoiden ravintoaineet kätevästi.

 photo P4226909_zps7hrsimmn.jpg

Pähkinät ja siemenet. En ymmärrä miten joskus pystyin elämään ilman pähkinöitä. Söin ehkä kerran vuodessa pähkinöitä, maapähkinöitä jouluna rusinoiden kanssa. Ja okei, joskus suolapähkinöitä (nykyään niiden hajukin ällöttää). Nykyään siemeniä eksyy niin puuron sekaan, kun wokkeihinkin ja salaatteihinkin. Siemennäkkäriä leivon säännöllisesti ja käytän pähkinöitä ja siemeniä myös leivonnassa. Erilaiset siemensekoitukset (kuten nämä Puhdistamon) käyvät hyvin myös välipaloiksi.

Näiden lisäksi kaapista löytyy toki aina myös tavalliset kaurahiutaleet, pastat, hedelmät ja vihannekset, mutta keltäpä ei löytyisi. Eli ehkä vähän tylsä tämä mun ruokavalio? Noudatatteko te jotain erikoista ruokavaliota, vai oletteko samanlaisia "taviksia" kun minä? Tuohon Nu3:n ravitsemustutkimuksen kohokohtiin pääsee muuten tutustumaan täällä. Samalla kannattaa tutustua nettikaupan valikoimiin ja ehkä täydentää ruokakaappeja, nimittäin 6.9 asti saa -10% alennuksen koko valikoimasta koodilla Nutrition10P.  Koodia ei voi yhdistää muihin tarjouksiin, mutta se on käytössä koko valikoimaan. Koodin voi käyttää yhden kerran per asiakas. 

Postaus toteutettu yhteistyönä Nu3:n kanssa. Sisältää mainoslinkkejä. 

8 kommenttia:

 1. Hei huippu postaus, mie ainaki tykkäsin :)

  VastaaPoista
 2. Chia-siemenet on pop! Tein itse mustikkavanukasta moisesta http://sannisunny.blogspot.fi/2015/06/kiss-mustikkainen-chia-vanukas-superfood.html

  Minä oon kyllä ihan sekasyöjä. Yritän kuitenkin päivittäin rakentaa ruokailut kasvisten ympärille, eikä enää niinkään lihan ja pastan. Välillä onnistun, välillä en :) Sen mitä positiivista on tullut kasvisten suosimisesta on makuaistin parantuminen. Ei muuten maistu enää rasvamätöt miltään, lähinnä kuvottaa.

  Kiva oli postaus! <3 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä pitääkin testata mustikkavanukasta, kun mustikoita on niin paljon pakastimessa :) Mä kyllä tykkään aina sillon tällöin syödä jotain "rasvamättöjä", mutta useimmiten ne ei edes maistu arkisin, kun tiedän että vaikka jonkun mäkin hampurilaisen jälkeen on sellanen olo, ettei jaksa treenata ja tekee vaan mieli laiskotella ;)

   Poista
 3. Kiva postaus! :) Kertoohan se paljon ihmisen kiinnostukseseta just silloin, ja millaisen kuvan haluaa antaa itsestään ruoan avulla :)

  ❀Cinderella Days❀

  VastaaPoista
 4. Terveystietoinen ruokavalio on ehkä juurikin oikea sana kuvaamaan myös minun ruokavaliotani. Tavallista, mutta pääsääntöisesti terveellisistä aineksista rakennettu kokonaisuus. Vatsaongelmien kanssa olen vuosien ajan vältellyt muita viljoja paitsi kauraa ja myös maitotuotteiden sijaan käytän kasvispohjaisia maitotuotteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä :) Mäkin välttelen pääsääntöisesti maitotuotteita, mutta liian tarkka ei onneksi tarvitse olla!

   Poista