lauantai 1. elokuuta 2015

Saanan huipulla

J: Ajattelin jatkaa reissupostauksilla ja tällä kertaa olisi vuorossa Saana-tunturi! Sinne kiipeäminen oli yksi reissumme kohokohdista, täytyy myöntää. Pakkasimme aamulla ajoissa reppuihin vähän evästä ja vettä sekä suihkutimme itsemme täyteen hyttysmyrkkyjä ennen lähtöä. Olimme hyvään aikaan liikkeellä - koko rinne oli melko tyhjä ja voimme rauhassa edetä omaa tahtia. Maisemat muuttuivat metri metriltä komeammaksi ja komeammaksi ja huipun lähestyessä maisemat olivat jo aivan upeita.

Saana on Suomen korkeimpia tuntureita (1029m) ja samalla yksi suosituimmista retkeilykohteista. Kilpisjärven retkeilykeskuksen juurelta lähtee neljän kilometrin mittainen luontopolku, jota pitkin ylös on helppo kiivetä. Matkaa ylös on helpotettu esimerkiksi portailla, joten Saana on hyvä valinta ensikertalaisille, kuten vaikka minulle!

 photo _MG_0570_zpsp8abtwqs.jpg
 photo _MG_0559-001_zpsvaxlqz57.jpg
 photo _MG_0577_zpsloomh9m4.jpg
 photo _MG_0600_zpsyhd5hvba.jpg
 photo _MG_0605-001_zpsbfrh50g8.jpg
 photo _MG_0651_zps98on6ncn.jpg
 photo _MG_0606_zpsoqxnswvv.jpg
 photo _MG_0587_zps3e0t853j.jpg
 photo _MG_0626_zps9ie3m1sd.jpg

Mä itse yllätyin todella paljon, kuinka pitkä matka todellisuudessa oli. Sanoin jossain puolessa välissä kaverille, että ei kannata pitää enää vesitaukoa, koska olemme pian ylhäällä. Kuinka väärässä olinkaan! Pienen huipun takaa tuli esiin aina uusi ja jossain vaiheessa meinasi jopa usko mennä, heh. Lopulta kuitenkin selvisimme ylös ja maisemat olivat vaivan arvoiset. Niin upeaa - horisontissa näkyi Norjan lumihuippuisia vuoria, toisella puolella tunturia Kilpisjärvi ja toisella vain autiomaata silmän kantamattomiin. Askelmittarin mukaan koko reissuun kului aikaa eväs- ja kuvaustaukoineen neljä tuntia, matkaa kertyi 9,1 kilometriä ja askelia 13440.

 photo _MG_0660_zpsdlu3lxsf.jpg
 photo _MG_0658_zpsoeqkmaeo.jpg
 photo _MG_0632_zps4jeyeikx.jpg
 photo _MG_0730_zpspyn43ewr.jpg
 photo _MG_0715_zpsw1li4hx2.jpg
 photo _MG_0690_zpsdjisfhra.jpg
 photo _MG_0673_zpsomguscxi.jpg
 photo _MG_0719_zpsihufuqi2.jpg
 photo _MG_0655_zpsnklnjauy.jpg

Monelle tottuneelle vaeltajalla tuollainen matka on varmaan ihan piece of cake, mutta voin ihan myöntää, että meille taviksille se oli aika saavutus! Noin neljä kilometriä ylämäkeä tuntui varsinkin seuraavana päivänä pohkeissa ja takareisissä.. Matkaa oli onneksi helpotettu portailla, joita mun laskujen mukaan oli noin 780. Meinasin muuten ihan pari kertaa seota laskuissa, kun tultiin alaspäin. Päätin kuitenkin laskea ne, joten mähän laskin..

Oli kyllä upea kokemus. Vitsailtiin seuraavana päivänä, että pitäiskö mennä uusiksi, mutta jätettiin kuitenkin väliin. Joskus kuitenkin haluan kiivetä tuonne vielä uusiksi, samoin kun monelle muullekin tunturille. Jatkettiin muuten melkein heti kiipeämisen jälkeen matkaa kohti Norjaa ja hieman muuttui maisemat. Saanalla oli harmaata, sinistä ja väritöntä, mutta Norjan ensivaikutelma oli todella värikäs! Seuraavassa reissupostauksesta varmaan ymmärrätte, mitä tarkoitan. 

2 kommenttia:

  1. On kyllä hienon näköiset maisemat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eikö! Luonnossa vielä upeammat, voisin väittää..

      Poista