sunnuntai 6. syyskuuta 2015

et kai heitä ruokaa roskiin?

R: Tiesittekö, että tällä viikolla vietetään hävikkiviikkoa? Viikon tarkoituksena on kiinnittää huomiota ruoan hävikkiin ja kannustaa vähentämään hävikin määrää tuotannon ja kulutuksen kaikissa eri vaiheissa. Jokainen yksittäinen ihminen pystyy vaikuttamaan omilla valinnoillaan ruokahävikin määrään. Eskimo haastoi bloggaajia kirjoittamaan ruokahävikistä ja itse tartuin aiheeseen innoissani, mä vihaan ruoan pois heittämistä. Suomessa ruokaa heitetään vuosittain roskiin 24 kiloa per henkilö, eli euroissa laskettuna noin 125 euron edestä (lähde: MTT). Miettikää miten paljon se on esimerkiksi neljän hengen perheessä. Mä voin hyvällä omalla tunnolla sanoa, että itse en heitä noin paljon ruokaa pois. Tiedän, että meilläkin tulee sillon tällöin hävikkiä, mutta pyrin pitämään määrät tosi pieninä. Tässä muutamia esimerkkejä, miten pyrin vähentämään ruokahävikkiä.

1. Suunnittelen ruoat (useimmiten) etukäteen. Jos jääkaapissa on esimerkiksi kolme kesäkurpitsaa ja juustoraastetta joille ei ole käyttötarkoitusta, suunnittelen tulevien päivien ruoat ja kauppalistat sen mukaan, että ne jo kaapissa olevat ruoat tulee käytettyä. Ja jos esimerkiksi käytän pestoa pastaan, pyrin seuraavina päivinä käyttämään lopun esimerkiksi salaattiin ja leivän päälle. Suunnittelen ruokia sen perusteella, että osa aineista löytyy jo kaapista. Mietin aina myös, paljonko esimerkiksi kahvia kannattaa keittää. Sekin on hävikkiä. Yleensä jos tiedän juovani vaan kupillisen, teen yhden kupin Cupsolo-koneella. Jos juon enemmän, keitän sen verran kun juon. Jannella on tapana keittää aina liikaa ("jos haluaakin lisää") ja yritän aina joskus tästä muistutella.

2. Pakastan osan ruoasta. Okei, harvemmin tulee pakastettua valmista ruokaa, sillä yli jääneet päivälliset syödään usein lounaana seuraavana päivänä, mutta esimerkiksi leipää pakastan usein, jos näyttää siltä, että se on menossa kuivaksi. Sulatettu leipä on kun tuoretta! Lisäksi juuston kannat voi raastaa tai juustoraastepussista yli jääneet juustot voi laitan pieneen pussiin pakastimeen. Sieltä niitä on helppo käyttää ihan jäisinä esim. uuniin menevien ruokien kuorruttamiseen. Jos muuten pakastat ruokaa, niin muista joskus käyttää niitä pakasteita. Se ei ole hävikin vähentämistä, että laitat ne pakastimeen ja vuoden päästä heität sieltä roskiin. Joskus voi ihan "huvin vuoksi" pitää pakastimen tyhjennysviikkoja ja syödä enimmäkseen sinne kertyneitä ruokia.

 photo puolukka2_zpszgv6ec1g.jpg
 photo puolukka3_zps5htio5ls.jpg

3. Olen luova ruoka-aineiden käytössä. Viime viikolla tein kahta eri puolukkahilloa, puolukkapiirakkaa ja söin puolukoita sellaisenaan esim. puuron kanssa, koska sain äitiltä ison satsin puolukoita. Eri tavalla säilömällä marjoja ei mene hukkaan ja esimerkiksi soseutetut marjat vievät vähemmän tilaa kun kokonaisena pakastetut. Kannattaa miettiä mahdollisimman paljon erilaisia käyttötarkoituksia eri tuotteille, jotta ne varmasti tulee käytettyä. Olen keksinyt esimerkiksi tummuneille banaaneille yllättävän monta käyttötapaa (banaanikaurakeksit, banaaniletut, smoothien tai puuron joukkoon..).

4. Teen munakkaita. Siis onko parempaa hävikin vähentäjää kun munakkaat? Munakkaat on terveellisiä ja lisäksi niihin saa helposti tyhjennettyä jääkaapin epämääräisiä jämäruokia. Esimerkiksi erilaiset parasta ennen päivää lähestyvät leikkeleet, vähän nahistuneet paprikat, yrtit tai tomaatit sopivat hyvin munakkaaseen. Munakkaiden lisäksi "jämistä" voi tehdä suolaisia piirakoita tai lämpimiä leipiä. Kannattaa kokeilla esimerkiksi tehdä lämpimiä voileipiä edellisen päivän pastakastikkeen jämistä.

5. En ole liian tarkka parasta ennen -päivämäärien suhteen. Jos tuotteen parasta ennen -päivämäärä on mennyt, se ei missään nimessä tee tuotteesta käyttökelvotonta. Tämä on sellainen asia, jonka olen todella oppinut vasta vime vuosina. Edes maitotuotteet eivät ole käyttökelvottomia, jos päivämäärä on mennyt ohi. Haistamalla ja maistamalla huomaa, voiko tuotetta käyttää. Sen sijaan viimeisen käyttöpäivän ohittaneita tuotteita (esim. liha) ei kannata enää käyttää, niiden kohdalla kannattaa ennakoida! Jos kaapin perältä löytyy esimerkiksi lihatuotteita, joissa viimeinen käyttöpäivä lähenee, kannattaa niistä tehdä pian ruokaa tai laittaa ne pakastimeen.

6.Hankin isoruokaisen avomiehen, joka ei nirsoile ;) Heh, no ei vaan. Mutta oikeasti Janne kyllä ottaa usein töihin evääksi, jos meiltä edellisenä päivänä jää jotain päivällistä ja jos itse en syö sitä. Ei kannata olla liian nirso ruokien suhteen, ei sen aina tarvitse olla mitään gourmeta, vaan joskus voi olla ihan vaan sitä, mitä kaapista sattuu sillä hetkellä löytymään.

 photo puolukka1oik_zpsmhjaozwo.jpg
 photo puolukka4_zpspsbjhxn6.jpg

Myönnetään, itsekään en ole täydellinen, mitä ruokahävikkiin tulee. Aloin pohtia asiaa kriittisesti ja ja keksin ainakin heti muutamia asioita, joissa voisin vähän tsempata, jotta ruokahävikkiä syntyisi entistä vähemmän. Asioita joissa voisin parantaa tapojani:

-Pastan keittäminen. Tämä on ollut mun kompastuskivi aina. Keitän hyvin usein liikaa makaroonia tai pastaa, joten joskus joutuu jonkun kauhallisen heittämään pois. Usein jääkaapin kautta - laitan aina syömättä jääneet pastat purkissa jääkaappiin, mutta myönnän että niitä tulee harvemmin lämmitettyä ruoaksi seuraavana päivänä sellaisenaan (eri asia, jos kastiektta tms. jää myös). Onneksi tätäkin tapahtuu ehkä korkeintaan kerran tai pari kuussa.

-Valmiit kastikkeet/tuorejuusto/dippikastikkeet. Joskus jos käytän esimerkiksi tuorejuustoa johonkin, jää melkeen aina jämät käyttämättä. Ajatuksena on aina käyttää ne luovasti johonkin, mutta yleensä se jää ja lopulta heitän roskiin purkin, jossa on ehkä muutama ruokalusikallinen jäljellä. Sama joskus jos syön dippivihanneksia tai sipsejä ja purkkiin jää jotain, niin harvoin hyvästä aikomuksesta huolimatta sitä tulee syötyä enää seuraavana päivänä. Onneksi tätäkin tapahtuu kuitenkin melko harvoin.

Lueskelin erilaisia hävikkiin liittyviä tutkimuksia ja selvityksiä ja ehkä eniten kauhistuin, kun luin että maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen ruokahävikkitutkimuksen mukaan jotkut ihmiset heittävät roskiin jopa kokonaan avaamattomia elintarvikkeita! Tätä mä en pysty ymmärtämään. Mä itse olen sen verran pihi ja suunnitelmallinen, etten ikinä osta kaupasta mitään sillä ajatuksella, että tätä ehkä tulee joskus kokeiltua. Jos näen kiinnostavan uutuustuotteen, tai muun tuotteen jota haluan kokeilla, päätän aina ensin mitä teen siitä ja vasta sen jälkeen teen ostopäätöksen. Meillä ei myöskään kovinkaan usein unohdu mikään tuote kaapin perälle, sillä yleensä ostetaan vaan tarpeeseen ja pyritään välttämään heräteostoksia (tämä pätee omalla kohdallani muuhunkin kun ruokaan). Joskus jos ruokaa joutuu heittämään pois, tulee oikeen paha mieli.

Miten te yritätte välttää ruokahävikkiä vai kiinnostaako aihe lainkaan?

Lähteet: MTT, Kuluttajaliitto

8 kommenttia:

 1. Meillä tuntui joskus menevän hirveästi hedelmiä hävikkiin. Banaanit tummui liikaa, muutama omppu nahistui ja vaikka joku iso hunajameloni ei meinannutkaan mennä kokonaan. Kunnes ostin blenderin! Sen jälkeen ei ole yksikään hedelmä mennyt roskiin. Leikkaan nimittäin tummuvat banskut ja muut paloiksi ja laitan pienissä pusseissa tai rasioissa pakkaseen. Sieltä ne sitten kuluvat helposti erilaisten fruitieiden ja smoothieiden aineksiksi. Vähän mehua, jäätynyttä banskua ja ananasta ja sekaisin vaan. Niin hyvää ja saanut ihan nollaan ainakin meidän hävikkiin menevien hedelmien määrän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kätevää, hyvä että blenderistä oli apua :) Mä teen tosi harvoin mitään smoothieta tai fruitieta, mutta hyvin tulee silti käytettyä hedelmät, en ikinä raski ostaa niitä niin paljon, että menisi huonoksi :)

   Poista
 2. Mäkin heitän todella harvoin ruokaa pois! Tulee aina hirveä morkkis.

  Suunnittelen aina ruokalistaa aika paljon etukäteen, jollon jämät eivät jää jääkaappiin pyörimään. Täällä Briteissä kaikkeen merkataan parasta ennen -päiväys, tyyliin tomaatteihinkin. :D On ihan hirveetä katsoa, kun monet brtit heittävät surutta ruokaa pois vain sen päiväyksen perusteella eikä itse ruoan ulkomuodon takia. Juuri näin kun yksi tuore äiti heitti tortillapohjat pois, koska niiden parasta ennen -päiväys oli seuraavana päivänä... Mennyt kuulemma huonoksi jo. Aina välillä tuntuu, että ihmisiltä puuttuu sellainen yleisjärki! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis mullakin tulee oikeen morkkis jos joskus joutuu heittämään jotain pois! Onneksi sitä tapahtuu niin harvoin, en tajua miten joku pystyy tosta vaan heittämään ruokaa pois.

   Heh joo muistankin joskus ihmetelleeni niitä parasta ennen päiviä jossain omenapakkauksissa, ihan kun sitä ei silmällä näkisi (tai vaikka maistamalla) onko hyvä.. Ja apua toi tortillapohjajuttu, hullua!

   Poista
 3. Meillä oli kotona aina hirveät hävikit, kun ostettiin liikaa. Ylimääräiset lihat ja leivät menivät kuitenkin pakkaseen. Isäni naisystävä kuitenkin on päiväysnatsi!! Heitti jauhoja menemään koska päiväykset menneet ja esimerkiksi jogurttipurkin, mikä oli vasta avattu ja olin juuri sitä syönyt päiväyksen ohituksesta huolimatta. :-D Omillaan asuessa pelottaa hirveästi, kun oon tottunut tekemään vähintään neljälle hengelle kerralla ruokaa ja nyt pitäisikin tehdä vain itselle. Ja kun syön vielä niin pieniä annoksia eikä ole mikroa niin ärsyttää aina lämmittää edellisiä hellalla. Vedinkin viime viikolla 4 päivää jauhelihakastiketta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, mä olen käyttänyt ongelmitta jotain puoli vuotta vanhoja jauhoja tai muita kuivatuotteita! Sun pitää opetella tekemään pienempiä annoksia :) Tai ostaa mikro :D

   Poista
 4. Me ollaan aika tarkkoja ettei mitään menis roskiin! Ja ainakin kahden hengen + koira taloudessa ollaan tässä aika hyvin onnistuttu. :) Isoin kiitos menee kyllä avomiehelle, joka nirsoilematta syö aina kaikenlaiset jämäsoossit. Kun kuiva-ainekaapissa pitää aina kaikenlaista tomaattimurskasta, papuihin ja herkkusieniin, niin ylijäämäpastoista ja riiseistäkin saa tosia hyviä wokkeja ja risottoja. Ja koirakin syö kyllä purkin pohjia mielellään aina kun vain sille sopivaa on. :p

  Pyritään kans hyödyntämään jo kotoa löytyviä tuotteita kun mietitään uutta kauppalistaa. Ja leivät menee kans aika nopeasti pakkaseen. :) Tosi kiva postaus ja tärkee aihe!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pystyn kyllä kuvittelemaan, että koiralle kelpaa jämät ;) Kiva että tykkäsit postauksesta, mun mielestä tällaisista aiheista on hyvä säännöllisesti muistutella ihmisiä :)

   Poista