perjantai 25. syyskuuta 2015

liikuntahistoriani

R: Mun mielestä on hauska lukea muiden (treeni)bloggaajien kertomuksia omasta liikuntahistoriastaan. Tuntuu että monet aikuisiällä esimerkiksi kuntosalitreeniin hurahtaneet ovat nimenomaan niitä "entisiä sohvaperunoita". Onkohan näin, vai kuvittelenko vaan? Itselleni liikunta ja urheilu ovat aina olleet iso osa elämää, jopa niin iso, että pidin jopa siitä syystä blogin alkuvuosina kaikki treenijutut blogin ulkopuolella. Meidän blogi oli monta vuotta lifestyle- ja muotipainotteinen, vaikka samalla tavalla niihin aikoihin oltiin molemmat urheilullisia. Jostain syystä tuntui, että ketä nyt sellaset aiheet kiinnostaisi? Tuntui myös, että haluan pitää sen osa itsestäni blogin ulkopuolella. Ja nykyään ihmettelen, että minkä ihmeen takia? Mä tykkään nykyään kirjoitella eniten treeni- ja hyvinvointipostauksia, vaikka tykkään myös arkisista kuulumispostauksistakin. Viime aikoina luetuimpien postausten listalla onkin keikkuneet monet treeni- ja ruoka-aiheiset postaukset, joten oletan että monet haluavat niitä myös lukea? Mä ajattelinkin nyt tehdä pienen katsauksen mun liikuntahistoriaan..

Mä muistan että jo ihan pienenä kaikki palloleikit kuului arkeen.. Käytiin myös satujumpassa, yleisurheilukisoissa, hiihtokilpailuissa ja maastojuoksukilpailuissa jo varmaan ennen kun mentiin edes kouluun. Meidän isä oli mukana seuratoiminnassa, joten ainakin sitä kautta varmaan mentiin moniin kisoihin. Mulla taitaa olla jossain kätkössä aika monta mitalia Halikon mestaruus kilpailuista lajissa jos toisessakin. 

 photo juoksu6_zpsqdsvxnvh.jpg

Taidettiin olla ala-asteella ekalla tai tokalla, kun mentiin johonkin tanssikerhoon. Muistan vaan sen, että esitettiin macarena (?) jossain tapahtumassa. Kaikilla piti olla napapaidat ja meille niitä taidettiin metsästää paniikissa jostain viimeisenä iltana..? Aaah, ysärimuistoja. Ala-asteen alkuvuosina käytiin muistaakseni myös yleisurheilukerhossa kesäisin ja olisko ollut tokalla luokalla, kun kuvioihin tuki  ratsastus. Voi apua, onneksi se vaihe meni nopeasti ohi (äiti on varmaan samaa mieltä..).

Ala-asteen kolmannella, eli syksyllä 1997 tuli kuvioihin kuningaslaji koripallo ja sillä tiellä ollaan edelleen. Luokkakaverin perässä mentiin treeneihin ja jossain vaiheessa iso osa meidän luokan tytöistä taisi pelata edes hetken koripalloa. Näihin aikoihin samassa joukkueessa pelasi jo nykyinen hyvä ystävä Riina ja paljastuksena, myös, että Reetta pelasi myös samassa joukkueessa sillon. Voi apua kun naurattaa kun mietinkin niitä meidän joitain treenejä, oltiin ehkä vähän villejä. Ja muistan miten hävittiin ensimmäisellä koriskaudella turkulaisella joukkueelle joku 125-2!! Saatiin yksi kori! Hahaahaa, meillä oli takana ehkä alle kuukauden treenit, kun taas vastustajista monet olivat pelanneet jo jopa vuoden, se oli kuulkaa iso ero niihin aikoihin.

Yläasteella eli joskus 2000-luvun alusta alkaen korisharrastus muuttui totisemmaksi, vaihdettiin molemmat Jennan kanssa seuraa ja joukkuetta, kun vanhassa seurassa ei enää ollut omanikäisten joukkuetta. Muistan, että uusi joukkue jännitti alkuun, mutta kaikki meni hyvin ja treenejä alkoi olla enemmän. Jossain vaiheessa kuvioihin tuli myös koripallon oheisharjoittelu keppijumppineen, loikkatreeneineen ja lopulta kuntosaleineen. Treenejä taisi olla melkeen joka ilta ja pelit siihen päälle. En muista, että olisin ikinä edes harkinnut silti koripallon lopettamista, vaan kävin tunnollisesti jokaisissa treeneissä. Junnuina päästiinkin kovan treenin ansiosta sm-sarjaan ja niiltä ajoilta on paljon hyviä muistoja, kun oli pelimatkoja ympäri Suomen ja turnausmatkoja Ruotsiin, treenileirejä, alueleirejä jne. Kuuluin myös sillon junnuvuosina muutamien muiden salolaisten koripalloilijoiden tavoin "talenttiakatemiaan", jonka kanssa treenattiin omien treenien lisäksi.

Lukioaikoina 2004-2007 koripallon pelaaminen jatkui ja suoritin myös osan lukion kursseista korisvalmennuksessa. Meille oli järjestetty sellainen mahdollisuus, sillä pienessä Halikon lukiossa oli paljon koripalloilijoita. Ja olihan se siistiä, että valinnaisia sai korvata tekemällä sitä, mistä eniten piti. En ikinä muista edes haaveilleeni koripallon pelaamisesta naisten sm-sarjassa (olen siihen liian lyhyt ja "keskiverto"), mutta naisten ykkösessä pelatessa sai vähän hajua siitä, millasta oli pelata kovemmassa sarjassa. Näihin aikoihin fyysinen harjoittelu, lenkkeily, kuntosali jne, oli iso osa koripalloharrastusta. Treenejä saattoi olla jopa 6-7 kertaa viikossa, jonka lisäksi pelasin kolmessa (!!!!) eri joukkueessa (naisten ykkösdivarissa ja a-junnuissa, jonka lisäksi joskus tarvittaessa naisten kolmosdivarissa). Sillon en tainnut edes tietää mitä lepo tarkoitti.. :D

 photo Treenikuvia syksy 2015_zpsomrjnc5n.jpg
Riikka: housut 2XU, toppi Reebok, kengät Merrel (saatu blogin kautta) Jenna: shortsit: Soc, toppi H&M, kengät Nike

Lukion jälkeen 2007 syksyllä pelasin edelleen koripalloa, mutten enää niin sitoutuneesti. Lukion jälkeinen syksy tuli vietettyä Huittisissa ja Englannissa, sillon muistan lenkkeilleeni jonkin verran, mutta en oikeastaan tykännyt siitä. Samalla pelasin edelleen korista Salon Vilppaassa. Kun muutin 2008 syksyllä Turkuun, pelasin vuoden Lieto-koriksessa, sen jälkeen vielä kauden 2009-2010 säännöllisen epäsäännöllisesti Salossa Vilppaassa ja sitten tulikin muutaman vuoden tauko koripallosta. Näihin aikoihin jonkin verran yo-liikunnan jumpissa ja lenkkeilin joskus. Joskus tuli tehtyä myös kotitreenejä, mutta liikuntaa tuli kuitenkin harrastettua huomattavasti vähemmän kun nykyään. Vuosi 2011 oli sellainen, jolloin tuli treenattua oikeastaan tosi vähän, kun ei ollut sopivaa korisjoukkuetta, ryhmäliikunnat eivät tuntuneet omilta, lenkkeilystä en tykännyt ja kuntosalille liittyminen jännitti.

Vuoden 2012 kesällä ostin elämäni ensimmäisen kuntosalikortin Motivukselle ja siellä käyn edellen! Olin jo pitkään kaivannut säännöllistä liikuntaharrastusta ja miettinyt, uskaltaisinko mennä salille. Olin jotenkin tosi epävarma kuntosalien suhteen ja kuvittelin, että niissä käy ainoastaan jotain superkuntoisia trendikkäitä naisia ja miehiä. Voi miten väärässä olinkaan! Tuosta kesästä 2012 kesään 2013 kävin tosi paljon salilla, jopa 4-6 kertaa viikossa. Tein sillon aerobiset treenitkin salilla ja olin ylpeä itsestäni, jos kävin kerran kuukaudessa lenkillä ulkona..

 photo random1_zpsvnimrrrs.jpg
Kuvat: Mari

2013 syksyllä kuvioihin tuli taas koripallo, kun kuulin että Unikoris kaipaa uusia pelaajia. Treeni alkoi monipuolistua, kun salin rinnalle tuli koripallo. Oli kyllä niin mahtava parin vuoden tauon jälkeen pelata taas sarjapelejä! Vuoden 2014 alussa päätettiin Jennan kanssa osallistua kesällä 2014 puolimaratonille, vaikkei siihen mennessä oltu lenkkeilty lähes lainkaan. Käytiinkin satunnaisesti lenkeillä ja oikeastaan siitä alkukeväästä 2014 alkaen lenkkeilystä tuli säännöllinen harrastus. Treenimäärät alkoivat kasvaa, kun piti tasapainoilla salitreenin, koripallon ja lenkkeilyn välillä. Onneksi koriskausi kestää lokakuusta huhtikuulle, joten sinä aikana vk-lenkit voi korvata koristreeneillä! 

Nyt syksyllä 2015 tasapainoilen edelleen kolmen lajin välillä, jokaisessa on puolensa ja harjoittelu on monipuolista! Kesäisin kun ei ole koristreenejä, jää aikaa enemmän lenkkeilylle, mäkijuoksulle, loikkatreeneille jne. En jaksaisi enää pelkkiä salitreenejä, vaikka toki salitreenit oli sillon muutama vuosi sitten monipuolisempia. Mun kunto oli kuitenkin sillon huonompi, hyvä jos 7-8 kilometria jaksoin hitaasti hölkätä. Olen nyt löytänyt Yoogaian ansiosta myös kehonhuoltotreenit ja oikeastaan ensimmäistä kertaa ikinä säännöllinen kehonhuolto on osa viikottaista treeniohjelmaa. Ja kyllä muuten huomaa, että tälleen vanhempana palautuminen ei todellakaan ole enää samaa tasoa kun lukioaikoina ja oikeasti siihen kehonhuoltoon on kiinnitettävä enemmän huomiota! Mitäköhän loppuvuosi 2015 tuo liikunnan osalta tullessaan..? Varmaan melko tutulla kaavalla jatketaan, mutta säännöllisin väliajoin haaveilen uudesta harrastuksesta.. Harmi että vuorokaudessa on vaan rajallisesti tunteja!

Kertokaa tekin hei omasta liikuntahistoriastanne! 

2 kommenttia:

  1. Mun mielestä on mukava lueskella näitä ihmisten liikuntahistorioita! Olen aina tykännyt pallopeleistä, ja yläasteikäisenä aloin pelaamaan sählyä, joka sitten myöhemmin muuttui salibandyksi asti. Säbän parissa harrastelinkin melkein 15 vuotta, kunnes sytyin enemmän kestävyyslajeille. Olen aina ollut hidas, joten sähäkkä säbä ei sen puoleen ole oikein minulle ollut varmastikaan paras laji, vaikka sen parissa syttyikin into liikkumiseen.. ja hyvä niin:) Nyt kestävyyslajit (juoksu ja sittemmin triathlon) on vienyt mennessään, vaikkakin aika ajoin sitä edelleen sählykentälle kaipaileekin. :) Nyt syksyn lajit on varmastikin kuntosali, juoksu ja uinti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun liikuntahistoria kuulostaa monipuoliselta! Mä taas olen aina ollut nopea ja tykännyt pikamatkoista, siksi on joutunut oikeen opettelemaan pitkien matkojen juoksuun ;) Ei osaisi mennä tarkeeksi hitaasti ja väsyy nopeammin!

      Poista